Billede af Freja Nørgaard Bruun

Mød Danmarks nye 15-årige klimaforkæmper her

Vi skal passe godt på vores jord for de kommende generationers skyld, mener den 15-årige skoleelev Freja Nørgaard Bruun, der bruger sin fritid på at råbe politikere og beslutningstagere op.
31/10 2016

De unge er som bekendt fremtiden. Men kender du en teenager, der bruger al sin fritid på at redde verden? Det gør vi.

Og det hele begyndte, da hun var kun otte år gammel og sad og så fjernsyn med sin far hjemme i Frederikshavn:

På skærmen kørte en dokumentar om klimaforandringer. Freja Nørgaard Bruun så isbjørne, der led en frygtelig druknedød, fordi jordens is smeltede. Det var grusomt, syntes hun, og Freja begyndte at græde. Hun talte med sin far om isbjørnene. Om hvordan verden egentlig havde det. Og om hvad hun selv kunne gøre for at ændre isbjørnenes skæbne.

Læs også: Isen smelter og hva’ så? 

Freja og hendes far, Martin Bruun, blev dengang enige om, at de måtte gøre noget. Derfor startede de en underskriftsindsamling på nettet, hvor de bad folk om at skrive under på, at verdens politikere blev nødt til at tage affære.

Freja kom siden i DR-programmet Sommer Summarum, hvor hun fortalte tv-værterne og alle Danmarks børn om sit projekt. Hun indsamlede til sidst over 5000 underskrifter fra 53 forskellige lande, og hun og hendes far tog til København under FNs Klimakonference i 2009 og afleverede dem til politikerne.

Frejas råd: Sådan engagerer du en teenager i klimaet og bæredygtighed
  • ”Snak med dit barn om klimaet, og vis nogle videoer om det. Du kan også fortælle om, hvad der i vores mad, og hvor det kommer fra.”
  • ”Du må ikke skræmme dit barn. Men det er en hård virkelighed, og man bliver nødt til at få det at vide, så man ikke vågner op som 20-årig og finder ud af, hvordan det virkelig er.”
  • ”Du kan sagtens fortælle dit barn en masse om klimaet og bæredygtighed, men hvis du ikke selv lever op til det, kan det jo være lige meget. Du skal være et forbillede for dit barn.”

Siden er det blevet til flere projekter, for klimaet og klodens fremtid er den nu 15-årige skoleelevs helt store passion.

”Det er jo noget af det mest vigtige, der findes; At vi passer godt på vores jord, så der er noget til de kommende generationer. Der er nok ikke så meget tilbage, hvis vi fortsætter på den her måde,” fortæller hun.

Freja bruger et par timer om ugen på at skrive indlæg på facebook, læse nyheder og følge med i forskellige organisationer. For eksempel skrev hun for nyligt en kommentar til en video på facebookprofilen Brightside, der poster kuriøse facts og videoer til over 16 millioner mennesker.

”I videoen gennemgik de steder, som man skulle nå at besøge, inden de forsvandt, for eksempel på grund af forhøjet vandstand. Jeg skrev, at vi ikke skulle besøge dem én sidste gang – vi skulle hellere stoppe det, der fik stederne til at forsvinde.”

Frejas kommentar har fået over 7.000 likes, og næsten 200 mennesker har svaret direkte på hendes kommentar.

Ikke bange for politikere

Freja har også skrevet og inviteret sig selv til møde med flere politikere. Blandt andre Margrethe Auken (SF), som den dengang 12-årige Freja og hendes far holdt møde med på Christiansborg. Hun har også for nyligt skrevet et brev til statsminister Lars Løkke Rasmussen (V).

”Jeg ville gerne mødes med ham og snakke med ham om, hvad hans planer er for Danmark i fremtiden. Og hvad han har tænkt, at vi som land skal gøre. Jeg ville gerne høre hans planer for klimaet, for det snakker han ikke så meget om. Han ser ikke så meget fremad, det er meget nu og her, synes jeg.”

Følg Freja på Facebook

Men statsministeren svarede, at han ikke havde tid til at mødes med Freja. I stedet lavede hun en videohilsen til ham og postede den i sin gruppe, Future Guardians of the Nature, på facebook.

”Jeg taler på vegne af de kommende generationer. Vi ser de store forandringer, der sker med vores verden. Og vi ser de forandringer, der sker med klima og natur. Vi ser, hvordan verdens regnskove bliver mindre og mindre og forsvinder,” siger Freja blandt andet i videoen og fortæller om regnskovene, som vi som forbrugere er ved at spise op.

Se videoen her.

Freja vil invitere til møde om palmeolie

Frejas seneste projekt handler nemlig om palmeolie. Eller rettere sagt: At vi som forbrugere får øjnene op for konsekvenserne af palmeoliens produktion.

Ifølge WWF Verdensnaturfonden er den primære årsag til, at store dele af regnskovene i Malaysia og Indonesien bliver fældet, at palmeolieproducenter rydder skovene for at lave plads til plantager. Palmeolie indgår i produktionen af hundredvis af mad- og dagligvarer, fra shampoo, sæbe og stearin til lys til kiks, chokolade og færdiglavede retter.

3 andre unge der gør noget ved klimaforandringerne
  • Xiuhtezcatl Tonatiuh var kun 6 år gammel, da han besluttede sig for at blive aktivist og gøre noget ved klimaforandringerne. Det resulterede blandt andet i, at han som 15-årig lagde sag an mod Præsident Obama for ikke at gøre nok. I dag forsøger han at samle unge over hele verden til sin kamp. Læs mere om den nu 16-årige amerikaner fra Colorado her – og hør ham tale i FN her
  • Hallie Turner er 13 år gammel og har siden hun var 10 forsøgt at bekæmpe klimaforandringer. Hun har allerede kæmpet mod sin egen stat, North Carolina, fordi hun syntes, de burde regulere co2-udledningerne. Læs mere om Hallie her
  • Nåja, og så er der ham her. Henry Marr på 6 år, der brød grædende sammen tidligere på året, fordi det gik op for ham, at vi ikke passer godt nok på vores planet. Noget siger os, at det ikke er det sidste, vi har hørt til ham.

I starten af 2017 vil Freja invitere samtlige producenter, forhandlere og politikere med til et dialog-møde om palmeolie. Som hun har skrevet i et indlæg:

”I Danmark vil vi gerne være bæredygtige med solceller, vindmøller, elbiler, og vi er gode ved burhønsene. Men vi dumper totalt hver gang, vi går ind i et supermarked og handler. Der er alternativer, der kan bruges i stedet for palmeolie. Det koster lidt mere, men vi har ikke råd til at miste vores regnskove. I sidste ende vil det blive for dyrt, og de kommende generationer bliver taberne, hvis ikke problemet bliver løst.”

Læs hele indlægget her.

Frejas venner spørger hvorfor?

Hun har et par veninder, der også synes, at klimaet er vigtigt, men det er mest, når snakken falder på emnet.

”Ingen interesserer sig for det lige så meget, som jeg gør. Jeg er tit blev spurgt af mine klassekammerater, hvorfor jeg gør det. De siger, at jeg jo ikke kan gøre noget ved det. Jeg svarer, at alle kan gøre noget, uanset hvor gammel man er, og uanset hvor stort og småt det er,” siger Freja, som sammen med sin far undgår palmeolie i madvarer, når de køber ind, prøver at spare på vand og strøm og selv dyrker kartofler og æbler i haven.

Læs også: Derfor skal du vælges sæsonens frugt og grønt

Og det er ikke kun klodens grønne fremtid, som Freja bekymrer sig om. Som kun 12-årig malede hun også en række malerier, som hun solgte til privatpersoner, firmaer og over auktion. Alle pengene gik ubeskåret til en landsby i Ecuador, så hele 60 børn fra landsbyen kunne komme i skole i et år.

Freja fortsætter sin kamp for kloden. Men er det noget, hun vil dedikere sit fremtidige arbejdsliv til?

”Jeg går meget op i politik, og jeg har også overvejet at gå ind i politik. Men jeg ved ikke helt, hvad jeg vil endnu”, fortæller Freja.


Nyhedsbrev