To hænder er i gang med omplantning efter frøene har forspireret - forspiring - grøn forskel

Kom godt i gang med forspiring i vindueskarmen

Der er rigtig mange fordele ved at kaste sig ud i forspiring. Du kan vælge imellem mange plantevarianter, prisen per plante bliver væsentlig billigere, og du kan selv styre, hvad dine planter får af gødning. Og så er det sjovt. Læs med, og kom godt i gang.
1/3 2018

Forspiring er ikke forbeholdt folk, der er født med grønne fingre. Det er let at lære, og meget svært ikke at blive en lille smule grebet af forårsstemningen i vindueskarmen, når de små frø begynder at spire. Læs med her, og få styr på de forskellige stadier af forspiring.

1

Planlæg

Når du har kastet dig ud i forspiring, er det første, du skal tage højde for planlægningen. Det er nemlig ikke helt ligegyldigt, hvilke frø du planter hvornår. Hvis du er i tvivl, er der heldigvis meget hjælp at hente hos din lokale planteskole eller bag på frøpakkerne. Vær opmærksom på, at nogle frø spirer på få dage, hvor andre tager mange uger om at komme i gang.

Marts og april er gode måneder til at forspire krydderurter, såsom timian, persille og dild. Og så er det også nu, du kan gå i gang i med tomat- og argurkefrøene, chiliplanter samt alle de blomster, du gerne vil have klar på altanen, når foråret for alvor kommer.

Hvis dine planter skal leve videre på en altan, er der nogle forholdsregler at tage. Du kan læse meget mere om dyrkning på altan her.

2

Køb og byt frø

Hvis du mangler inspiration til, hvad du skal plante, kan du opsøge andre planteentusiaster og blive inspireret til et frøbytte-arrangement, som popper op mange steder rundt omkring landet.

Et af initiativerne er Frø Popup, som bliver arrangeret af Landsforeningen Praktisk Økologi og Foreningen Frøsamlerne. De har sat fokus på at fremme de planter, som ellers er ved at gå tabt i Danmark, og at inspirere folk til at komme i gang med selv at dyrke dem. Find et event nær dig her.

Læs også: Slip for skadedyr helt uden brug af giftige sprøjtemidler

3

Vælg den rigtige dyrkningsmetode

Der er mange muligheder for at plante frø i vindueskarmen, og du behøver ikke investere i dyrt udstyr – i mange tilfælde kan en overskåret mælkekarton eller æggebakke bruges. Find mere inspiration til det her.

Husk dog, at hvis der er snak om spiselige planter, er det vigtigt at være opmærksom på, at beholderen ikke afgiver giftige stoffer.

Først skal du vælge, om du vil plante dine frø samlet i en plantekasse, eller om du vil dele dem ud i mindre urtepotter med det samme.

Bredsåning er, når du bruger en større kasse til forspiring, og den metode er god til eksempelvis tomater og chili, som også tager lang tid om at spire. Ved bredsåning er det lettere at holde jorden fugtig og sikre sig, at frøene spirer, særligt hvis du også bruger et minidrivhus.

Ulempen ved denne form for forspiring er, at det kan være sværere at adskille planterne, når de prikles og sættes i potter senere hen. Men med lidt finesse og øvelse, kan man sagtens komme omkring det.

Enkeltfrø-såning er, når man kun lægger et eller to frø sammen i en potte. Hvis man har sået to frø sammen, og begge spirer, fjerner man den svageste plante. Store frø som eksempelvis ærteblomst eller tallerkensmækker, egner sig bedst til at blive sået i en potte med det samme.

Husk, at ligegyldig hvilken form du vælger, så skal der være hul i bunden af din urtepotte eller -kasse, så vandet kan løbe fra. Derfor er det også vigtigt at sætte dine forspiringer på et vandtæt underlag.

Hvis du overvejer at bruge et drivhus, kan du læse meget mere her.

4

Hav øje for jord, vand og lys

Når frøene skal plantes, er det vigtigt, du vælger den rigtige jord. Du kan købe en speciel så- og priklemuld, som er gødningsfri, og som giver frøene de optimale forhold for vækst.

Sådan gør du:

  • Jorden skal ikke klumpe, men trykkes sammen, så den er fast, og så skal den vandes, så den er jævnt fugtig.
  • Plant frøene i et hul, der ikke er for dybt og cirka tre gange frøets størrelse, og dæk det til med et tyndt lag jord, der ikke fylder mere end frøets egen størrelse. Du kan bruge såjorden eller fint løst sand uden ler.
  • Tryk jord eller sand let til over frøet. På den måde bliver frøet holdt fugtigt, og frøskallen bliver siddende på spidsen af kimbladene, når planten begynder at spire.
  • Når planten spirer, kan frøskallen sætte sig fast i spidsen af kimbladene og gøre det svært for planten at folde sig ud. Her kan man forsigtigt fjerne frøskallen, eventuelt ved at blødgøre den med lidt vand først.

Stil dine spirer i en vindueskarm med rigeligt, men helst ikke direkte sollys, og sørg for at holde jorden fugtigt, men ikke våd. Pas på med at sætte dem over en radiator, da varmen herfra kan give ranglede planter.

Læs også: Kom godt i gang med gendyrkning af frugt og grønt

5

Prikl og plant ud

For at planterne kan udvikle sig, må de ikke stå for tæt. Derfor skal du prikle dem, når de spirer, hvilket vil sige, at du adskiller spirerne og sætter dem over i deres egne små eller store potter eller en priklebakke, hvor deres rødder kan udvikle sig.

Her kan du også bruge fiberpotter, som kan sættes direkte ud i haven eller altankassen senere hen.

Sådan gør du:

  • Når du prikler, gør du først plads til planterne i deres nye potter med en priklepind eller en finger.
  • Så tager du forsigtigt jordklumpen med spirerne op og adskiller dem. Pas på med ikke at røre ved rødderne.
  • Herefter placerer du planterne i deres nye potte, trykker jorden til omkring dem og stiller dem tilbage i vindueskarmen. Hvis du har brugt minidrivhus, behøver du det ikke længere nu.

Du sætter typisk dine planter udenfor i maj måned, når der ikke længere er fare for frostvejr. Inden planterne rykkes udenfor, kan det være en god idé at afhærde dem. Det vil sige, at du sætter planterne udenfor et afdækket sted uden direkte sol nogle timer hver dag i en lille uges tid.

På den måde vil planterne være bedre rustet, når de plantes permanent udenfor.

Har du gode råd til forspiringen? Så del dem endelig med os på Facebook 🙂 Rigtig god spirelyst!


Nyhedsbrev