Fluorstoffer dukker også op i de elskede popcorn

14 dagligdagsting som kan skade miljøet og dit helbred

Produkter, du ellers anså som harmløse, skjuler ofte på en dyster hemmelighed, som i det lange løb kan få kedelige konsekvenser for dig og miljøet. Det er de såkaldte fluorstoffer, som er synderne, og de skadelige stoffer dukker op i alt fra pizzabakker til muffinforme, tøj og cremer.
10/6 2016

Fluorstoffer, såsom de per- og polyfluorerede stoffer, er inden for især de seneste år blevet udråbt som en af miljøets og folkesundhedens værste fjender, og det er der en grund til. For de hormonforstyrrende stoffer, som optræder i en lang række almindelige hverdagsprodukter, kan vandre fra papir- og papemballagerne over i maden.

Ofte er de skadelige stoffer at finde i fødevareemballage, såsom pizzabakker, mikroovnspopcorn og papiret under færdigkager, da fluorstofferne bruges til at gøre pap og papir vand- og fedtafvisende. Og for at gøre livet endnu surt for forbrugerne, er stofferne som oftest ikke synlige på varedeklarationen.

De sundhedsskadelige fluorstoffer, som siges at ophobe sig i dyr og menneskers organer, er meget svært nedbrydelige i naturen og mistænkes for en lang række sundhedsskadelige ting, blandt andet for at være kræftfremkaldende, hormonforstyrrende og for at skabe problemer med fertiliteten.

Blandt andet peger nyere dansk forskning fra SDU på, at der er 16 gange større risiko for, at en kvinde aborterer, hvis hun har et forhøjet indhold af fluorstoffer i blodet – et resultat, der i den grad overraskede forskerne, da tallet var en hel del højere, end det de havde forventet.

De skadelige fluorstoffer optræder ofte i fastfood

Fedtet, varm eller syreholdig mad optager i særlig grad de sundhedsskadelige fluorstoffer, mens tørre fødevarer mere går fri.

Udskældt friluftstøj
  • En række producenter af friluftstøj er blevet kritiseret for at anvende problematiske fluorstoffer i imprægneringen af deres tøj. Fluorstofferne har nemlig den egenskab at gøre tøjet vand- og smudsafvisende.
  • Bagsiden af medaljen er dog, at stofferne frigives under produktion og anvendelse og spredes på den måde i naturen i form af små partikler.
  • For eksempel kritiseres velkendte mærker som The North Face, Columbia, Patagonia, Salewa og Mammut af Greenpeace for i stor stil at benytte stofferne i deres friluftstøj.

Kilde: Greenpeace

Vidste du, at…
  • Sundhedsskadelige fluorstoffer som PFOS har været brugt til blandt andet brandslukning, da fluorforbindelser har været bundet fast til stofferne i brandslukningsskummet.
  • I dag er de fleste flourstoffer dog forbudt til brandslukning i vestlige lande.

Kilde: ing.dk

De skadelige stoffer er overalt

De problematiske fluorstoffer er i vores grundvand og overfladevand, og udgør en udfordring for rensningsanlæggene.

“Studier på renseanlæg har vist, at traditionelle renseanlæg ikke er særlig effektive til at fjerne fluorstoffer fra vandet,” fortæller AC-tekniker hos Miljøstyrelsen, Toke Winther.

Stofferne kan finde vej dertil, når produkter, der indeholder fluorstoffer, smides væk. Stofferne kan også frigives under fremstilling, anvendelse, transport og opbevaring. Derudover findes de skadelige stoffer i atmosfæren i form af små partikler og i spildevand fra private husholdninger, hvor de bliver vasket ud under tøjvask.

I naturen findes fluorstofferne efterhånden overalt på kloden. Der er sågar fundet fluorstoffer i isbjørne og sæler i Grønland og Arktis – mere nøjagtigt det fluorholdige stof PFOS, som i årtier har været brugt til at imprægnere møbler, tæpper og regntøj. Tendensen er dog efterhånden nedadgående, da PFOS  i 2009 blev sat på Stockholmkonventionens liste over verdens farligste stoffer.

Udendørs mennesker spreder fluorstoffer med deres udendørstøj

Aktive outdoor-mennesker er intetanende med til at sprede skadelige fluorstoffer i naturen, da meget friluftstøj er imprægneret med de problematiske fluorstoffer. Det samme gælder for telte for at opnå en vandafvisende effekt.

Sådan sikrer du dig mod skadelige fluorstoffer

Men hvad kan forbrugeren så stille op over for mængden af skadelige fluorstoffer, når de tilsyneladende dukker op overalt og ikke en gang er synlige i varedeklarationen?

Et godt råd er at vælge fødevarer, der er emballeret i plastik, glas eller porcelæn. Hvis ikke det er muligt, så gå udelukkende efter svanemærkede produkter, da denne mærkning er en garanti for, at producenten lever op til en række strenge sundhedskrav og krav om at skåne miljøet, hvilket blandt andet betyder et forbud mod fluorstoffer og blødgørere som ftalater.

Tip!
  • Hvis du vil teste om din nye dug er overfladebehandlet med fluorstoffer, kan du dryppe olie og vand på dugen.
  • Hvis vanddråben står som en rund perle, og oliedråben flyder ud, er der tale om en silikonebelægning.
  • Derimod vil begge dråber stå helt runde, hvis dugen er overfladebehandlet med fluorstoffer.

Kilde: politiken.dk

Fluor i tandpasta

De skadelige flourstoffer nævnt i denne artikel bør ikke forveksles med flouren i din tandpasta, som har en gavnlig effekt på karies.

Tandpastaens fluorid har ikke lange perfluorerede kæder i sig, da stoffet er anderledes sammensat end de hormonforstyrrende fluorstoffer, som findes i de fedt- og smudsafvisende produkter.

Kilde: videnskab.dk

Miljømærkning Danmark, som har ansvaret for miljømærkerne Blomsten og Svanen i Danmark, råder for eksempel forbrugerne til at vælge svanemærket bagepapir eller svanemærkede muffinsforme, når der skal bages, da de ikke er belagt med fluorstoffer.

Ligeledes bør fødevarer kun opbevares i engangsmaterialer i så kort tid som muligt, og madvarer bør ikke varmes op i emballagen i mikrobølgeovnen, selv om det står på pakken. Brug en tallerken eller skål i stedet for.

Derudover anbefaler Miljøstyrelsen, at nyt kropsnært tøj vaskes, inden det tages i brug, så man minimerer mængden af overskudskemikalier, der kommer i kontakt med kroppen. Ftalater, der bruges til at blødgøre plast i PVC, kan til gengæld ikke vaskes ud.

Det meste tøj i butikkerne, er ikke udstyret med miljømærkninger, men hvis man alligevel vil gå efter tøj, som tager hensyn til sundhed og miljø, kan man kigge efter tekstiler, der er svanemærkede, da de ikke må indeholde fluorstoffer. Også Blomsten, økomærket GOTS og Oeko-Tex®, garanterer en vis beskyttelse mod de sundhedsskadelige stoffer i tøjet.

Her finder du en liste over de mest almindelige ting, vi dagligt omgiver os med, som kan indeholde skadelige fluorstoffer: 

1

Pizzabakker

Pizzabakken kan indeholde fluorstoffer, som vandrer over i den fedtede mad. Skrab derfor aldrig den ost af, som sidder fast på bakken.

2

Mikrobølgepopcorn

Hvis der er fluorstoffer i emballagen, kan de trænge fra poserne ind i popcornene og dampen.

3

Engangsservice

Engangsbestik, plastfolie, paptallerkner og papemballage kan indeholde de skadelige fluorstoffer.

4

Mad- og bagepapir

Mad- og bagepapir samt mellemlægspapir i madpakker er ofte tilsat fluorstoffer, som afviser det fedt, der er i maden.

5

Papirsposer

Flourstoffer kan forekomme i chipsposer og andre papirsposer med fedt- og vandafvisende overflade.

6

Kageemballage

Papiremballagen i færdiglavede kager – for eksempel papiret kagen ligger på – kan risikere at indeholde fluorstoffer.

7

Muffinsforme

De fine, små forme til muffins kan være belagt med fluorstoffer.

8

Teflonpander eller slip-let-pander

En del køkkenudstyr er overfladebehandlet med fluorstoffer, for at gøre det fedt- og vandafvisende.

9

Vandafvisende cremer

At en creme er meget vandfast, som for eksempel vandfaste solcremer, kan være et tegn på fluorstoffer.

10

Friluftstøj og regntøj

Overtøj, regntøj, skitøj og flyverdragter kan være blevet overfladebehandlet med fluorstoffer.

11

Tæpper og møbler

Møbler og tæpper kan indeholde fluorstoffer fra fabrikken.

12

Rengøringsmidler

Fluorstoffer kan være tilstede i rengøringsmidler til glas.

13

Maling

Maling, som tåler kraftig rengøring, kan indeholde fluorstoffer.

14

Imprægneringsspray

Produkter til selvimprægnering af sko, møbler, friluftsjakker eller telte kan indeholde fluorstoffer.


Nyhedsbrev