Thompson: "Vi har tilladt at gøre verden til et værre sted"

Den 57-årige skuespiller Emma Thompson har kastet sig hovedkulds ind i klimakampen, og når hun taler om klodens tilstand er det med en brændende passion og dyb bekymring. Læs portrættet af oscar-vinderen, der blev miljøaktivist efter en tur til Arktis.

Hun er svær at styre, hende Emma Thompson. Man kan sidde på et af de allerfineste hoteller i Berlins bykerne, og hvis ens koncentration glipper et øjeblik, mens man venter på hende, så er hun der straks.

“Hej, jeg hedder Emma. Måske ved du det, men jeg har hørt, at vi skal tale lidt sammen,” siger Thompson, og man kigger nærmest pinligt op fra telefonen og forsøger at rejse sig fra den tunge stol i det overproportionerede hotelværelse.
“Du behøver ikke rejse dig, jeg sætter mig alligevel,” siger Thompson med en levering, som kun engelske kvinder i deres bedste alder kan tillade sig. Stemmen er fyldt med ironi og varme på samme tid.

Der er imidlertid intet distancerende ved Thompsons opførsel, når det kommer til kampen for klimaet. Den 57-årige skuespiller har de seneste år kastet sig hovedkulds ind i klimakampen, siden hun besøgte den norske øgruppe Svalbard for et par år siden.

“Ja, jeg er faktisk ret ny inden for det her felt, men jeg siger nu alligevel lige, hvad der passer mig,” smiler Thompson, da hun har sat sig.

Om Emma Thompson
  • Født 1959 i Paddington, England
  • Har vundet to Oscar-statuetter. En for bedste kvindelige hovedrolle i ‘Howards Dream’ (1992) og én for bedste manuskript for ‘Fornuft og følelse’ (1995)
  • Herhjemme har hendes bedst sælgende film været ‘Harry Potter’ og ‘Love Actually’
  • Var i begyndelsen af 1990’erne gift med instruktør og skuespiller Kenneth Branagh. Siden 2003 har hun været gift med skuespiller og producer Greg Wise. Sammen har de en datter og en adopteret søn
  • Har de senere år skrevet to bøger, der har solgt flot i hjemlandet

Hun har store briller og lystfarvet pandehår, der stopper lige ved stellet, men alligevel puster hun håret op et øjeblik, inden hun fortsætter sin begyndende talestrøm.

“Turen til Arktis ændrede min forståelse af verdens tilstand. Klimakampen bliver hurtigt nogle tal og en langstrakt diskussion, men lige pludselig stod jeg der og så klimaet komme svømmende imod mig over alt. Vi har tilladt os at gøre verden til et værre sted, og det må vi gøre noget ved,” siger Thompson og sætter fingeren op ved munden, som om hun grubler over et eller andet.

Briller, pandehår, spirende rynker og en tænksom finger. Skuespilleren ligner en intellektuel, som de ikke laves længere.

thompson
Emma Thompson under filmfestivalen i Berlin i februar 2016.

Chokerende møde

Selvom Emma Thompson måske er kommet lidt sent ind i klimakampen, er hun en slagkraftig stemme. Hun har igennem årene vundet to Oscar-statuetter, og når hun taler på klimakonferencer, kan man høre en knappenål falde til jorden. Selv ser hun sin indsats som en “sidste chance”.

thompson
Emma Thompson stod i september 2015 helt i front under Greenpeaces Save the Arctic-aktion i London rettet mod Shells omstridte olieboringer i Arktis. 

“Det, der chokerede mig ved mødet med Arktis, var, at der ikke er nogen statsledere, som gør noget. Vi udskyder og udskyder og udskyder indsatserne på dette område, og det er helt vanvittigt, for kloden er da ligeglad med, hvad politikernes bevæggrunde er. Den får det bare værre og værre,” siger Thompson og slår så fast:

“De flygtningestrømme, vi ser i verden i øjeblikket, er forfærdelige, men de er intet i forhold til de flygtninge-strømme, vi vil se, hvis vi lader klimaet løbe løbsk. Så er det ikke krig, folk flygter fra, men tværtimod deres fysiske overlevelse, som de forsøger at sikre. Sikke en opmuntrende samtale, vi har her, hva’?”

Igen er sidste sætning leveret med den tykke ironi og britiske humor, der gennemsyrer skuespillerinden, og netop det har fået miljøorganisationer som for eksempel Greenpeace til at udråbe hende til en vigtig person i klimakampen. Emma Thompson kan flytte noget, hedder det sig.

“Jeg er generelt glad, hvis jeg kan være med til at sætte fokus på et vigtigt kapitel i verdenshistorien. Uanset om det kapitel bliver skrevet lige nu og her, eller om det blev skrevet for mange år siden,” siger Thompson og henviser dermed til den film, som er grunden til, at hun er i Berlin for at lave interviews – dramafilmen ‘Alene i Berlin’ om modstandskampen i Hitlers regime. En film, der får dansk premiere senere i år.

thompson

Vi skal tale sammen

På sin vis er læren, som man kan tage med fra ‘Alene i Berlin’, den samme som den, man kan tage med fra dagens klimakamp, forklarer Thompson.

“Selvfølgelig er det ikke helt sammenligneligt, men for mig er det blevet mere og mere klart de senere år, at man må tage stilling til verden omkring sig. Det nytter ikke noget at rende rundt og være tilfreds med sin egen lille del af verden, for på et tidspunkt kommer der nogen eller noget og banker på, hvis man ikke har hjulpet, hvor man kunne,” siger Thompson og læner sig tilbage i det bløde stolesæde, inden hun fortsætter.

thompson
Arktis smelter, og det gjorde stort indtryk på Emma Thompson, da hun ved selvsyn konstaterede dette.

“Det er egentlig meget enkelt. Hvis vi ikke passer på eksempelvis Arktis, så vil vi heller ikke kunne passe på os selv. For hvis den hånd, der holder verden oven vande, smelter, så er vi pludselig nede under havoverfladen, inden vi opdager det.”

På den måde er vi tilbage ved det med indsatsen fra politisk hånd. Thompson var selv med til flere klimamarcher op til klimatopmødet i Paris i november sidste år, og hendes engagement som frontløber i canadiske Ottowa var blandt andet noget, der gav genlyd over hele verden.

“Det er af altafgørende betydning, at vi taler sammen om dette problem,” siger Thompson og ser ud over brillen. Ironien i vores konstruerede samtale står tydeligt frem under hendes pandehår.

“Problemet er, at samtalen ofte bliver afløst af en snak om tal og økonomi,” siger hun.

thompson
Sammen med designer Vivienne Westwood gik Emma Thompson forrest i en kæmpe klimamarch i London i september 2014. “Dette er vores planet, og vi er i dyb og alvorlig fare,” sagde Thompson til de fremmødte journalister.

Frustration og håb

Det kan lyde ganske dystert, at alt i verden skal handle om tal, men samtidig ganske opmuntrende, at det “eneste”, vi skal gøre, er, at tale sammen om, hvordan det hele ikke skal handle om tal. Derfor håber Emma Thompson da også på en bedre fremtid. Især efter at der rent faktisk kom en klimaaftale i hus i Paris.

“Klimaindsatsen skal betyde noget og ikke bare være et stykke papir, som politikere har skrevet noget ned på. Men jeg fornemmer også, at der er et voksende fokus på området i disse år. Og det er kun godt, for man ved jo efterhånden, at politikere kun vedtager i forhold til, hvad folk taler om. Så snart folk interesserer sig for klimaforandringerne og deres forfærdelige indflydelse, så gør politikerne det også,” pointerer hun.

Du tænker ikke sommetider, at det ville være nemmere at lade være med at gå på barrikaderne?

“Nej, for det er der ingen grund til. Hvis verden skal blive ved med at eksistere, så må vi alle sammen gøre noget. Lad os se at komme i gang,” siger Emma Thompson og rejser sig halvt op fra stolen med et kækt smil.