Sebastian Klein har droppet færgen

Tv-vært Sebastian Klein kan bruge timer på at overveje, hvilken slags sukker der er bedst for verden at købe, og så spiser han ikke ål og har helt droppet at tage færgen til Jylland. Læs hvorfor her.

En flok fugle i barndommens have blev den kvidrende start på et liv med dyr for den unge Sebastian Klein. Han havde ikke set dem før og ville vide, hvad det var for nogle.

“Jeg prøvede at slå dem op i min fars røde leksikon fra Gyldendal og fandt lige præcis den rigtige fugl. Det gav mig en form for kick,” husker den 42-årige tv-vært Sebastian Klein.

“Jeg har altid syntes, at dyr var spændende. Sådan har mange børn det, men for mig har det ligesom bare hængt ved,” forklarer han.

Sebastian Klein fik sit gennembrud som Dr. Pjuskebusk i ‘Naturpatruljen’ og har i snart 20 år været børnevært på DR’s mange naturprogrammer. Senest har han lavet ‘Sebastian på dybt vand’, hvor han har været med til at flytte farlige fisk fra Charlottenlund Akvarium til Den Blå Planet.

Blå bog
  • Født den 20. juli 1972 og vokset op på Amager med sine forældre, Jesper Klein og Lykke Nielsen.
  • Bor på Amager med sin kone, Rikke og deres to sønner, Sylvester, 13 år og Christopher på 10 år.
  • Har som børne-tv-vært medvirket i en lang række naturprogrammer for de mindste. Han fik sit gennembrud som Dr. Pjuskebusk i ‘Naturpatruljen’ og har senest lavet ‘Sebastian på dybt vand’ og ‘Sebastian indefra’. Er desuden en ivrig ornitolog.
  • Har som skuespiller medvirket i flere ‘Far til fire’-film og er også forfatter til flere børnebøger om dyr. Turnerer også landet rundt som børneunderholder.

Men at interessen for dyr og naturen skulle blive hans levevej, stod på ingen måder skrevet i kortene. Den rødhårede dreng voksede op på Amager med sine forældre, skuespillerne Lykke Nielsen og Jesper Klein, og ingen af dem havde dengang den store interesse i hverken natur eller miljø.

“Min mor var barn af byen, og min far påstod altid, at han var mere teoretisk interesseret i naturen, så min interesse for naturen er mere opstået af min egen nysgerrighed,” fortæller Sebastian Klein.

Miljøet er alfa og omega

Som naturelsker ligger det ham meget på sinde ikke alene at værne om vores omgivelser men også at få andre til det. Og her var børnene et oplagt sted at starte.

Sebastian Klein træ
Sebastian Klein elsker naturen og sætter en stor ære i at give sin begejstring videre til børn og unge.

“Naturen er altafgørende – det vigtigste, der er – og det er alfa og omega at passe på miljøet. Jeg elsker naturen, og derfor er det vigtigt for mig at give min viden og begejstring videre til næste generation. For det, vi holder allermest af, er også det, vi passer allerbedst på. Jeg er heldig, at jeg har fået lov til at bruge tv-mediet i en tid, hvor det stadig har gennemslagskraft, og har kunnet nå ud til den mest magtfulde gruppe af alle: børnene. Dyr er en god måde at sælge naturen på. De er nemmere at relatere sig til,” forklarer Sebastian Klein.

Men han er også meget bevidst om, at det lige så meget starter hos ham selv. Derfor tænker han meget over, hvordan de forskellige ting, han foretager sig, påvirker verden i forhold til CO2-udslip, energiforbrug og forurening.
Han tager for eksempel aldrig færgen, når han skal til Jylland, fordi den forurener meget mere end at tage bilen.

“Det gælder om at tænke sig om og være bevidst om, at vi bruger af jordens ressourcer – bare ved at være her. Vi skal selvfølgelig huske at slukke lyset, ikke lade vandet løbe, nar vi børster tænder, og alt det der. Det er fint, men det er ikke det, der virkelig rykker. Jeg tror, at bevidstheden er det, der medfører det mest nænsomme energiforbrug,” fortæller han.

Men det er ikke altid lige nemt at være så bevidst.

Burde bare spise æbler og rådyr

Sebastian har eksempelvis brugt timevis foran supermarkedets hylder med sukker for at finde ud af, om det nu er bedst for verden at købe økologisk rørsukker eller den hvide, raffinerede sukker fra Lolland.

“Det økologiske rørsukker er højst sandsynligt det sundeste for mig og min familie, men det er også dyrket et sted som Afrika, Asien eller Sydamerika. Så har det større energimæssige konsekvenser for verden at få det transporteret til Danmark, end hvis jeg vælger det danske industrisukker? Jeg ved det stadigvæk ikke,” siger Sebastian og ryster på hovedet.

Generelt er han lidt småreligiøs, i forhold til hvad han spiser, men han er ikke fanatisk. Han elsker nemlig kød, selv om han skammer sig lidt over at spise det.

_A1_8192
Det kan indimellem være svært at gennemskue, hvordan man bedst passer på miljøet. Selv for en naturelsker.

“Jeg har ofte tænkt over, om jeg skulle blive vegetar– ikke fordi det er synd for dyrene, men fordi det er det bedste for miljøet. Men jeg elsker kød, så derfor forsøger jeg i stedet at skrue lidt ned for kødforbruget og spise mest kylling i forhold til okse- og svinekød, da kylling koster klart mindst i energi at producere,” forklarer han.

Til gengæld spiser han aldrig ål, fordi den er ved at uddø. 99 procent af bestanden af den europæiske ål er forsvundet i løbet af de seneste 30 år. Sebastian holder en tænkepause.

“I virkeligheden burde vi bare spise æbler og rådyr. Vi har masser af æbler i Danmark, og de er ikke særlig energikrævende at dyrke. Og så vrimler det med rådyr, så det ville være det allerbedste,” siger han med et stort smil.

For Sebastian Klein er spørgsmålet også, hvad der er sundt for ham selv, og hvad der er sundt for verden. Som udgangspunkt er økologi godt for både miljøet og vores sundhed, men nogle gange hænger de to ting ikke sammen:

“Det er for eksempel godt for verden at spise pasta. Det er nemt at producere og bruger ikke meget energi, men til gengæld indeholder pasta mange kulhydrater, som ikke er så sundt for mig. Generelt ser jeg nok mere på, hvad der er godt for verden, end hvad der er godt for mig selv, men det er altså lidt af en jungle at finde rundt i.” En jungle, som Sebastian også forsøger at opdrage sine to sønner til at være bevidste om at navigere rundt i. 

Grotesk madspild

Sebastian er far til Sylvester på 13 år og Christopher på 10 år, som han har med sin kone, Rikke, og som alle andre fædre forsøger han at give sine værdier videre til ungerne – men trods sin baggrund tror han ikke, at han har mere held med det end så mange andre.

_A1_8490

“Vi snakker meget om natur, klima og miljø derhjemme. Nogle gange ryger det hen over hovedet på dem, men indimellem lykkes det at trænge igennem. Jeg laver for eksempel nogle gange ærtesuppe eller kartoffelsuppe, som er skidegodt for miljøet, men måske lidt kedeligt, og så siger jeg altid til dem, at det er så godt for hele verden, at vi spiser det i dag. Så glider det lidt lettere ned,” forklarer han med et smil.

Familien Klein er også meget opmærksom på madspild.

Sebastians 3 energitips
  • Vær bevidst! Vi skal ikke være fanatiske, men så længe vi er bevidste om, hvad vi gør forkert, medfører det i længden det mest nænsomme energiforbrug.
  • Udsæt dine behov! I princippet koster det energi, hver gang vi bruger penge. Så hvis du overvejer at købe ny telefon, køleskab eller tv, gælder det om at udsætte dit behov, så længe som muligt. Så ender du med at købe mindre og dermed at spare mere energi.
  • Spar på toiletudtrækkene! Til min kones store irritation har jeg ikke noget imod at tisse på på toilettet, uden at mine drenge har trukket ud. For miljøets skyld er det et godt sparetip. Det er bare ikke for de sarte.

“Vi danskere smider en tredjedel af vores mad ud – det er helt grotesk. Der forsøger vi at fa brugt alle rester. Vi laver altid en stor røvfuld mad ad gangen, så vi får brugt alle råvarerne, og så smider vi den ekstra portion i fryseren. Men det giver andre problemer, fordi vi så bruger masser af energi på at have en fryser tændt. Kan du godt høre det? Det er lige meget, hvad du gør, så bruger du energi på den ene eller den anden måde,” siger han og tager en tår af sin cola.

“Se også bare den her cola. Det har kostet en masse energi at producere den. Og så er der isterninger i – de koster også energi. Og hvad med den skive lime der – hvor kommer den fra? Du kan blive helt sindssyg, når du først begynder at tænke over alle de små ting,” konstaterer han.

Og det er heller ikke meningen, for der skal også være plads til at leve. Derfor drikker Sebastian Klein sin cola alligevel – og nyder den. For han tror på, at så længe vi er bevidste om, hvad vi gør forkert, kommer vi til at sætte et lidt blidere energifodspor på jordkloden.