Sådan er det at bo i et grønt bofællesskab

Mads og Kristine flyttede fra Frederiksberg til det grønne bofællesskab Svanholm. Og det har gjort deres liv meget lettere!

Har du nogensinde overvejet, hvordan det ville være, hvis du skiftede storbyen ud med et grønt bofællesskab på landet? Så læs videre. For vi tog på besøg hos Mads Boesen, Kristine Dalbach og deres to døtre, Ellinor på fire år og Kornelia på to. Og vi ankom lige til aftensmaden:

Der er tallerkener fulde af økologiske majskolber, bagte gulerødder, kartofler og nybagt brød inde fra fælleskøkkenet.

Aftensmaden er serveret, og hele familien sætter sig i solen ved et af de hyggelige langborde sammen med de andre beboere i det bæredygtige bofællesskab Svanholm ved Skibby.

_g6c0917

”Det er supernemt at være børnefamilie heroppe. Vi skal ikke hente, handle og lave mad, så vi har mere tid til hinanden. Der falder lidt mere ro over det hele, og det er fedt med det sociale liv, vi får helt automatisk,” fortæller Mads, der til daglig arbejder som økonom i Energinet.

OM SVANHOLM STORKOLLEKTIV
  • Kollektivet holder til på Svanholm Gods og blev oprettet i 1978.
  • Der bor 80 voksne og 50 børn på godset.
  • Her holdes køer, grise, geder, får og høns
  • Kollektivet er selvforsynende på kød, grøntsager, æg og mælk, har egne vindmøller og solcelleanlæg, fællesøkonomi, delebiler og en generel mission om at være så bæredygtigt som muligt.
  • Køkkenet har tre kødfrie dage om ugen og serverer hovedsageligt mad fra Svanholms egen fødevareproduktion.
  • Læs meget mere på svanholm.dk

Det var ellers ret tilfældigt, at familien endte i det bæredygtige bofællesskab. For bare tre år siden boede de nemlig i en lejlighed på Frederiksberg.

”Vi havde lige fået vores første barn, da Kristine fik job lidt længere oppe af vejen her, så det var logistisk umuligt at hente og bringe. Kristine kørte forbi Svanholm hver dag, og syntes, at her så rigtig hyggeligt ud. Og så var der en ledig plads,” fortæller Mads Boesen.

Og det har de ikke fortrudt siden.

MADEN BLIVER SERVERET

Kollektivet Svanholm har fællesspisning seks dage om ugen. Køkkenfolk laver mad i hverdagene, men i weekenderne går madtjansen på tur blandt beboerne. Mads og Kristine har altså kun én maddag og to opvaskedage hver måned. Og så er der ellers lækker, økologisk mad serveret næsten hver dag.

Læs også: Kødfri hverdag – 10 proteinrige råvarer du kan erstatte kød med

“Vi gik faktisk ret meget op i at lave mad før og kunne godt lide det. Men man vænner sig ret hurtigt til, at det bare bliver serveret for én”, fortæller Kristine, mens datteren Kornelia gnaver lidt på sin majskolbe.

bofaellesskab_4

Det gamle Svanholm-gods råder over 400 hektar land med skov, park, marker. Og Kristine arbejder ikke længere et stykke oppe af vejen – men som driftsleder for Svanholms 120 malkekøer.

”Vi har meget fokus på bæredygtighed, og det giver bare god mening. Det er fedt at have fødevareproduktionen så tæt på og fantastisk at bo midt i naturen,” fortæller hun.

HVORDAN FUNGERER DET ELLERS I ET GRØNT BOFÆLLESSKAB?

Kollektivet har fællesøkonomi, så du lægger hele din formue, når du flytter ind, og så går din bruttoløn ellers til fællesskabet – undtagen 20 procent som du får i lommepenge.

”Vi går all in, men så er alt også betalt. Husleje, forsikringer, mad … alt!” siger Mads.

bofaellesskab_1

I fælleskøkkenet henter de bare, hvad de skal bruge. Der et stort walk-in-køleskab med friske grønsager, æg og mælk, tørlager med pastaskruer, ris og mel, bleer, shampoo og andre fornødenheder. Så parret handler nærmest aldrig selv ind.

”Rødvin, chokolade og skumklude køber vi selv. Men det er helt eksotisk at tage ungerne med i Fakta, fordi vi gør det så sjældent”, forklarer Kristine.

“JEG ER BLEVET MERE BEVIDST”

Svanholm har også fælles bilpark og elcykler. De har to vindmøller, solceller og et flisfyr, der varmer op med flis fra deres egen skov. Og så har de Genbrugsen med aflagte tøj, sko og tasker.

”Der er mange gode ting herinde, og især børnetøjet bliver brugt mange gange,” fortæller Kristine, mens datteren lykkeligt smutter i et par pink støvler.

Læs også: Slow fashion er en god investering for dig og miljøet

”Efter vi er flyttet herop, er jeg blevet mere bevidst om det forbrug, vi har haft tidligere, hvor vi bare købte en masse ting og smed dem ud, når vi ikke brugte dem længere. Det er fedt, at tingene bliver brugt.”

bofaellesskab_2

OGSÅ BRUG FOR AT SE NOGET ANDET

Men er der så også ulemper ved at bo i et bæredygtigt bofællesskab?

”Der kan godt gå flere dage, hvor jeg slet ikke er ude herfra, så jeg har virkelig også behov for at se noget andet indimellem. Det har vi begge to,” siger Kristine og tilføjer:

“Vi bruger også en del tid på fællesmøder heroppe, og det kan godt trække tænder ud nogle gange, når alle skal blive enige.”

Hun smiler så:

”Men ellers er Svanholm det perfekte sted, lige fra du er barn, til du bliver pensionist. Gad vide, om vi nogensinde flytter herfra?”

bofaellesskab_5