Mor-og-børn-på-en-strand-bæredygtige familieaktiviteter-grøn-forskel

Her er 6 bæredygtige familieaktiviteter

"Det bedste affald er det, der ikke bliver skabt," skriver blogger Lone Eidseth. Her kommer hun med seks idéer til, hvordan man som familie kan minimere affaldet i dagligdagen, og gøre zero waste til en leg. Læs med, og bliv inspireret til bæredygtige aktiviteter for hele familien.
10/10 2017

Når mine børn ser hylderne i supermarkederne, hvor alt er pakket i emballage (oftest plastik), er det let at forstå, at de tænker, det vel altid har været sådan; at varerne altid har været pakket ind i plastik.

For dem lyder det nærmest mærkeligt, når jeg fortæller, at man, da jeg var barn, købte store dele af dagligvarerne uden emballage, og at deres bedstemødre ikke bar deres indkøb hjem i plastikposer.

Herhjemme taler vi meget om, hvor mange problemer plastikken volder i naturen og for miljøet, og hvordan vi kan gøre vores for, at det ikke fortsætter sådan.

Det er inspirerende at opleve, hvordan deres skole – som så mange andre skoler – laver projekter om genbrug, affaldsminimering, ”nej til plastik” og så videre. Men på samme tid er det trist, at den slags projekter i det hele taget er “nødvendige.” Det er en kontinuerlig proces at gøre børn bevidste om zero waste, især når de dagligt ser mængder af affald på steder, hvor det ikke burde være.

Det bedste affald er det, der ikke bliver skabt. Sammen finder vi løbende frem til nye og flere måder at minimere vores affald i dagligdagen, så vi alle i familien kan blive mere fokuserede på zero waste og skabe mindre skrald.

Her er seks ideer til familieaktiviteter med fokus på zero waste, som min familie og jeg har fundet frem til og gerne vil dele. Brug efterårsferien til at gøre zero waste til en leg for hele familien.

1

Brug 5 minutter på at rydde op på stranden

På stranden kan man samle muslingeskaller og i skoven grene, men man kan (desværre) også samle affald.

Gør begge dele, og brug resten af eftermiddagen på at lave kreative projekter derhjemme.

Når vi tager på stranden, i skoven, på legepladsen eller i parken, starter vi altid med at samle skrald de første 5 minutter – vi kalder det for vores “5 minutes clean-up.”

Det, vi samler, smider vi i skraldespandene, og er der ikke nogen, så tager vi det med i en skralde-stofpose, som vi altid har med til det formål. Det er en god måde at få børn til at tænke over ikke selv at smide skrald og endnu bedre; at få dem til at tænke mere over slet ikke at skabe affald.

Brug-ting-fra-naturen-til-kreative-projekter----bæredygtige familieaktiviteter---grøn-forskel

På billedet ses nogle af Lone Eidseths børns kreationer med ting fundet i naturen.

2

Eksperimenter med at lave egen tandpasta eller læbepomade

Flere gange om året laver vi vores egen læbepomade og tandpasta.

Det kan arrangeres som et lærerigt eksperiment med at afmåle, veje og blande, hvor hvert barn kan få sin egen “smag eller duft.”

Lidt større børn kan lave regnestykker om, hvor meget emballage der spares på hjemmelavet pasta eller pomade i genbrugsdåser i forhold til at købe. Når man køber tandpasta og læbepomade er der ofte to former for emballage omkring hver tube.

Vi laver altid en større portion læbepomade, som vi opbevarer i en stor dåse, som vi tager fra og fylder mindre tuber til at have med.

Hvis dine børn synes, det er sjovt at lave deres egne produkter, kan du udvide eksperimentet til også at omfatte eksempelvis hjemmelavet shampoo.

Der findes mange forskellige opskrifter på hjemmelavet tandpasta og læbepomade på nettet. Vi går efter de simple opskrifter med få basis-ingredienser, som for eksempel: kokosolie, mandelolie, bivoks og honning sammen med få dråber æteriske olier.

3

Lav nye kreationer af gammelt tøj og linned

Der er stort set ingen grænser for kreativiteten, når det kommer til gammelt tøj og linned.

Vi bruger stofservietter ved spisebordet, og på den måde sparer vi mange køkkenruller, og også den plastik de pakkes i.

Børnene får lov til at klippe servietterne af eksempelvis en gammel dug eller andet tekstil, der kan genbruges. Og vi har hver især lavet vores egen servietring for at kunne kende forskel på vores servietter, som skal holde flere dage.

Mine drenge er blevet gode til at se, om servietten bør vaskes eller om den kan bruges et par dage til.

Hvis et par bukser er blevet for korte, får min børn selv lov til at klippe dem af til shorts, og har de gamle t-shirts, så laver vi dem om til bomuldsposer, vi kan have med i tasken, når vi handler løsvægt.

Gamle skjorter klipper vi i mindre stykker (med en zigzag saks), og så bruger vi dem i stedet for papirlommetørklæder. Og håndklæder, der har haft en lang levetid, bliver klippet i cirkler og syet langs kanterne, og så bruger vi dem i stedet for vatrondeller.

T-shirt bliver lavet om til et indkøbsnet - -bæredygtige familieaktiviteter - grøn forskel

På billedet ses en gammel t-shirt, som Lone Eidseth og hendes børn har syet om til et fint indkøbsnet.

4

Gør genbrug, affaldssortering og kompostering til en leg

Mine børn er under 10 år, og de er vokset op med at madrester, som afskårne grøntsagsender og æbleskrog, kommer i komposten eller ryger videre til hønsene, hvor de “forvandles” til lækre æg.

De er med til at smide det komposterbare i kompostspanden, og når vi to gange om året tømmer komposten, er de med i jagten på, hvor mange orme der er denne gang.

De hjælper med at samle de afskårne grene i haven, som vi tørrer og bruger til optænding i pejsen om vinteren.

Jeg forsøger at vise dem, hvad og hvor vi kan købe uden emballage, og de er med, når vi kører til genbrugsstationen, så de kan se, hvor ting ender, og hvordan vi skal sortere affald.

5

Snit træbestik perfekt til at have med på farten

En efterårsdag i skoven med en dolk er altid en succes for vores drenge – og kan man snitte noget, man faktisk kan bruge, er det endnu bedre.

Et godt startprojekt er en smørekniv, på den måde kan vi også sige ”nej tak” til plastikknive. De fine træknive ligger altid i tasken sammen med vores metalsugerør og genbrugs to-go-kopper.

Her er en guide til, hvordan man snitter sin egen smørekniv i træ.

Der er meget god inspiration at hente på nettet til, hvad der kan snittes i hvilken alder. I år skal drengene i gang med at snitte skeer, da vi har anskaffet et huljern. Her er en guide til, hvordan man snitter sin egen ske i træ.

Dreng snitter træbestik - -bæredygtige familieaktiviteter - grøn forskel

Blogger Lone Eidseths søn snitter bestik i træ, lige til at have med så man ikke behøver bruge plastikbestik.

6

Hold garagesalg, eller sælg genbrug online

Som mine børn bliver ældre, tager de mere og mere del i at videregive og sælge de ting, vi ikke længere kan passe eller bruger.

Vi forsøger at leve efter et princip, hvor vi sælger noget, vi ikke længere bruger, før vi køber nyt. Den proces giver børnene en god indsigt i, hvor meget det kræver at sælge brugte varer lige fra oprydning, rengøring og forberedelse af tingene til opsætning i garagen, fotos til et online site og salg og snak med kunder.

 

Lone Eidseth kommer fra Danmark, men bor i dag i Madrid med sin familie, der har gjort idéen om ZERO waste til en livsstil. Hun står bag bloggen og webshoppen Wrapped in nature


Nyhedsbrev