Vand skal under energitjek

Energitjek på Anemonevej: Pengene fossede ud

Hvad sparer du med en ny vandhane, og hvornår tjener en varmepumpe sig hjem? Kan man få tilskud til energiforbedringer i sit hjem? Det og meget mere fik familien Roediger svar på, da deres hus fik et energitjek.
4/4 2016

Det giver god mening at få din bolig gået igennem af en fagmand, når vi taler energiforbedringer i dit hjem. Men hvordan fungerer sådan noget egentlig? Vi fulgte med Jens Christiansen fra Vejrhøj Energi & VVS på et energitjek hos en familie for at blive klogere på deres energiforbrug – og det viste sig, at der er en hel del, både stort og småt, vi alle formentlig kan gøre for at spare på energien.

Om Familien Roediger
  • HVEM: Per Roediger, tagdækker, og Lene Roediger, ansat i hjemmeplejen. De har sønnen Kristian på 12 år.
  • HVAD: Et parcelhus på 148 kvadratmeter fra 1978, som familien købte i 2000. Dengang fik huset ny gulvvarme i stue, køkken og badeværelser og ny isolering af loftet. Familien har desuden løbende skiftet vinduerne, undtagen i stuen. Der bliver derfor ikke lavet udskiftning af vinduer og efterisolering i denne bolig.
  • HVOR: Kundby ved Svinninge.
  • HVORFOR: Efter 15 år i huset føler familien Roediger, at det er tid til forbedringer, der kan reducere energiforbruget. De er særligt interesserede i at skifte deres gasfyr ud med en varmepumpe, men vil også høre, om der er andre områder, hvor de kan spare penge.
  • HVORDAN: Familien Roediger har inviteret Vejrhøj Energi & VVS til et energitjek, hvor Jens Christiansen i løbet af et par timer gennemgår huset fra a til z.

Fra gasfyr til varmepumpe

Familiens gasfyr har 15 år på bagen. Jens Christiansen råder med det samme til at skifte det ud med en luft-til-vand-varmepumpe, der årligt vil spare familien for 6.600 kroner. Desuden sparer de lidt ekstra på at efterisolere deres varmerør i samme omgang. Installering af den nye varmepumpe kræver ikke gravearbejde. Rørene kan trækkes ind via loftet i løbet af to til tre arbejdsdage, og Jens Christiansen lover Lene Roediger en midlertidig varmepumpe, hvis udskiftningen skal foregå om vinteren, så ingen får kolde tæer undervejs.

Ifølge VVS-mesteren opnås den største besparelse ved skift til en varmepumpe, hvis man skifter fra oliefyr eller elvarme.

Skift til digitale ventiler

I stue, køkken og bad er der gulvvarme. VVS-mesteren træder ind på børneværelset og demonstrerer, hvordan en teenager gerne åbner vinduet uden at justere termostaten.

“Det er jo smart med en digital ventil, der selv skruer ned, når han åbner vinduet. Og som desuden har nattesænkning,” forklarer Jens Christiansen.

2, 4, 6 eller 8 liter?

Familiens to toiletter har ganske vist allerede spareskyl, men de er over fem år gamle, og derfor skyller de enten seks eller otte liter ud ad gangen. Nye toiletter nøjes med to eller fire liter for hvert tryk på knappen. Det anslås derfor, at familien vil spare 2.200 kroner årligt med nye toiletter. Rådet er at tjekke fakta grundigt, når man er på toiletshopping, da et par nye toiletter kan være tjent ind på et par år.

Energisparetilskud

Energitilskud er en del af Energispareordningen, hvor du kan få tilskud til energiforbedringer af din bolig. Alle danske energiselskaber er med i ordningen, og du kan læse meget mere på energitilskud.info.

Det fosser ud af husholdningskassen

Ved hjælp af vandmåleren tjekker håndværkeren, hvor meget vand der løber ud af køkkenvandhanen på et minut. Her er noget at komme efter for de spare-ivrige. Fem liter per minut. Det bliver til en del liter vand på årsbasis. Familien kan spare 4.300 kroner om året på at skifte til nye vandhaner og brusere med vandspareblandingsbatteri. En lille investering, der er tjent hjem i løbet af et til to år.

Alle detaljer i rapporten

Efter et energitjek får familien en rapport, hvor de i detaljer kan se beregninger på, hvilke energiforbedringer de kan vælge at investere i. Rapporten tager hensyn til, hvor mange personer der er i husstanden, husets størrelse og alder og de specifikke målinger på deres forbrug. I rapporten vil de også kunne se tilbagebetalingstiden på de enkelte dele af de energiforbedringer, de vælger at bestille.

Lene og Per Roediger vil blandt andet gerne hjælpe miljøet lidt på vej for at gøre deres søn Kristians fremtid lidt grønnere.

Resultat: over 13.000 kroner kan spares

Det er blevet tid til resultatet af dagens anstrengelser. Jens Christiansen sætter sig ved køkkenbordet og forklarer investeringer og tal for familien.

Han har regnet ud, at de samlet kan spare cirka 13.100 kroner om året, hvis de investerer 111.000 kroner i nye toiletter, brusere, vandhaner, rørisolering, en cirkulationspumpe, en varmepumpe og nye termostater. I løbet af bare syv år, bliver det en overskudsforretning. Familien nikker på den anden side af bordet.

“Vi er meget positive. Det er altid fint at spare penge, og vi var godt klar over, at fyret snart ikke kan mere. Så vi vil bestemt kigge nærmere på flere fornyelser. Desuden er det jo også rart at spare lidt energi for miljøets skyld – så vores søns fremtid bliver lidt grønnere,” siger Per Roediger.

Vælger familien at følge håndværkerens anbefalinger og investerer i rørisolering, cirkulationspumpe, termostater og en varmepumpe, har de mulighed for at få et energisparetilskud. I familien Roedigers tilfælde vil de foreslåede investeringer, ifølge VVS-mesteren, udløse et tilskud på 12.850 kroner fra SEAS-NVE. For at opnå tilskuddet forudsætter det dog, at VVS-mesteren regner tilskuddet med i sit tilbud. Når først tilbuddet er afgivet, kan man ikke efterfølgende få energisparetilskuddet ind i regnestykket.

Se din egen bolig efter i sømmene

Leger du selv med tanken om at energiforbedre derhjemme? Her er seks spørgsmål, du i hvert fald bør overveje.

1

Hvilken varmekilde har din bolig?

Gamle oliefyr eller elvarme er de største energisyndere. Der kan spares op til 14.000 kroner årligt ved udskiftning af et oliefyr med en varmepumpe.

2

Hvordan er din bolig isoleret?

Mange ældre huse har ikke tilstrækkelig isolering, så der kan være mange penge at hente ved at isolere lofter og ydermure. Otte ud af ti hjem er dårligt isolerede omkring rør.

3

Hvor gamle er dine vinduer?

Det er en dyr investering at skifte vinduer i din bolig, men hvis du har råd til investeringen, betaler det sig på sigt. Du kan som tommelfingerregel regne med at spare 10 procent om året på din varmeregning ved at skifte gamle vinduer med nye, men det afhænger af mange forhold, så tjek altid med en energirådgiver først.

4

Hvor meget energi bruger dit køleskab og fryser?

Gamle hårde hvidevarer kan være energislugere. Især hvis du for eksempel har en kummefryser af ældre dato stående. Overvej at skifte den ud.

5

Hvor meget vand bruger du?

Du bør tjekke dit vandforbrug for både vaskemaskine, vandhaner, brusere og toiletter.

6

Har du fået professionel rådgivning?

Du bør altid rådføre dig med en faglig ekspert, inden du går i gang med forbedringer. Du har brug for et samlet billede af dine behov, for det hjælper ikke at udskifte til en god varmekilde med en varmepumpe, hvis al opvarmningen siver ud gennem et dårligt isoleret loft. Spørg til prisen for et energitjek, det kan i flere tilfælde være gratis.