Forside > Energi > 9 nemme energitips til madlavningen
Guide
10. november 2017

9 nemme energitips til madlavningen

Når man står over de dampende gryder i køkkenet og jonglerer med grøntsager, kød og ildfaste fade, er det ikke altid, man lige får skænket sit strømforbrug en ekstra tanke. Men det er faktisk slet ikke så bøvlet at skrue ned for energien i køkkenet og stadig nå de ting, der skal nås. Læs med, og få tips til, hvordan du sparer på energien i køkkenet.

Gryder-damper-energitips-grøn-forskel
Bruger du låg, når du koger pasta? Og hvordan optør du andestegen? Læs med, og få gode energitips til køkkenet.

Måske tænker du ikke over det, når du står bøjet over gryderne i dit ansigtsved og forbereder mad til en flok sultne unger, madklubben eller svigermor.

Men med små justeringer, kan du faktisk spare en del på energien i køkkenet.

Vi har snakket med Bjarke Hansen fra sparenergi.dk og akademiingeniør hos Energistyrelsen, og spurgt ham, hvordan man med nogle nemme energitips kan spare på strømmen og stadig få lækker mad på bordet.

Læs også: Hvad er bæredygtighed?

1

Vælg de rigtige gryder

Når du bruger kogepladen til at koge grøntsager, æg eller andet, er det vigtigt, at gryden ikke er ustabil, men står fast på kogepladen, og så er det også vigtigt at vælge en størrelse gryde, der passer til mængden af maden.

“Der er ingen grund til at bruge en 20 l gryde til at blanchere grøntsager til en person,” siger Bjarke Hansen.

Men det er også vigtigt ikke at bruge en lille gryde på en stor kogeplade. Faktisk bruger du hele 25% mere strøm på det højeste trin, hvis gryden er for lille (det gælder ikke induktion), i følge sparenergi.dk.

Bjarke Hansen tilføjer: “Husk at bruge låget, så du ikke taber varmen. Det kræver meget energi at lave damp, og hvis du har låg på gryden, vil vandet kondensere i gryden og holde på varmen.”

Så når du bruger låg, holder du bedre på varmen og bruger derfor mindre energi.

2

Udnyt eftervarmen i ovnen og på kogepladen

Hvis du har massekogeplader eller glaskeramiske kogeplader, kan du med god grund slukke for kogepladen to til fem minutter før, maden er færdig, og lade eftervarmen klare resten af tilberedningen.

Det er et godt energisparetip, men det fungerer dog ikke for induktionskogeplader, hvor varmen forsvinder med det samme.

Det samme gælder i ovnen, hvor både for- og eftervarme kan udnyttes. Vent med at tænde for ovnen, til du sætter maden ind, så du udnytter varmen best muligt. Det gælder for alt, der tilberedes i ovnen på 15 minutter og derover.

Og i ovnen kan eftervarmen også bruges. Sluk for ovnen fem til 15 minutter før, retten er færdig. Når du udnytter både for- og eftervarme, kan du spare en væsentlig del energi.

Læs også: Vindmøller – en god eller dårlig idé?

3

Rens emhætten

Et enkelt energitip i køkkenet er at rense emhætten. Man glemmer det måske, men udsugningen i emhætten tiltrækker en masse fedt og snavs, der gør, at den kan blive tilstoppet.

Det er derfor en god idé at rense emhætten en gang om måneden, i følge sparenergi.dk. For når emhætten er snavset, skal den køre på et højere trin, som både kræver mere strøm, men også støjer mere.

4

Opvarm dine madrester i mikroovnen

“Når du skal opvarme madrester, er det mest energibesparende at bruge mikroovnen. Det er det samme princip som med elkedlen, for når man bruger mikroovnen, er det kun maden, der varmes op. Hvis du i stedet opvarmer rester på komfuret, skal komfuret varmes op og den gryde, du bruger, som er relativ tung – så her er der måske to eller tre gange så meget, der skal opvarmes – og det kræver så også mere energi,” siger Bjarke Hansen.

Når det gælder en hurtig opvarmning, er mikroovnen derfor mere energivenlig end ovnen.

Læs også: Så grøn bliver din bolig i fremtiden

5

Brug el-kedlen til at koge vand

“Til opvarmning af vand er en elkedel at foretrække frem for kogepladen. Det handler i bund og grund om en ting; nemlig hvor meget der skal opvarmes. Når du varmer vand på en kogeplade, varmer du både vand, gryde og kogepladen op,” siger Bjarke Hansen.

Gryderne er typisk lavet af metal, som har en høj varmekapacitet, og derfor kræver de mere energi at opvarme. Så derfor er elkedlen mere effektiv, da det stort set kun er vandet, der bliver varmet op. El-kedlen er typisk lavet af plastik eller tyndt stål, som ikke kræver så meget at opvarme.

Men hvis man skal koge et æg eller pasta og alligevel skal have gang i gryden, mener Bjarke Hansen ikke, det giver mening at koge vandet i elkedlen først.

“Jeg har ikke nogen reel undersøgelse på det her. Men logisk set giver det ikke meget mening at koge vand i en elkedel for så at hælde det i en gryde efterfølgende, for så bruger man både energi på at opvarme elkedlen, komfuret og gryden. Men det kan godt være, det går lidt hurtigere.”

6

Kog med mindre vand

Det er en god idé at tænke over vandforbruget. Ikke kun fordi det kræver mere energi at opvarme store mængder vand, men også fordi vand i sig selv er en vigtig ressource.

Men kort sagt: Jo mindre vand der skal varmes op, desto lavere bliver energiforbruget. Kog derfor kartofler og æg med så lidt vand som muligt.

Hvis du ikke overdækker kartoflerne med vand, når de skal koges, kan du spare 30 procent strøm, i følge sparenergi.dk.

7

Vær opmærksom på dit køleskab

I forhold til køleskabet, er det vigtigste tip at sørge for, at det har den rigtige temperatur. Som er 3-5 grader (fryseren skal være -18 grader).

Men det er også vigtigt ikke at blokere luftvejene omkring køleskabet både under, over og bagved.

“Luften skal kunne komme ind, og der skal være plads bagved, så der ikke bliver for varmt. Hvis det bliver for varmt, skal kompressoren arbejde hårdere og det kræver mere strøm,” siger Bjarke Hansen.

Et sidste godt køleskabstip er at tjekke tætningslisten. Den skal være ren og jævn og lige for at køleskabet holder ordentlig på kulden og ikke bruger unødvendig energi.

Læs også: Sådan sparer du 500 kr. på din elregning

8

Optø madvarer i køleskabet eller udenfor

Du ved, du får gæster på besøg og tager en steg op af fryseren. Men hvor optør du den bedst?

Svaret er, at det kommer an på årstiden. Om sommeren er det nemlig en rigtig god idé at optø de frosne madvarer i køleskabet.

“Det er særlig godt om sommeren, fordi man så udnytter kulden fra frostvarerne og bruger mindre energi på at holde køleskabet koldt,” siger Bjarke Hansen og tilføjer:

“Om efteråret eller vinteren kan du til gengæld sagtens optø udenfor eventuelt på terrassen eller altanen – hvis det er varmt nok – for så udnytter du varmen udefra til optøning i stedet for varmen fra huset, hvis du optør maden på køkkenbordet.” 

9

Fyld opvaskemaskinen helt op

Det sidste sparetip i denne omgang handler om opvaskemaskinen.

For at spare energi på opvaskemaskinen er det vigtigt, du fylder den helt op ved hver vask. Det gælder også for maskiner med elektronisk mængdekontrol, i følge sparenergi.dk.

Det er også en god idé at bruge et kort program eller et økoprogram, der vasker tallerknerne ved lavere temperaturer. For hvis opvasken kan klares ved 50 grader fremfor 65 grader, kan du spare 10-20 procent strøm.

Husk også, det ikke er nødvendigt at skylle tallerknerne, inden du sætter dem i nyere opvaskemaskiner. Nøjes med at skrabe madresterne af, og sørg for at lukke maskinen helt, så madretserne ikke tørrer ind, inden maskinen bliver sat igang.

Få flere gode energitips på sparenergi.dk