Flere penge på lommen med en energirådgiver

Sådan sparer du 500 kroner på din elregning

Drømmer du om at have lidt flere penge mellem hænderne? Så følg disse fem tips fra energirådgiveren, og gør samtidig en forskel for din elregning og for klimaet.
4/4 2016
1

Få overblik over dit elforbrug

En række elselskaber har gjort det muligt for deres kunder at se, hvor meget el de bruger time for time og få overblik over elforbruget, når de vasker op, tørrer tøj i tørretumbleren og bare ligger i sengen om natten. Erfaringer viser, at alene dét, at du bliver mere bevidst om dit elforbrug, kan gøre, at du sparer op til 10 procent på elregningen. Det svarer i gennemsnit til 260 kWh om året for et par i en
lejlighed – og 450 kWh for en familie på tre i et parcelhus.
SPAR MINDST 260 kWh = 520 KRONER

2

Skift din gamle cirkulationspumpe

De fleste centralvarmeanlæg har en cirkulationspumpe, der sender det varme vand rundt i radiatorerne eller gulvvarmeanlægget. Gamle pumper bruger væsentligt mere energi end nye, så tjek om din pumpe kun kan indstilles fra 1 til 3 – i så fald er den forældet og klar til at blive udskiftet. Vælg en elektronisk pumpe med energimærke A. Det sparer dig for mindst 370 kWh om året. Og derudover får du også en besparelse på selve varmen.
SPAR MINDST 370 kWh = 740 KRONER

3

Skru ned for tørretumblingen

Det er blevet efterår, og mange af os begynder at få gang i tørretumbleren igen. Men overvej det en ekstra gang, inden du trykker på start, for hver gang du tørrer tøj i tørretumbleren, bruger du cirka 2,5 kWh. Hvis du i stedet for tørrer det meste af dit tøj på et tørrestativ, så du kun bruger tørretumbleren én gang om ugen i stedet for tre, vil det spare dig for 5 kWh om ugen – eller 260 kWh om året.
SPAR 260 kWh = 520 KRONER

4

Sluk for alle de røde lamper

Er du klar over, hvor mange af dine elapparater der står og lyser rødt på den lille standbyknap døgnet rundt? I gennemsnit går 10 procent af dit elforbrug til standby, så der er god grund til at slukke helt for dit tv, din computer, radio, og hvad der ellers står og lyser hjemme hos dig.
SPAR MINDST 260 kWh = 520 KRONER

5

Fyld opvaske- og vaskemaskine helt hver gang

Det gælder om at udnytte kapaciteten i både din vaskemaskine og opvaskemaskine. Sørger du for at fylde dem helt op hver gang, kan du sagtens spare én 60-graders vask (1 kWh), én 40-graders vask (0,5 kWh) og én opvask (1 kWh) om ugen. På den måde sparer du 2,5 kWh på en uge – eller 130 kWh om året, bare ved at tænke dig om.
SPAR 130 kWh = 260 KRONER

Besparelsen er beregnet ud fra en pris per kWh på 2 kr.
Om eksperten

Anne-Birgitte Grønvall
er energirådgiver i SEAS-NVE