Billede af gryde og elkedel

Skal du vælge elkedel eller kogeplade?

Hvad er bedst, når du skal koge vand? Få svaret lige her.
22/11 2016

Står du også nogle gange derhjemme i køkkenet og tænker over, om du burde koge vandet til din te i en elkedel eller i en gryde på kogepladen? Så er der hjælp at hente her.

Det korte svar er: Du skal bruge din elkedel.

Det er langt billigere og bedre for miljøet end at koge vand på en kogeplade – hvad enten den er udstyret med el eller gas.

“Det handler i bund og grund om en ting; nemlig hvor meget der skal opvarmes. Når du varmer vand på en kogeplade, varmer du både vand, gryde og kogepladen op,”  siger Bjarke Hansen fra sparenergi.dk og akademiingeniør hos Energistyrelsen.

Det hænger sammen med, at gryderne typisk er lavet af metal, som har en høj varmekapacitet, og derfor kræver de mere energi at opvarme. Elkedlen er derimod typisk lavet af plastik eller tyndt stål, som ikke kræver så meget at opvarme – og derfor er elkedlen mere energieffektiv, da det stort set kun er vandet, der bliver varmet op.

Skal du koge et æg eller pasta, mener Bjarke Hansen dog ikke, det giver mening at koge vandet i elkedlen først.

“Jeg har ikke nogen reel undersøgelse på det her. Men logisk set giver det ikke meget mening at koge vand i en elkedel for så at hælde det i en gryde efterfølgende, for så bruger man både energi på at opvarme elkedlen, komfuret og gryden. Men det kan godt være det går lidt hurtigere.”

Det er et spørgsmål om energitab til omgivelserne, og her ville det mest energieffektive være et induktionskomfur, da det så kun er vandet, der opvarmes.

Husk, at du ikke skal koge mere vand, end præcis dét du skal bruge – ellers bruger du unødig el, og så er det ikke længere den bedste metode at bruge elkedlen. Det er også en god idé at afkalke elkedlen regelmæssigt – ellers bliver den mindre energivenlig.

Kilder: sparenergi.dk og Bjarke Hansen


Nyhedsbrev