Forside > Dyrkning > Gode råd til dyrkning på altanen
Guide
21. april 2017

Sådan kommer du i gang med dyrkning på altanen

Uanset om din altan er stor, lille, vender mod syd eller stik nord er der masser af potentiale til udeliv og planter. Læs med, og find ud af hvilke planter, der passer perfekt til netop din altan.

Planter og urtepotter på en altan - dyrkning - grøn forskel
Kom godt i gang med at dyrke på altanen med gode tips fra Lotte Andreasen, indehaver af Altan-Inspiration.dk.

Selvom det lune forårsvejr lader vente lidt på sig, kan du allerede nu begynde at planlægge, hvordan du vil udnytte din altan i år… for mon ikke solen kommer frem inden længe (vi krydser fingre).

Altaner er nogle dyre kvadratmeter, så du kan lige så godt udnytte dem bedst muligt. Men ender du tit op med at slæbe en spisebordsstol ud i solen til din altankasse, der i mellemtiden er blevet gravsted for den seneste basilikum, der (heller) ikke overlevede mosten på 5. sal? Så trænger du vist til inspiration.

På en altan handler det om at tænke sig om, når man indretter. Er du heldig at være udstyret med en kæmpe sag på 2×7 meter, kan du snildt brede dig lidt. Men er din altan, som altaner er flest, kender du godt til følelsen af at skulle vælge imellem en altankasse og en stol til din veninde.

Lotte Andreasen er indehaver af Altan-Inspiration.dk, som er et resultat af hendes passion for planter og udeliv på byernes altaner. Men selvom folk betaler i dyre domme for de udendørs kvadratmeter, oplever hun ofte, at altanerne får lov at stå og se lidt kedelige ud – selvom vi i virkeligheden gerne vil have en pragtfuld og frodig altan.

”Jeg oplever især, at folk gerne vil have pæne blomster i modefarver og spiseplanter. Jordbær er eksempelvis meget populære,” fortæller Lotte Andreasen om de tendenser, hun oplever.

Læs også: Sådan bekæmper du skadedyr miljøvenligt

Hvad gør man med en nordvendt altan uden sol?

Vi har lært, at sydvendte altaner er det bedste – der er nemlig mest sol. Men hvis vi skal se på de plantemæssige muligheder frem for din gode sommerkulør, kan du faktisk komme langt med en altan, der vender en anden retning.

Tænk hvis du kunne nyde din koldskål med friske jordbær fra altanen? Det er lettere, end du tror… og skovjordbær trives fint uden sol, hvis din altan er skyggevendt.

Faktisk er der mange krydderurter, der bliver brændt af at stå i direkte sol hele dagen. Tværtimod trives de super godt på øst- og vestvendte altaner. Har du en nordvendt altan uden direkte sol overhovedet, skal du heller ikke fortvivle.

Dyrkning af blomsterkarse

Blomsterkarse er en sjov altanplante – blomster og blade kan spises og smager af karse, mens der efter afblomstring dannes små bær, der kan syltes som kapers.

Der er nemlig flere planter, der trives aldeles fint med masser af skygge. Eksempler er skovjordbær, der er ”født” til at bo i den skyggefulde skovbund, og purløg, der er ualmindeligt svær at slå ihjel. Og så har vi mynten, der faktisk er ligeglad med, hvilken vej den vender.

Læs også: Kom godt i gang med forspiring

Vær opmærksom på, hvad du dyrker i

Du har måske set et sted, at det ser smart ud at dyrke dine krydderurter i murerspande, gamle bildæk eller andre sjove ting. Men her skal du faktisk lige tænke dig om en ekstra gang, i hvert fald hvis du har planer om at spise planterne.

Det giver jo ingen mening at dyrke økologiske krydderurter i økologisk jord, hvis man sætter det hele i en beholder fyldt med gift, siger Lotte Andreasen.

“Jeg ser mange, der dyrker i bildæk, PVC-rør og murerspande, men det vil jeg altså fraråde til spiseplanterne. Hvis man nogensinde har snuset til en murerspand, så ved man, at den lugter forfærdeligt og bliver ved med det længe,” siger hun.

I stedet anbefaler hun, at man holder sig til krukker og altankasser, der er lavet af et materiale, der er godkendt til fødevarer – eksempelvis plastmaterialet polypropylen, et materiale, du måske kender fra dine nye havemøbler eller fryseposerne i køkkenet. Polypropylen er utroligt holdbart, vedligeholdelsesfrit og såkaldt ”ukompliceret affald”, hvilket vil sige, at det ved afbrænding bliver til kuldioxid og vand (ligesom det i øvrigt kan indsamles og genanvendes).

Du skal også have øjnene åbne, når du skal købe jord til dine altanprojekter. Vil du være naturbevidst, skal du gå efter jord med et lavt indhold af spagnum. Det graves nemlig op af vores højmoser. Til gengæld kan du sigte efter jord med et højt indhold af kompost, da det er den bedste gødning, vi har. Du kan også finde varianter, der indeholder granulater, som absorberer og frigiver vand, når planten har behov for det. Det kan gøre, at du skal vande lidt mindre ofte.

Læs også: Hvad er bæredygtighed?

Hvilke planter kan overhovedet dyrkes på en altan?

Selvom du ikke har mulighed for at plante direkte i jorden fra din altan på 5. sal, skal du ikke føle dig begrænset. Der er nemlig rigtig mange planter, der fint kan klare sig på din altan. Du skal blot være opmærksom på forholdene på netop din altan.

Lotte Andreasen peger på en tommelfingerregel, der er god at have i baghovedet, når man skal vælge planter til altanen.

”Generelt kan man altid sigte efter planter, der naturligt godt vil vokse på en bjergside – for det er i virkeligheden, hvad en altan er,” forklarer hun.

Derudover har hun et par gode fifs i ærmet til plantedyrkning på altanen:

  • Tjek dine lysforhold. Hvilken vej vender altanen, hvor meget direkte/indirekte lys får den?
  • Pift polypropylen-spandene op. De kan males med kalkmaling for et rustikt look eller dekoreres med stof, klistermærker, eller hvad du nu kan finde på – det kan være en rigtig fin aktivitet med børn.
  • Undgå muddervand på din egen og underboens altan ved at lægge en karklud eller et kaffefilter henover drænhullet, før du lægger jord i potten eller altankassen. På den måde er det kun rent vand, der drypper fra.
  • Giv planterne en tur i bruseren. Skal du være væk en weekend henover sommeren, kan du give dine planter lidt ro ved at lægge dem i brusekabinen, hvor der ofte er skygge og en del køligere. Så er der bedre chance for, de stadig har det godt, når du kommer hjem igen. Skal du være væk længe, er det en god idé at få nogen til at kigge forbi og vande for dig. Husk, at vind tørrer mindst lige så meget som sol.

Følg vores altankompas

Skal du ud og købe helt stort ind til den kommende sommers altansæson, kan du med fordel bruge vores altankompas, vi har udviklet i samarbejde med Lotte Andreasen – her kan du lynhurtigt få et overblik over de køkkenplanter, der egner sig særligt godt til netop din altan.

Vi har både et plantekompas til spiseplanter og til dekorative planter. Som du kan se, er planterne noteret til øst og vest de samme, og det skyldes, at begge sider tilbyder halvskygge til planterne. Har du brug for en papirversion af begge kompasser, lige til at printe og tage med på planteskole, finder du en printvenlig udgave lige her.

Se hvilke spiselige planter du kan dyrke på altanen afhængig af, hvor meget sol den får.

Hvis du er mere til flotte blomster, kan du på ovenstående billede se, hvilke blomster der trives på altaner med meget eller mindre sol.

Ligger du selv inde med gode tips til indretning af altanen? Så del dem gerne med os på Facebook.

Artiklen er en genudgivelse. 1. udgivelse maj 2016.