Billede fra dokumentarfilmen Chasing Coral - foto af The Ocean Agency - dokumentarfilm - grøn forskel

15 dokumentarer om klima, miljø og bæredygtighed

Udnyt en regnvejrsdag eller en stille søndag, og se en underholdende og oplysende dokumentarfilm. Vi har samlet 15 dokumentarer, der med garanti vil åbne dine øjne.
25/3 2018

Lav en kop the, kravl under tæppet på sofaen, og se en dokumentarfilm eller to om miljø, klima eller bæredygtighed.

Der er mange gode dokumentarfilm at vælge imellem, hvad enten du er mest interesseret i havet, bæredygtig livsstil, miljøorganisationer eller måske gerne vil have en overordnet forståelse for, hvad der sker med klimaet.

Vi har fundet 15 dokumentarfilm herunder, som kan streames, lejes eller købes på nettet.

1

Saving My Tomorrow (2014-2017)

Saving My Tomorrow er en HBO dokumentarfilm i børnehøjde, der over seks afsnit sætter fokus på miljøødelæggelse, klimaforandringer, uddøende racer og andre emner. Børnene spiller en stor rolle i de seks afsnit, hvor de snakker, synger og fortæller om deres bekymringer og ønsker for jordens fremtid.

Serien er støttet af nogle store stjerner, som Tina Fey, Liam Neeson og Willie Nelson.

Første del af dokumentaren udkom i 2014 og var et samarbejde med American Museum of Natural History, og som fokuserede på klimaforandringernes påvirkning på planeten og på de børn, som skal arve den.

De senere afsnit fortsætter frem til 2017 og handler blandt andet om unge miljøforkæmpere, energiforbrug og bæredygtighed og truede dyrearter.

Det sidste program i serien handler om ungdomsaktivismens betydning og den forskel, som børn kan gøre.

De seks afsnit af Saving My Tomorrow kan ses på HBO her

2

Minimalism: A documentary about the important things (2016)

Har dit forbrug taget overhånd?

Så skal du se dokumentarfilmen Minimalism på Netflix. Filmen sætter den minimalistiske livsstil under lup, når de besøger forskellige former for minimalister: familier, entreprenører, arkitekter, kunstnere, forskere og journalister.

Dét de alle sammen har til fælles er ønsket om et bedre og mere meningsfyldt liv med færre ting.

Bag dokumentaren står podcastduoen Joshua Fields Millburn og Ryan Nocidemus, der har sat fokus på begrebet minimalism i deres podcast: The Minimalists. Læs mere om grønne podcasts her.

Se den på Netflix her.

3

Chasing Coral (2017)

Koralrevene forsvinder i et tempo, vi endnu ikke har set før, og det har en gruppe af dykkere, forksere og filmfolk sat sig for at undersøge i denne smukke Netflix-original dokumentarfilm.

Chasing Coral er lavet af manden bag Chasing Ice (som er længere nede på denne liste) Jeff Orlowski. Den blev filmet over tre år med mere end 500 timer under vandet og den viser levende billeder fra mere end 30 lande.

Dokumentaren har vundet adskillige priser, inklusiv Sundance Film Festivals US Documentary Audience Award og International Wildlife Film Festivals Best Environmental Film.

Se den på Netflix her.

4

Et hav af plastik (2016)

Når vi er ved havet, fortsætter vi med dokumentaren A Plastic Ocean, som på dansk hedder Et hav af plastik.

Filmen startede, da journalisten Craig Leeson var i gang med at undersøge en historie om blåhvalen og opdagede, at der var plastikaffald også ude på de store og uberørte have.

I dokumentaren rejser Craig og free-diver Tanya Streeter sammen med en gruppe af internationale forskere rundt til tyve forskellige steder på jorden i en periode på over fire år for at undersøge havenes tilstand.

De finder alarmerende sandheder om plastikforurening, men kommer også løsninger, som kan kan tages i brug med det samme.

Se den på Netflix her.

5

How to change the world (2015)

How to change the world er historien om miljøorganisationen Greenpeace.

I 1971 sejlede en lille gruppe aktivister ud i en gammel fiskerbåd for at stoppe Præsident Nixons atomprøvesprængninger i Amchitka, Alaska.

Dokumentaren følger aktivisterne fra de mødes i 1970’erne for at protestere mod atomprøvesprængninger og viser optagelser, som aldrig er vist før. I centrum af filmen er miljø-helten Robert Hunter, som var en af grundlæggerne af Greenpeace og organisationens første præsident.

Se den på Netflix her.

6

Tomorrow (2016)

De fleste dokumentarfilm om klima er lidt dommedags-agtige og dystre.

Men den franske ‘Tomorrow’ – ’I Morgen’ – der havde premiere i år, er en film om håb og handling. Den fortæller os nemlig om mennesker, byer og nationer, der er i fuld gang med den grønne omstilling – og om folk der arbejder med løsninger på klimaudfordringerne, som kan inspirere alle os andre.

Vi kommer for eksempel forbi Detroit i USA, hvor de gror store økologiske haver midt i byen. Men også forbi hjemmebanen København, fordi vores hovedstad jo har et mål om nul CO2-udslip i 2025.

Vi følger to franskmænd: Mélanie Laurent (instruktør og skuespiller i bl.a. Inglorious Bastards) og Cyril Dion (journalist) på rejsen rundt i verden.

– Vi ønsker, at denne film skal inspirere os til nye vaner og løsninger. Den skal få os til at grine, græde, drømme og tænke, har Mélanie Laurent sagt i en pressemeddelelse.

Se hele filmen på Filmstriben lige her.

7

Mission Blue (2014)

Dokumentaren Mission Blue er en øjenåbner for, hvorfor det er så nødvendigt at beskytte og redde verdens have. Filmen har været mere end fire år undervejs og er skabt af den legendariske havforsker Dr. Sylvia Earle.

Den smukke film er instrueret af Fisher Stevens (The Cove) og Robert Nixon (Gorillas in the Mist) og følger Dr. Earle på hendes mission om at redde havet og det unikke liv, der gemmer sig på dybet, fra forurening, overfiskeri og klimaforandringer.

Filmen fortæller også Sylvias personlige og professionelle historie – fra hendes første erindringer af at udforske havet som ung til hendes vovede undervandsmissioner. I filmen får vi også indsigt i, hvilke svære valg hun har stået overfor i kampen for at redde verdens have. En must see for hav-elskeren!

Du kan streame ‘Mission Blue’ på Netflix her.

8

Cowspiracy (2014)

Spekulerer du nogensinde over, hvor meget vand, der er blevet brugt i fremstillingen af bøffen og baconen i din burger?

Hvis ikke, så er det sandsynligvis noget, du vil gøre fremover, efter du har set Netflix-dokumentaren ‘Cowspiracy’, der som titlen antyder handler om en stor ko-spiration med kødproduktionens miljøpåvirkning som omdrejningspunkt.

Produktionen af animalske fødevarer har store konsekvenser for regnskovene, kræver enorme mængder af vand og er en af de største årsager til klodens forurening. Faktisk bidrager kødproduktionen mere til drivhuseffekten end hele den samlede transportsektor.

Dette skræmmende faktum belyses i den tankevækkende dokumentar, hvori vi følger dokumentaristen og miljøaktivisten Kip Andersen og hans bestræbelser på at få miljø­organisationer til at forholde sig seriøst og detaljeret til problematikken.

Det skal dog nævnes, at dokumentaren er blevet kritiseret for at bruge misvisende grafikker og for at forsimple fakta, da andre undersøgelser konkluderer, at kødproduktionens samlede udledning af drivhusgasser reelt set er mindre.

Se Cowspiracy’ på Netflix her, og gør dig dine egne overvejelser. Måske du også ender som veganer ligesom mange af dokumentarens fans hævder, at de er blevet.

9

Before the flood (2016)

Jaja, tænker du nok, når du hører at Leonardo DiCaprio har lavet en klimadokumentar.

Endnu en kendt Hollywood-skuespiller, der tror, at han kan redde verden. Men vent lidt med fordommene, for det er faktisk et ret fedt projekt, Wolf of Wallstreet-stjernen har sat i søen.

For det første er Leonardo DiCaprio en ægte, glødende miljøforkæmper og har samtidig titel af fredsambassadør for FN.

Så når han i dokumentaren ‘Before the Flood’ præsenterer os for synlige tegn på en voksende miljøkrise, der påfører uoprettelige skader på vores natur, forstyrrer klimabalancen og fremskynder udryddelsen af elskede dyrearter – så ved han faktisk, hvad han taler om.

For det andet er filmen blevet kaldt en ny og moderne version af Al Gores ‘An Inconvenient Truth’ fra 2006 – måske fordi Leonardo DiCaprio rejser planeten rundt for at se effekterne af klimaforandringerne med egne øjne.

Og så er det skuespilleren Fisher Stevens fra bl.a. ‘The Grand Budapest Hotel’, der instruerer, og selveste Martin Scorsese der er executive producer på dokumentaren, så man tør godt glæde sig til det filmiske udtryk.

“Klimaforandringer er den alvorligste trussel mod vores planet,” siger Leonardo DiCaprio selv i en pressemeddelelse fra National Geographic.

‘Before the Flood’ kan ses på Netflix her.

10

No Impact Man (2009)

‘No Impact Man’ er en øjenåbnende dokumentarfilm, der følger forfatter, aktivist og new yorker Colin Beavan og hans familie, som han har fået med på ideen om ikke at producere skrald, at stoppe med at bruge automatiserede transportmidler (biler, toge, busser, fly osv.) og elektricitet i hjemmet – alt sammen for at minimere familiens CO2-aftryk.

Projektet løber et helt år og sammenlagt med familiens travle hverdag midt i New York City, viser deres nye livsstil sig naturligvis som lidt af en udfordring, hvilket kommer til udtryk på rørende, ærlig og humoristisk vis.

For eksempel må familien sige farvel til en masse ”luksusgoder” som shampoo, deodorant, tandpasta, toiletpapir og bleer og skifte dem ud med natron, vand og stof. Selv køleskabet må de undvære, og det falder ikke i god jord hos Colins kone, Michelle Conlin.

“Hvad nu hvis vi kaldte det det år, jeg mistede 20 pund uden at gå i træningscenter? Eller det år vi ikke så tv, og vi som resultat blev meget bedre forældre? Eller det år vi spiste lokalt og efter sæson, og det endte med at få vendt min kones pre-diabetes?” spørger Colin i dokumentaren.

Dokumentaren har inspireret tusindvis af mennesker, siden den kom ud i 2009. Du kan se eller gense hele Colin og Michelles underholdende rejse i ’No Impact Man’ lige her:

http://www.dailymotion.com/embed/video/x3njbr3

11

Chasing Ice (2012)

“Der har været gletsjere i mange årtusinder, og de har altid kælvet (når store isstykker brækker af gletsjere, red.). Men i nyere tid er indlandsisen blevet tyndere,” fortæller naturfotograf James Balog i begyndelsen af den prisbelønnede dokumentar ‘Chasing Ice’, som blev vist på tv for første gang i 2013 på National Geographic Channel.

I dokumentaren formidler James Balog (som senere også har lavet Chasing Coral) og hans team konsekvenserne ved den globale opvarmning på Island, Grønland og i Alaska ved at bruge ny filmteknologi til at fange forskellige gletsjeres alt for hurtige smeltning.

Deres ihærdige arbejde er blevet til smukke og storslåede optagelser, som på enestående vis illustrerer, at ja – isen smelter for øjnene af os og i alarmerende fart.

Billederne understøttes undervejs af data fra forskellige forskere, som forklarer, at nedsmeltningen ikke blot er en del af klodens naturlige cyklus, men et resultat af drivhusgasser idet smeltningen foregår i et meget stort omfang.

Se de smukke og urovækkende optagelser i den 70 minutter lange dokumentar på Netflix her.

12

Into Eternity (2010)

Into Eternity er en anderledes og fængende dokumentar om radioaktivitet og atomkraft.

Manden bag filmen og fortælleren, Michael Madsen, snakker nemlig direkte til fremtiden – ikke til dig eller mig – men til de mennesker der, måske, vil finde det finske atomdepot Onkalo om mange tusind år.

Der er smuk kameraføring og fantastisk lækker musik – det er en fornøjelse at se den her film, der stiller mange relevante spørgsmål:

Hvordan sikrer vi os for eksempel, at fremtidens mennesker ikke bryder forseglingen til depoterne for højaktivt atomaffald, som vi gjorde det med pyramiderne?

Og hvordan advarer vi mennesker om, at der 500 meter under dem befinder sig tusinder af ton radioaktivt uran, kobber og meget andet, der kan skade både mennesker og miljø? På hvilke sprog? Og de næste 100.000 år som er nedbrydningstiden for atomaffaldet.

Lej filmen på Vimeo her

13

The end of the line (2009)

Den er blevet kaldt for “den ubekvemme sandhed om verdenshavene”, for i filminstruktør Rupert Murrays 2009-dokumentar ‘The end of the line’ får vi serveret den kedelige og ubehagelige sandhed om fisken i vores sushi, og hvordan overfiskeri truer en lang række fiskearter, heribandt den eksklusive blåfinnede tun, som er populær blandt sushispisere verden over.

Dokumentaren tegner desuden den dystre fremtidsudsigt, at en del af de fisk og skalddyr, vi spiser i dag, vil være helt væk om 40 år.

Efter premieren på dokumentaren i 2009 valgte den populære britiske sandwichkæde Pret a Manger at droppe tun på deres menukort. Også supermarkedskæden Mark & Spencer valgte at fjerne den blåfinnede tun fra deres sortiment, og det samme gjorde de britiske kendiskokke Gordon Ramsay og Jamie Oliver.

Du kan købe dokumentaren i itunes her.

14

Vanishing of the bees (2009)

Et vaskeægte miljømysterie bliver udrullet i denne dokumentar, som tager et undersøgende blik på honningbiernes massedød og konsekvenserne ved det verdensomspændende fænomen kaldet ‘Colony Collapse Disorder’ (CCD).

Honningbier bestøver op til 90 procent af afgrøderne i landbruget på verdensplan, og derfor er bier helt essentielle for fødevareproduktionen.

Læs også: Guide til miljøvenlig bekæmpelse af hvepse

I dokumentaren følger vi de amerikanske, kommercielle biavlere David Hackenberg og Dave Mendes i deres anstrengelser for at holde deres bier sunde og opfylde deres bestøvningskontrakter.

Dokumentaren drager ingen videnskabelige konklusioner om årsagerne til CCD, men peger på brugen af pesticider som en mulig forklaring.

Der er heldigvis sket videnskabelige fremskridt, siden dokumentaren kom ud i 2009. Således skrev videnskab.dk i 2012, at to nye studier bekræfter forskernes mistanke om, at landbrugsgifte, som vi ellers troede var harmløse, i virkeligheden dræber honningbierne og humlebierne langsomt.

Køb dokumentarfilmen på itunes her.

15

Qiong Ding Zhi Xia (2015)

Som du nok kan gætte dig til ud fra ovenstående farverige titel, så er vi ude i en kinesisk dokumentar her til sidst.

Den engelske oversættelse er ‘Under the Dome’, og denne film er faktisk bandlyst i Kina. Det er den kinesiske journalist, Chai Jing, der står bag filmen – og en stor del af dokumentaren består faktisk af, at hun fortæller historien om forurening i Kina på en scene.

Det gør den dog ikke kedelig – langt fra – for det er utrolige ting, hun kan oplyse os om, at den enorme økonomiske vækst har medført i det gigantiske land. Læs meget mere om Kinas forurening lige her.

Filmen skabte i øvrigt øjeblikkelig sensation i Kina og hundrede millioner af mennesker har set og reageret på filmen med overraskelse og frygt.

Se ‘Under the Dome’ på YouTube med engelske undertekster lige her:


Nyhedsbrev