Så bæredygtig bliver den fremtidige bolig

Så grøn bliver din bolig i fremtiden

Bæredygtigt byggeri er i sin spæde start, men fremover vil det bæredygtige sive ind overalt – også i boligen. Vi har taget et kig i krystalkuglen, hvor fremtiden er belagt med grønne tage.
15/8 2016

Det kan næsten ligne en regnefejl, men hele 40 procent af Danmarks samlede energiforbrug og derved CO2-udledning kommer fra landets bygninger. Det skyldes især, at en bygning, mens den bygges, bruger næsten lige så meget energi og derved udleder næsten lige så meget CO2 som hele dens levetid efterfølgende. En del af dette problem skyldes materialerne. Eksempelvis er cement en slem CO2-synder.

Det giver derfor mening at satse på bæredygtighed, siger Per Stabell Monby, projektleder og ekspert i bæredygtigt byggeri hos rådgivningsvirksomheden COWI. Ja, faktisk er der ingen vej udenom, forklarer han.

Læs også: 5 danske virksomheder med plus på klimakontoen

Grønt byggeri i Danmark
  • I Danmark har vi 36 grønne bygninger, mens Sverige har 1.076, Tyskland 578 og Storbritannien 5.896.
  • Danske bygninger vurderes primært efter den grønne certificeringsordning DGNB.

Kilde: Green Building Council Denmark

“I fremtiden vil vi tænke ud fra “people, planet, profit”, når vi bygger. Vi vil få sundere boliger med mindre kemi og med et indeklima, der er bedre end udeklimaet. Det vil gavne planeten, og det vil betale sig, fordi boligen vil kunne sælges for en højere pris. De kommende generationer vil nemlig kræve bæredygtighed,” siger Per Stabell Monby.

Allerede nu er mange nybyggerier bæredygtige, ligesom flere og flere boligejere energirenoverer. Ofte ligger fokus kun på energi, men det vil ændre sig.

“I fremtiden vil vi også tænke i materialer. I stedet for at isolere facaden med mursten, vil man måske bruge bæredygtigt træ, så væggene ikke bliver så tykke,” siger Per Stabell Monby og tilføjer:

“Men det bliver ikke nødvendigvis dyrere. Nordisk arkitektur passer enormt godt ind i en bæredygtig tankegang. Kompliceret byggeri er dyrt, men nordisk arkitektur er enkelt i sit udtryk, og det gør, at vi både kan bygge billigt og bæredygtigt.”

Eksempel på fremtidens grønne bolig

Moesgaard Museum i Aarhus huser ikke kun en neandertaler i voks. Det er også hyldet for at være både energivenligt og bæredygtigt.

Intelligente løsninger

Fremtidsforsker Anne Skare fra fremtidsforskningsorganisationen Future Navigator er heller ikke i tvivl om, at vi går en bæredygtig fremtid i møde. Men vi skal være kløgtige, mener hun.

“Meget af byggebranchen er stadig amatører, når det gælder intelligente løsninger. Billige løsninger vælges alt for ofte frem for de gode, og der er for meget silo-tankegang, hvor samarbejde ikke belønnes eller er målet, men alle blot passer deres.”

Læs også: I fremtiden skal du stemme med dit skod

En intelligent løsning kunne være, når alle aktører – fra murer til arkitekter – taler sammen og samarbejder gennem hele processen, så byggeriet udføres effektivt, og der ikke sker fejl undervejs – som det for eksempel skete med DR Byen, der endte med en budgetoverskridelse på 700 millioner kroner på grund af et kompliceret byggeri og manglende, effektiv projektstyring.

Den nye generation vil netop koordinere og designe sammen som noget naturligt. Og Anne Skare mener, at vi kommer til at skrige på gode håndværkere, fordi behovet for at se på alle faser af byggeriet vil være afgørende.

Fremtidens grønne bolig i Danmark

“Vi vil ikke tænke enten-eller, men og-og-og. Byggeri kan sagtens være bæredygtigt og æstetisk og funktionelt og smukt og løse samfundsmæssige opgaver – og-og-og. Vi vil bygge organisk frem for mekanisk med urban gardening (dyrkning af jorden i byer på alt fra tage til altaner og baggårde), hvor køkkenhaven kommer ind i huset, så luften renses naturligt.

Og vi vil se sensorstyring, hvor huset tilpasser sig vores humør og hjælper mod ensomhed,” siger Anne Skare og fortsætter:

“Vi får en tankegang, hvor vi lever for at få kram til at passe sammen. Vi ser det allerede med Amager Bakke – et statusbyggeri, forbrænding og rekreativt område. Tænk, at vi får så gakket en idé at bygge en skibakke på en gigantisk brændeovn. Det er jo absurd på en fantastisk måde og et godt eksempel på, hvor dygtige vi er, når vi spiller sammen,” siger Anne Skare.

Når Amager Bakke står klar, vil det ikke alene være en forbrænding, men også en skibakke. Et godt eksempel på fremtidens byggeri, mener fremtidsforskeren.

Mindre stigmatisering

Ligesom med økologi kan man dog frygte, at bæredygtigt byggeri bliver så dyrt, at kun folk med en høj indkomst vil have råd. Men trenden over hele verden er, at man hellere vil bo mindre og bedre – og selv Ikea bygger nu huse.

Bæredygtig bolig i Norge

Taget på Green House i Oslo, som er et projekt i ‘Husbanken’, består af et 50 cm tykt lag jord med græs, frugttræer og bærbuske. Dertil har beboerne deres egen private kolonihave.

Ser man mod Norge, har man løst økonomien med projektet ‘Husbanken’, hvor privatpersoner kan få finansieret byggeprojekter, hvis de lever op til standarder om æstetik og universal living (huse til alle typer af mennesker).

“Ideen er at bryde stigmatisering. I stedet for bare at bygge en ældrebolig, ser man det som, at alle kan have brug for en ekstra hånd. Den brede indgang kan være til tvillingebarnevognen eller det brækkede ben og ikke kun til handicappede. For bæredygtighed handler også om, at vi skal dele mere, passe på hinanden og på den måde få bedre livskvalitet,” siger Anne Skare og tilføjer:

“Vi skal tænke bedre og stoppe med at putte folk i kasser. Vi skal give plads til nye tanker og muligheder, tage udgangspunkt i, hvad vi har, og hvad der kommer, og pusle det sammen til noget smart. ”

Læs også: Må jeg låne din plante til at oplade min mobil?

Vi vil grine af os selv

At løsningerne i fremtiden bliver smartere, er Per Stabell Monby slet ikke i tvivl om. Det vil eksempelvis være oplagt at tænke i leje af opvarmningsmetoder.

“Man kan sagtens forestille sig, at vi ligesom en leasingbil lejer en varmepumpe og køber den energi, den genererer. Så får vi service med, og den vil være nemmere at udskifte. Det vil både gavne forbrugeren og miljøet,” siger Per Stabell Monby, som ser en klar tendens i samfundet, hvor det ikke længere er smart at eje. Anne Skare er enig og mener, at tendensen vil fortsætte:

“På et tidspunkt vil vi kigge tilbage på denne tid som standardiseret og grine af, at vi alle skulle have parcelhuse, trampoliner og huse til vores biler. Fremtiden bliver mere original, byggerier får mere sjæl, og vi vil have oplevelser frem for materialisme. Og vi vil se flere midlertidige byggerier, som man river ned, når de ikke længere er nødvendige,” siger hun.

“Det kunne være flygtningeboliger eller hospitaler. 80 procent af tiden bygger man om på hospitaler grundet ny teknologi. Måske man vil se det som en bikube med afdelinger, der kan udskiftes, når behovet opstår? Lidt ligesom legoklodser. Kort sagt: Alt vil blive smartere, bedre og billigere. Og meget mere bæredygtigt.”


Nyhedsbrev