kvinde tager billede af sko - deleøkonomi - grøn forskel

25 tjenester til deling af dine ting

Deleøkonomi handler om at dele, bytte og videresælge ting eller ydelser. Og det kan have en positiv effekt på klimaet, for jo længere vi (gen)bruger vores ting, jo mindre belaster vi klimaet. Vi har samlet 25 deleøkonomiske tjenester, så du kan komme i gang med at dele mere.
28/4 2018

Har du solgt en gammel stol på Den blå avis, overnattet i en AirBnB lejlighed på ferien eller taget et Gomore lift? Så er du en af mange danskere, der er hoppet med på den deleøkonomiske bølge.

Hvad er deleøkonomi?

Den grønne tænketank, Concito, skelner mellem:

 1. Deling eller udlejning af forbrugsgoder
 2. Videresalg eller bytte af varer og ydelser
 3. Fællesskaber, hvor man deles om viden, fysiske rum eller andre værdier

Læs mere i Concitos rapport om deleøkonomi her.

Deleøkonomi handler om at dele, låne, sælge/købe og bytte ting eller arbejdskraft – kort fortalt. Og det er der som sådan ikke noget nyt i. Vi har solgt og købt brugte ting på loppemarkeder, lånt bøger på biblioteket og overnattet hos venner og bekendte, når vi rejser, i mange år.

Men teknologien har medført nye muligheder for deleøkonomi – og derfor ser vi i dag mange nye deleøkonomiske tjenester.

Deleøkonomisk gevinst for miljøet

Mange deleøkonomiske tjenester har en større økonomisk gevinst for virksomheden eller forbrugeren, end de har en reel gevinst for klimaet. Og hvis de penge, vi sparer ved at bruge de deleøkonomiske tjenester, betyder, at vi bruger flere penge på flybilletter eller måske oftere kører i bil i stedet for at cykle, så ryger miljøgevinsten ud af vinduet.

”Hvis bytte- og deleaktiviteter stimulerer os til at sige, at vi kan klare os med mindre, så er det rigtig godt. Hvis de omvendt stimulerer til at udvide forbrugsmulighederne, så er det ikke godt,” siger miljøøkonomen Inge Røpke i Concitos rapport om deleøkonomiens klimapotentiale.

Adfærdsforandring er altså vigtig, hvis de deleøkonomiske initiativer skal have en positiv effekt på klimaet. Og det stiller krav til både politikerne, forbrugerne og producenterne, i følge Concito.

Deleøkonomi handler om at få ting til at leve længere

Der er særligt to former for deleøkonomi, der kan have en positiv effekt på miljøet: Omfordeling og fællesgørelse.

Omfordelingen går ud på at forlænge et produkts levetid ved at (gen)bruge det så længe som muligt. En stor del af klimabelastningen ligger nemlig i selve produktionen og bortskaffelsen af produkterne, så jo længere produkterne lever, jo bedre. Og jo bedre vi bliver til at dele, jo større positiv effekt vil deleøkonomien have på klimaet.

Fællesgørelsen betyder at flere mennesker bruger den samme ting, så dens potentiale bliver bedre udnyttet. Det kunne eksempelvis være en delebil.

Men selvom miljøbelastningen mindskes, hvis bilen bliver bedre udnyttet, færre køber egen bil og flere kører sammen – så ryger gevinsten for miljøet, hvis det samtidig betyder, at færre tager offentlig transport.

Læs også: Hvad er bæredygtighed?

Vi har samlet en liste over nogle af de bedste deleøkonomiske tjenester, der er på markedet i dag og delt dem op i seks kategorier. Så det er bare med at få gang i deleøkonomien til gavn for miljø og klima.

1

Del dit tøj

Tøjskabet er et rigtig godt sted at starte med at dele, for de fleste af os har nok et enkelt stykke tøj eller to, som vi ikke rigtig får brugt.

Og selvom det ikke er banebrydende nytænkning at genbruge tøj, så er der mange gode deleøkonomiske tjenester med fokus på salg, køb, bytte og leje af brugt tøj – og det kræver ofte ikke mere end et knips med mobilen, og så er du i gang med at dele tøjet online.

Du kan også gå på jagt i lækre brugte sager eller måske leje en kjole, næste gang du skal fest – så skåner du både din pengepung og miljøet.

 • Resecond
  Resecond startede for fem år siden med at bytte kjoler. Det gør de stadig, men i dag har de udvidet forretningen til et større deleøkonomisk fællesskab. De kræver, at dit tøj er i god stand, og som de siger: “Du blev ikke glad af at købe det. Måske bliver du gladere af at give det væk.”
 • Trendsales
  Trendsales er en god gammel kending på det danske tøjbyttemarked. De har 880.000 brugere, der sælger, køber og bytter brugt tøj og accesories online gennem den sikre Trendsales-handel. Og man kan også finde andre ting, eksempelvis til hjemmet.
 • Tradono
  Tradono ser sig selv som en blanding mellem Ebay og Instagram: Du kan sælge og købe tøj og andre ting, som præsenteres i visuelt feed. Med Tradono har du et loppemarked i lommen, hvor du altid kan sælge eller købe ting lige i dit nabolag.
 • Veras Copenhagen
  Veras er et tøjbyttekoncept, der både er en online medlemsbaseret platform, en fysisk butik i København og et ugentligt tøjbyttemarked i Odense og København. I butikken og på markederne køber og sælger du lækkert genbrugstøj, og online kan du gennem et pointsystem bytte tøj med andre medlemmer – det fungerer ved, at du afleverer noget tøj, og så får du point, du kan “købe” nyt tøj for.
 • RentAtrend
  Hos Rent a trend kan du selv udleje eller leje andre kvinders designertøj. Det er en ren bruger-til-bruger platform, som garanterer sikkerhed ved udlejning. Måske du skulle leje en lækker taske til næste fest?

Læs også: 17 bæredygtige danske tøjbrands

2

Del dine børns tøj, legetøj og udstyr

Det kan virke som om, de små vokser ud af tøjet hurtigere, end du kan nå til bunds i vasketøjskurven. Og før du får set dig om, er de også vokset ud af barnevogn, og blevet for gamle til noget af legetøjet. Så hvorfor ikke lade andre få glæde af det brugte tøj, legetøj og udstyr?

Udover brugerbaserede platforme, er der også flere børnetøjsproducenter, der er begyndt at tænke i cirkulære abonnementsordninger, hvor tøjet genbruges og deles med andre.

 • Reshopper
  Reshopper er en ret genial app til børnefamilierne.  Her kan du sætte alle de brugte børneting og tøj til salg, og så kan andre børnefamilier i nabolaget købe dem. Det er nemt og trygt, og som de selv skriver: “Du kan gøre det med en baby på armen!”
 • Vigga
  Vigga udbyder også en cirkulær børnetøjsordning, hvor du betaler for et månedligt abonnement. Hovedfokuset hos Vigga er, at tøjet genbruges for at belaste kloden mindre. Alt tøjet er også økologisk.

Læs også: “Tøj er kun bæredygtigt, hvis vi genbruger det”

3

Del din bil, båd, cykel og campingvogn

Bilen er ikke klimaets bedste ven, og det er klart bedre at tage offentlig transport eller cykle end at tage bilen på job.

Men nogle gange kan man have brug for en bil, og så  er der heldigvis en række deleøkonomiske tiltag, du kan benytte, hvad enten du selv har en bil med plads til flere, eller om du har brug for et lift eller en bil for en dag.

 • Gomore
  Gomore handler først og fremmest om samkørsel. Hvis du skal fra København til Jylland og har plads i bilen, kan du finde et par ekstra passagerer på Gomore – og omvendt. Du kan også udleje/leje en bil på Gomore.
 • Snappcar
  Snappcar er en tjeneste, hvor private kan leje deres biler ud, når de ikke bruger dem. Så i stedet for, at din bil bare står og samler støv eller parkeringsbøder, kan du leje den ud og få udgifterne dækket. Og inden du selv køber bil, kan du måske også overveje, om du kan nøjes med at låne en i ny og næ?
 • Pendlernet
  Har du langt til arbejde hver dag og ingen mulighed for offentlig transport, er bilen klart den bedste og nemmeste løsning. Men man kan godt tage bilen på arbejde og stadig tænke på miljøet , simpelthen ved at køre flere sammen i samme bil. Og det er dét, Pendlernet handler om. Udfyld de tomme pladser i bilen, eller find et lift.

Bilen er ikke det eneste transportmiddel du kan deles om. Du kan eksempelvis leje båd og cykel, og hvis du planlægger ferien herhjemme, kan du også leje en campingvogn.

 • Boatflex
  Boatflex er en peer-to-peer-platform, hvor bådentusiaster kan leje eller udleje både under gode forhold. Deres mission er, at det skal være let at få oplevelser på vandet, hvad enten det er for en enkelt dag eller en længere tur.
 • Freetrailer
  Skal du flytte eller bare fragte nogle ting fra et sted til et andet? Så kan du låne en trailer kvit og frit hos freetrailer. De udlejer blandt andet for Silvan, Ikea og Bilka, men du kan også leje en trailer selv. Download appen, og lej en trailer gratis for en dag. Online booking, forsikring og udlejning længere end en dag koster ekstra – ellers er det gratis.
 • Camptravel
  Vil du gerne på camping herhjemme, men har ingen campingvogn? Så kan du leje en hos Camptravel. Du lejer en campingvogn i nærheden af, hvor du bor eller skal på ferie.

LÆS OGSÅ: Hold ferien herhjemme, 10 udflugter i Danmark

4

Del dine bøger

Er din reol proppet med gamle studiebøger, eller mangler du en god knaldroman? Så kan du med fordel bruge nogle af de deleøkonomiske tjenester til bøger.

Du kan selvfølgelig også aflevere en stak brugte bøger hos din lokale genbrugshandel, men fordelen online er, at du kan søge efter specifikke bøger og sammenligne priser med andre der sælger brugte bøger.

 • Pensum
  Pensum er ejet af Saxo og er Danmarks største site for sammenligning af priser på studiebøger. Pensum sælger ikke bøger selv, men indsamler oplysninger fra boghandlere og private, der sælger brugte bøger. Så i stedet for at brænde de forbistrede studiebøger, kan du sælge dem videre.
 • Bogbasen
  Bogbasen er Danmarks største portal for køb og salg af brugte bøger. Tilmeld dig som bruger, og kom i gang med at sælge dine gamle bøger. Inden du selv går ud og køber en god krimi, kan du også tjekke, om den skulke være til at finde i brugt stand – på bogbasen kan man nemlig efterlyse en bog.
5

Del dine planter

Du kan også dele dine frø og planter med andre for på den måde at sprede glæden ved at dyrke selv. Måske du har ekstra jord, du ikke selv dyrker, som du gerne vil dele, eller måske du mangler nogle spændende nye frø?

 • Del jorden
  Del jorden er en deleside for alle, der interesserer dig for økologisk havedyrkning og selvforsyning. Landsforeningen praktisk økologi står bag Del Jorden, hvor du som medlem bliver en del af et stort netværk af planteentusiaster. På Del jorden finder du en opslagstavle, hvor du kan efterspørge, dele eller sælge ting og ydelser til haven.
 • Frø popup
  Det er også Landsforeningen for praktisk økologi sammen med Foreningen frøsamlerne, der står bag Frø popup. De vil gerne bevare og fremme Danmarks mangfoldige planteliv ved at indsamle, dyrke og dele frø og planter til forskellige popup arrangementer rundt omkring i landet.
 • Floragora
  Her kan du bytte, sælge og købe blomster, frø, løg og planter med andre haveentusiaster. Byttedelen er gratis, mens du betaler lidt for at sælge frø og planter. Opret en profil, og kom i gang med at dele dine blomster med andre.

Læs også: Kom godt i gang med forspiring

6

Del (stort set) alt fra hjemmet

Udover de mere specifikke deleøkonomiske tjenester, er der også en hel bunke, som tilbyder deling af stor set alt mellem himmel og jord fra gratis elektronik til brugte brætspil eller udlejning af boremaskiner.

Tjenester som Dba og Guloggratis har eksisteret i mange år, og længe før “deleøkonomi” blev et buzzword, mens andre er dukket op med nye spændende koncepter inden for de seneste år. Vi har samlet nogle af dem her.

 • Yepti
  Yepti er en såkaldt lejeplads, hvor brugerne på en let og effektiv måde kan leje eller udleje ting i trygge rammer. Deleøkonomi og glæden ved at deles er i højsædet hos Yepti.
 • Naboskab
  Hos Naboskab arbejder de med dele- og bytteløsninger til mindre eller større fællesskaber. Du kan eksempelvis bestille et naboskab til din boligforening, hvor I kan dele nogle af de ting, alle har brug for en gang i mellem, men ikke hver dag, såsom værktøj. Det er let, billigt og så gavner det både miljø og socialt fællesskab.
 • Nabobørsen
  Vil du gerne lære dine naboer lidt bedre at kende og samtidig tage hensyn til miljøet? Så er Nabobørsen måske noget for dig. Her kan du dele ting med dine naboer – alt fra værktøj til ydelser som børnepasning eller hjælp i haven.

Pssst… hvis du er lidt presset på økonomien, er der nogle tjenester, der er helt gratis. Så det er bare med at tjekke op på, hvad folk i dit nærområde vil af med kvit og frit.

 • Freemi
  Freemi er startet som et opgør med smid-ud-kulturen i en ny smart app, hvor du kan finde gratis ting nær dig selv.
 • Afhent
  Konceptet hos Afhent er enkelt: “For godt til skrot.” Alt, hvad der ligger på siden, gives væk gratis eller byttes til andet, og kategorierne spænder bredt.

Nyhedsbrev