Slikvade_og_solnedgang-Nationalpark-Vadehavet---Danmarks-nationalparker---grøn-forskel

Tag på opdagelse i Danmarks nationalparker

Hvad er et dødishul? Hvad kalder man det, når stærene samles på himlen ved Vadehavet? Hvor ligger Cold Hawaii? Det er bare nogle af de spørgsmål, du kan få svar på i Danmarks nationalparker, hvor du også finder to attraktioner fra UNESCOs Verdensarvliste. Hvad venter du på?
13/10 2017

Der er mange fordele ved at holde efterårsferien herhjemme.

For det første sparer du klimaet for den store CO2-udledning fra fly, og for det andet har du mulighed for at tage på opdagelse i vores egen danske kulturarv i Danmarks nationalparker.

Der er fire nationalparker i Danmark og en femte på vej i 2018, og de rummer samlet set et bredt udsnit af Danmarks mest unikke natur, landskaber, dyreliv, kultur og mindre bysamfund.

Nationalparkerne er værdifulde områder med stor betydning for os danskere, men det er også områder, som får stor international opmærksomhed. Du kan eksempelvis finde to attraktioner fra UNESCOs verdensarvliste: Vadehavet i Nationalpark Vadehavet og Roskilde Domkirke i Nationalpark Skjoldungernes Land.

Der gælder ikke nogle specielle regler i parkerne, så du kan bevæge dig frit på samme måde, som du ville gøre det i andre danske naturområder. Men vær opmærksom på områder, som eksempelvis militærarealer eller natur- og vildtreservater, hvor der gælder særlige regler. Og hvis I er en større gruppe (35-50 personer), der organiserer et ophold i en nationalpark, er det nødvendigt med en tilladelse.

Læs mere om Danmarks fire (snart fem) nationalparker herunder, og find inspiration til sjove udflugter for hele familien.

Læs også: 6 bæredygtige familieaktiviteter til efterårsferien

1

Tag tilbage til istiden i Nationalpark Mols Bjerge

På det sydlige Djursland ligger Nationalparken Mols Bjerge.

Her finder du den hyggelige by Ebeltoft, Kalø Slotsruin, Djurslands største sø, Stubbe Sø, der har et rigt fugleliv og store områder med truet natur.

Faktisk består 35 procent af nationalparken af habitatområder, som er bevaringsværdige naturtyper. En af dem er Mols Bjerge, som er hjemsted for sjældne planter, insekter og edderkoppearter.

Landskabet i nationalparken tager os med tilbage til istiden. Det er skabt over de sidste 2,5 millioner år, hvor kolde istider betød, at gletsjerne bredte sig til Danmark, for derefter at trække sig tilbage igen, når det blev varmere.

Du kan se fysiske træk i landskabet, der vidner om Istiden flere steder i nationalparken. Noget af det mest karaktertiske er dødishullerne. Det er en slags kratere i landskabet fra, når isen trak sig tilbage og efterlod store isblokke, som smeltede langsomt over flere tusinde år.

Det mest kendte dødishul er Tinghulen i Mols Bjerge.

Udforsk nationalparken til fods, på cykel eller hesteryg. Nationalparken har også en app, du kan bruge til at finde inspiration til de bedste ruter, tage på en rejse efter skjulte skatte eller gemme billeder, som du kan dele med familien. Den kan downloades her.

Læs meget mere om Nationalpark Mols Bjerge her.

Et-dødishul-i-Mols-Bjerge---danmarks-nationalparker---grøn-forskel

Et dødishul i Mols Bjerge. Foto: Nicole Wolter.

Læs også: 5 energivenlige udflugter

2

Surf i Cold Hawaii ved Nationalpark Thy

Danmarks første nationalpark, Nationalpark Thy, ligger i Nordjylland og strækker sig langs kysten fra Agger til Hantsholm.

Hvis du har interesse for natur, kulturhistorie og friluftsliv, så er Nationalparken Thy i Nordjylland bestemt et besøg værd med sine kulturhistoriske spor, som knytter sig til klitlandskabet og den særlige klitnatur. Kystområderne har alt fra gravhøje og kirkeruiner til fæstningsværker fra krigens tid.

Men du finder også heder, skove, store søer og et rigt dyre- og planteliv i nationalparken, som kalder sig ”Danmarks største vildmark.” Og der er rig mulighed for at få din daglige motion i nationalparken, mens du udforsker landskabet. Du kan vandre, cykle og ride, men der er også mulighed for at surfe.

Siden 1980’erne har strandområdet ved Klitmøller været en populær surfer-attraktion grundet sine gode vind- og strømforhold. I dag er det kendt under navnet ”Cold Hawaii,” og stedet tiltrækker stadig mange turister fra nær og fjern. I starten var det mest windsurfere, men over de seneste 10 år er der kommet mange padle surfere og kitesurfere til.

Lej surfing-udstyr i de lokale butikker i Klitmøller hele året rundt, og kast dig ud i bølgerne sammen med alle de andre surfing-entusiaster. Hvis du er nybegynder kan du booke et surfing-kursus, og hvis det bliver for koldt kan du gå på opdagelse i det smukke klitlandskab i Nationalpark Thy.

Læs mere om Nationalpark Thy her, og læs mere om dine surfing-muligheder her.

Vorupør_klitter---danmarks-nationalparker---grøn-forskel

I Nationalpark Thy finder du alt fra det unikke klitlandskab til et stort surfing-fællesskab.

Læs også: 8 hverdagsting du selv kan fikse

3

Oplev sort sol og tidevand i Nationalpark Vadehavet

Nationalpark Vadehavet er Danmarks største nationalpark, der strækker sig over hele 1459 kvadratkilometer (hvoraf kun 300 er landområde) fra den dansk-tyske grænse til Blåvandshuk.

Nationalparken er kendt for de værdifulde tidevandsområder, der udgør Vadehavet, som i 2014 kom med på UNESCOs verdensarvsliste. Rytmen i tidevandet skaber grobund for et unikt økosystem fyldt med mange forskellige unikke plante- og dyrearter, som eksempelvis den spættede sæl.

Vadehavet er et produkt af tidevandet, og landskabet ændrer sig to gange dagligt i takt med at tidevandet trækker sig tilbage og skyller ind over området. Der er seks timer og et kvarter mellem højvande og lavvande, så området bliver oversvømmet to gange i løbet af 25 timer. Forskellen på højvande og lavvande er cirka halvanden meter afhængig af vejrforholdene, og processen har skabt brede sandstrande og en frodig marsk.

Tag til ydersiden af Ballum Sluse (syd for Brede Å) eller Havsand Lå på Rømø, for at se den tydelige forskel, som tidevandet medfører. Begge steder er fulde af vand ved højvande og næsten tomme ved lavvande.

Du kan også overvære tidevandets rytme på Mandø, men her skal du have styr på tiden, for vejen til og fra Mandø bliver oversvømmet ved højvande.

Slikvade_og_solnedgang-Nationalpark-Vadehavet---danmarks-nationalparker---grøn-forskel

Slikvade og solnedgang i Nationalpark Vadehavet. Foto: Lars Gejl.

Udover det fantastisk smukke tidevand, kan du også opleve et andet fascinerende naturfænomen i Nationalpark Vadehavet: Sort sol.

Sort sol er et naturfænomen, hvor store flokke af stære samles på himlen, før de overnatter i Vadehavets rørskove. Stæreflokkene kan helt formørke aftensolen, og det ser meget flot ud, når de bevæger sig på himlen.

Man kan både se sort sol i efteråret og det tidlige forår. Fra starten af marts til cirka midt april, samles stærene inden ynglesæsonen går i gang. De kommer tilbage til Vadehavsområdet i august, hvor man igen kan opleve sort sol fra slutningen af august til og med oktober, inden de trækker til Holland, Frankrig og Storbritannien for at overvintre.

Se en video af fænomenet herunder, eller oplev det selv i nationalparken netop nu. Læs meget mere om Nationalpark Vadehavet her.

4

Lær om vikinger i Nationalpark Skjoldungernes Land

Sjællands første nationalpark er Nationalpark Skjoldungernes Land, og den ligger cirka 30 kilometers kørsel fra København i området omkring Roskilde og Lejre.

Nationalparken byder på et varieret landskab med skove, bakker, fjorde og et rigt fugleliv. Og så er her også god mulighed for at dykke ned i vores kulturhistorie, som har sat sine spor i nationalparken helt tilbage fra stenalderen.

Oplev gravhøje, gårdlandskaber, vandmøller og middelalderbyen Roskilde med Roskilde Domkirke, som blev bygget over 100 år fra 1170 og frem, og som i dag er blevet optaget på UNESCOs Verdensarvsliste.

Navnet kommer fra de gamle sagn om skjoldungerne, som holdt til her og var efterkommere af Kong Skjold.  Sagnene stammer fra de islandske sagaer og Saxo, mens udgravninger af kongehaller i Gl. Lejre vidner om et stormandsvælde i jernalderen og vikingetiden.

Ifølge sagnene havde skjoldungerne deres base i Gl. Lejre fra omkring år 500 til 900 e. kr. Og i dag kan du lære meget mere om sagnene og jernalderen og vikingetiden på Lejre Museum i udstillingen ”Sagskongernes Lejre.”

På museet er der mange sjove aktiviteter for både store og små i efterårsferien, hvor der er fokus på vikinger og arkæologi. Tag på skattejagt i kulturlandskabet omkring Gl. Lejre, eller lav din egen perlekæde eller torshammer i værkstedet. Du kan også se tegnefilmen Odins Øje, eller prøve at være arkæolog for en dag. Læs mere om efterårsferien på Lejre Museum her.

Download app’en til at finde rundt i Nationalpark Skjoldungernes Land her.

Læs mere om Nationalpark Skjoldungernes Land her, og læs deres folder fyldt med 32 udflugtsmål perfekt til efterårsferien her.

pige-og-dreng-hornblaes-lejre--danmarks-nationalparker---grøn-forskel

To børn prøver kræfter med hornblæsere på Lejre Museum. Foto: Simon Høgsberg.

5

Se frem til Danmarks femte nationalpark, Nationalpark Kongernes Nordsjælland

I begyndelsen af 2018 kan Nationalpark Kongernes Nordsjælland officielt kalde sig Danmarks femte nationalpark.

Nationalparken med kerneområderne Esrum sø, Gribskov og Arresø skal skabe sammenhæng fra vest til øst og fra kyst til kyst. Området indeholder enestående natur-, kultur- og landskabsværdier, som er værd at bevare og udvikle.

Nationalpark Kongernes Nordsjælland kommer til at bestå af landbrugsarealer, store skove og søer, samt klitkyst og brede sandstrande, og så bliver den Danmarks næststørste nationalpark efter Nationalpark Vadehavet.

Hellebæk-kohave-Danmarks-nationalparker---grøn-forskel

Nationalparken åbner først officielt i 2018, men derfor kan man jo godt slå et smut forbi den smukke natur i Kongernes Nordsjælland. Foto: Peter Lassen, Naturfocus.

 

Kilder: Danmarksnationalparker.dk, Miljø- og Fødevareministeriet, Visitthy.dk, Lejremuseum.dk


Nyhedsbrev