Cigaretskodder er et stort problem for naturen

I fremtiden skal du stemme med dit skod

Det flyder med cigaretskodder, pizzabakker og burgerpapir på gaderne i København, og i sommermånederne er det svært for kommunen at følge med. Læs her, hvordan nye initiativer og ideer skal få skovlen under affaldet og vores dårlige vaner.
15/7 2016

Skrald avler skrald, og i sommermånederne formerer bunkerne af affald sig lynhurtigt i Københavns gader og stræder i en så overvældende grad, at flere af byens cirka 5.800 skraldespande flyder over med gammelt mademballage og andet ækelt affald. Dertil kommer alle cigaretskoddene, der aldrig når i nærheden af skraldespanden, men som i stedet ligger og sviner i rendestenen eller på byens grønne arealer.

UNGE MÆND SVINER MEST
  • En analyse foretaget af Københavns Kommune for et par år tilbage i området omkring Gothersgade i indre by konkluderede, at det især er fulde unge mænd i nattelivet, som smider skrald fra sig.
  • I samme undersøgelse fandt man ud af, at placeringen af skraldespande er enormt vigtig, samt hvilken farve de har, for at man kan se dem i mørket, når man er fuld. Farven skulle helst være hvid.

Kilde: Københavns Teknik- og Miljøforvaltning

I sommermånederne tømmer kommunen faktisk byens skraldespande helt op til seks gange om dagen fra klokken 5.30 om morgenen til klokken 23 om aftenen i de områder med flest folk, som for eksempel Strøget i hjertet af København. Men alligevel formår skraldet at være et skridt foran i sommermånederne, hvor borgerne er meget mere udenfor, og det giver kommunen udfordringer.

“Der er flere ting, man kan svine med i dag, så der er mere affald, især emballage på mad og krus – det kan være svært at følge med,” siger centerchef i Teknik- og Miljøforvaltningen, Bianka Saarnak.

Derfor skruer Københavns Kommune nu op for skraldeindsatsen som et led i deres Ren Kærlighed-kampagne med særlig fokus på cigaretskodder og mademballage, da de to typer affald topper statistikken over henkastet skrald.

Dit skrald tæller som en stemme

Når et cigaretskod smides i det fri, kan det være op til fem år om at blive nedbrudt, og sammenholder man det med de skadelige giftstoffer fra filtret, der ender i naturen og i vores vandmiljø, er cigaretskoddene en væsentlig kilde til forurening.

Faktisk udgør cigaretskodder 85 procent af den samlede mængde affald i København, og at få dem fjernet er en kostbar affære, for vælger man at håndplukke dem med en såkaldt “snapper” koster det to kroner for hvert cigaretskod.

Lommeaskebægeren er svaret på problemerne med cigaretskodder

Det såkaldte lommeaskebæger med kommunens kampagnelogo.

Nogle af de mest udfordrede områder i København er omkring Sankt Hans Torv og Indre Nørrebro, hvor det i særdeleshed flyder med cigaretskodder og mademballage. Igennem en række lokale erhvervsdrivende deler kommunen henover sommeren derfor lommeaskebægre, urtepotte-askebægre og lommeposer ud, så folk har nemmere ved at komme af med deres affald.

Men kommunen har også mere alternative ideer i kikkerten, eksempelvis skodafstemninger, som man har gode erfaringer med fra storbyer som London.

“De skal gøre, at rygerne smider deres skodder i en skraldespand i stedet for på gaden. Det kunne være rigtig skægt at prøve. Det appellerer til folk, da man kan se et resultat med det skod, man har i hånden,” forklarer Bianka Saarnak.

I forsøget i London, som blev skudt i gang sidste år, satte man gennemsigtige stemmebokse op med aktuelle spørgsmål, som man vidste optagede mange af byens borgere.

“Hvem er den bedste fodboldspiller i verden,” lød spørgsmålet på en af de populære stemmebokse, hvorefter valget stod mellem Christiano Ronaldo eller Lionel Messi.

Ifølge den britiske virksomhed Hubbub, som med kampagnen #NeatStreets stod bag skodafstemningerne, reducerede de antallet af skodder i gaderne med helt op mod 20 procent.

I Randers Kommune har man taget lignende metoder i brug for at komme tyggegummipletter på fliser og torve til livs. Stemmeplader ved blandt andet Busterminalen er blevet hængt op med spørgsmål som: ”Er du forelsket?” og “Har du en god hårdag?” som folk så kan klæbe deres tyggegummi på. Kommunens kampagne står på henover sommeren og har indtil videre affødt positiv opmærksomhed fra de lokale.

Ligesom cigaretskodderne har man fundet en løsning på tyggegummi-problemet

Tyggegummi-stemmepladerne ved Busterminalen i Randers får smilet frem hos de lokale med sjove spørgsmål som: “Bor de smukkeste piger i Randers”?

De skjulte skub  

Hvornår de kreative skodskraldespande ser dagens lys i København er usikkert, men kommunen er i fuld gang med at undersøge mulighederne.

“Vi er hele tiden åbne for at prøve nye forsøg af og forskellige måder, man kan nudge folk,” siger Bianka Saarnak.

Københavns kampagne mod cigaretskodder

“Skod er skod”-fodsporene fungerer som et venligt skub til folk om at smide cigaretskoddet i skraldespanden i stedet for i kloakkerne eller mellem byens brosten.

Og lige netop nudging, som er en måde at få folk til at ændre adfærd på uden løftede pegefingre, er en populær metode, som benyttes flere steder i forbindelse med kommunens Ren Kærlighed-sommerkampagne. Et eksempel er skod-fodsporene, der leder hen til skraldespandene og de isvaffelformede strandaskebægre, som er klar til afbenyttelse på Amager Strand og Svanemølle Strand.

“Nudging er at give et venligt skub til at få folk til at gøre noget rigtigt i stedet for at stå med en løftet pegefinger. Strandaskebægrene var folk rigtig glade for sidste år,” siger Bianka Saarnak.

I krigen mod skrald og affald i gaderne har det desuden været på tale, at kommunen skulle have mulighed for at udstede bøder til de borgere, der smider skrald på gaden, men den idé kom kommunen ikke igennem med.
Derfor er det stadigvæk kun politiet, der må udstede den slags bøder, og en sådan bøde kan løbe helt op i 8.000 kroner.

Initiativer i Københavns sommerkampagne
  • #Takforskrald-kampagne på Instagram, hvor borgerne opfordres til at samle skrald op, tage et billede og deltage i lodtrækningen om en ladcykel.
  • Ren Kærlighed-gavlmaleri på Sankt Hans Gade af den lokale illustrator Rasmus Meisler.
  • Plakater med skodfakta ved busstoppesteder i Indre By.
  • Ca. 80 ekstra driftsmedarbejdere til at tømme skraldespande og holde grønne områder rene.
  • 40 erhvervsdrivende deltagere på Indre Nørrebro heriblandt 7-Eleven, natklubben Rust, bryggeriet BRUS og cafeen Sebastopol. Se på skraldespandene hvilke andre virksomheder, der deltager.

 


Nyhedsbrev