Blomster er bedst som økologiske

Derfor bør du overveje økologiske blomster

Christina Foss og Marie Holmer vil vise, at der er god mening i økologi – også i blomsterbranchen.
21/4 2016

I Slangerup i Nordsjælland ligger et økologisk drevet jordbrug. Her bor Vildevioler, der er et resultat af to kvinders lyst til at trække blomsterbranchen i en grønnere retning.

Almindeligvis transporteres blomster halvvejs rundt om kloden, før de havner på den hollandske blomsterbørs, hvorfra de kommer på en lastbil til Danmark. De er som oftest dyrket i opvarmede drivhuse ved brug af kunstgødning og sprøjtemidler, der skal sørge for, at blomsterne vokser hurtigt og ensartet. Men det er langt fra det naturlige produkt, vi oftest associerer blomsterne med at være.

”De her blomster har jo aldrig oplevet sol, regn, bier eller sommerfugle,” fortæller Christina Foss.

Hun og Marie Holmer har kendt hinanden gennem mange år, og sammen udviklede de en undren over for den traditionelle måde at dyrke blomster på.

”Vi begyndte at blive nysgerrige på det for nogle år siden – hvorfor kunne vi ikke få lov at vælge økologiske blomster hos blomsterhandleren, ligesom vi kunne vælge økologiske fødevarer? Først gik vores projekt ud på at udbrede budskabet om økologiske blomster, men hen ad vejen fik vi selv lyst til at gå i gang,” siger Christina Foss.

Man må godt glæde sig til foråret

Christina Foss og Marie Homer kan Ø-mærke deres blomster, hvilket betyder, at de lever op til de samme krav som andre økologiske landmænd.

”Vi anvender ikke sprøjtemidler til bekæmpelse af ukrudt og skadedyr, ligesom vi heller bruger kunstgødning. Snegle og ukrudt fjernes ved håndkraft, og vi bruger kun organisk gødning – altså kokasser for eksempel. Ud over de lovpligtige krav til økologisk produktion, har vi også valgt ikke at bruge opvarmede drivhuse og vores blomster leveres kun lokalt, så de også kan være et klimavenligt alternativ”, fortæller Christina Foss.

Christina Foss og Marie Holmer lægger tulipanløg i jorden.

Mange af blomsterne forspires i mistbænk og drivhus, og når frosten er ved at være væk, gerne omkring april, udplantes blomsterne på friland – og her tager naturen over.

”Vores blomster står fysisk på en mark og har mærket vejret, og der er ikke to, der er ens. Det gør vores buketter helt unikke. Det giver os også nogle andre muligheder dyrke på friland. For eksempel kan vi have nogle sorter, der ikke egner sig til langvarig transport på tværs af landegrænser, og vi har mange vilde blomster også,” siger Christina Foss.

Blomster på en mark i Danmark

Blomster på friland uden kemi har desuden en anden positiv effekt, som fører os tilbage til noget, vi måske har glemt. For selvom vi er vant til i haven at se, hvordan forskellige planter har forskellige årstider, er vi blevet vant til, at vi hele året kan købe de blomster, vi ønsker. Men der er ikke noget galt i at gå og glæde sig lidt, mener Christina Foss:

”Det er klart, at vores måde at dyrke blomster på betyder, at vi er nødt til at tilpasse os naturens gang. Men ligesom vi ikke behøver spise jordbær i januar, skal vi også til igen at vænne os til, at blomster har sæsoner. Faktisk synes jeg, at det her med at følge årstiderne, ligesom man gør mere og mere med fødevarer, er en del af det. Man må godt gå og glæde sig lidt til, at det bliver forår og det pibler frem fra jorden.”

Der er ikke meget natur tilbage i blomsterne

Blomsterindustrien i dag handler i høj grad om at producere ensartede produkter i store mængder til så billig en pris som muligt. Det betyder, at der benyttes pesticider og kunstgødning i stor stil, ligesom der kan være tvivl om arbejdsforholdene på de blomsterfarme, der ligger placeret langt væk fra de regler, vi kender herhjemme. Og med den lange transport, der ofte har fragtet blomsterne mange tusinde kilometer fra drivhus til stuebord, koster det også en del på CO2-kontoen.

Ifølge Christina Foss er der desværre ikke ret megen forskning på området, der kan redegøre for de effekter, de skrappe kemikalier har på de folk, der arbejder på blomsterfarmene – eller på vores blomsterbindere herhjemme, eller for den sags skyld os selv, når vi arrangerer buketten i vasen.

I 2012 lavede Danmarks Radio en P1 Dokumentar om emnet, hvor det viste sig, at arbejderne på blomsterfarme i Kenya ikke har adgang til det nødvendige sikkerhedsudstyr, når de håndterer de sprøjtede blomster i køleskabskolde rum, og at de bliver syge af arbejdet.

”Når vi taler med blomsterbindere rundt omkring, så siger flere, at de udvikler allergi og simpelthen ikke kan tåle at arbejde med blomsterne hver dag. Problemet er jo, at blomster fra andre verdensdele kan være sprøjtet med midler, vi slet ikke har kontrol med, hvad er,” siger Christina Foss om sin egen oplevelse af problematikken.

Dyrk din egen brudebuket

Christina og Marie vil gerne inspirere alle til at holde blomster derhjemme og gøre noget ud af det. Hvorfor ikke dyrke din egen brudebuket? Eller lære at binde dine egne smukke bordbuketter af blomster direkte fra haven?

Læs mere på Vildevioler.dk

”Skal man have roser til Valentines i februar måned, vil jeg anbefale blomster med Fairtrade-mærke. Så er man i det mindste sikker på, at blomsterne kommer fra et sted, hvor man arbejder med miljø og sociale forhold. Det er et second best,” tilføjer hun.

Vi er nødt til at passe på naturen

Christina Foss og Marie Holmer har længe arbejdet med miljø, natur og CSR (Corporate Social Responsibility, red.) i andre brancher, så naturbevarelse har i lang tid været i deres bevidsthed. Og de føler, at tiden er inde til at tage emnet op i blomsterindustrien også.

”Vi kan jo se, at rigtig mange mennesker gerne vil have økologiske fødevarer, og vi tror, folk er parate til at tænke naturhensyn ind i deres blomsterkøb også. Blomster er jo en glædesspreder, og vi opfatter dem som noget naturligt – vi er bare kommet rigtig langt væk fra det naturlige med den måde, blomsterindustrien fungerer på i dag,” siger Christina Foss.


Nyhedsbrev