Blog
3. september 2019

Drop den populære bambuskop og lav din egen zero waste kaffekop

Bambuskopper er ikke så sunde og klimavenlige, som de bliver fremstillet til at være. Lav i stedet din egen zero-waste to-go-kop, foreslår Grøn Forskels zero waste blogger.

bambuskaffekop-to-go
Bambuskoppen bliver markedsført som et naturprodukt, men det er ikke helt rigtigt. Og tilmed kan den være sundhedsskadelig.

Bambuskopper i fine designs bliver solgt som et bæredygtigt alternativ til de papkrus med plastiklåg, vi typisk får vores to-go-kaffe i. Men der er grund til at være skeptisk omkring kopperne, der markedsføres som et naturligt produkt.

En ny undersøgelse viser nemlig, at det lim, der binder den fine bambuspulver sammen, kan give helbredsproblemer, når koppen fyldes med varme drikke.

Læs også: 11 tips til zero waste på badeværelset

Test af bambuskopper
  • Undersøgelsen er lavet af det uvildige tyske forbrugerorgan Stiftung Warentest. De har testet 12 forskellige bambuskopper. Alle de testede kopper indeholdt stoffet melanin resin, der er en slags plastik-lim lavet af formaldehyd og melanin.
  • Stoffet er ikke skadeligt, så længe der ikke fyldes væske i over 70 grader. Men alle de testede kopper sælges netop specifikt til varme drikke som te eller kaffe.
  • En af disse betingelser er, at substansen holdes under 70 grader, men alle de testede kopper sælges netop specielt til brug for varme drikke. De testede kopperne med en varmt væske med samme syre niveau som kaffe.
  • Resultatet var, at de skadelige kemikalier blev opløst i kopperne efter forskellige antal påfyldninger. Kemikalierne forduftede ikke, men blev ved med at være i kopperne, selv efter syv påfyldninger af den varme væske.

Kilde: Stiftung Warentest

Men hvilken kop skal man så vælge til sin to-go-kaffe?

Jeg har lavet et par forskellige kopper, som alle fungerer godt og holder længe. De er selvfølgelig lavet af materiale, der er lidt tungere end en bambuskop, men tyngden bliver opvejet af koppens bæredygtighed og holdbarhed.

En mulighed er at lave sin kop af brugte syltetøjsglas med elastikker på, så man ikke brænder hånden.

Her er en kort guide til hvordan, du laver den

Du skal bruge:

  • Et vasket syltetøjsglas med skruelåg
  • En håndfuld brugte elastikker (den slags der ofte er rundt om en bundt asparges eller radisser)
  • eller et stykke stof (filt, kork etc.) med velcro

Sådan gør du:

  1. Sæt elastikkerne enkeltvis og helt tæt rundt om glasset på midten af glasset. Brug det antal elastikker, der er nødvendigt for, at du ikke brænder fingrene, når der er kaffe i koppen.
  2. Alternativt kan du bruge stof, så kan det enten sys sammen i hånden eller på symaskine for at tilpasses til glasset.
kaffekop-af-syltetøjsglas
Fordelen ved at bruge elastikker er, at de ikke risikerer at glide af koppen, som stof kan.

Man kan også bare bruge sine almindelige kopper, hvis man køber et par låg i silikone og træ. Jeg har i flere år brugt mine yndlings-keramik-krus som to-go-kopper

keramikaffekop med låg
Hvis man køber et låg, der passer, kan man også bare bruge sine egne kopper til kaffe-to-go.

Lone Eidseth

  • Hun kommer fra Danmark, men bor i dag i Madrid med sin familie.
  • De har gjort idéen om zero waste til en livsstil.
  • Hun står bag bloggen og webshoppen Wrapped in nature.
  • Læs flere blogindlæg af Lone Eidseth her.