kvinde på festival

Sådan tager du bæredygtigt på festival

Sommertid er festivaltid. Og festival kan godt være en klimavenlig ferieform, hvis man tænker sig om. Her er 5 gode råd, du kan bruge inden du pakker tasken.
5/6 2019

Festivaler er på mange måder en meget klimavenlig ferie, med mindre man skal rejse langt for at komme dertil. Man bruger ofte mindre strøm og vand, end man ville gøre derhjemme, man bruger ingen energi på at sove i telt, og man bruger typisk sin tid på sociale aktiviteter frem for at forbruge.

Fra luftmadras til hestemåtte
  • I 2018 blev der efterladt 33,3 tons luftmadrasser på Roskilde festival.
  • Mange luftmadrasser indeholder blød PVC, der er en plastikform, som er svært nedbrydeligt. Brænder man det af, frigiver det en masse klor.
  • Et tysk firma har lavet luftmadrasser fra 2018 om til staldmåtter til heste, men materialet fungerer så dårligt, at de ikke vil have mere af det.
  • Det betyder reelt set, at festivalen står tilbage med et kæmpe affaldsproblem, der ikke kan genanvendes og skal graves ned i jorden.

Kilde: Roskilde Festival og Miljøstyrelsen

Men et af de steder, hvor festivaler ikke er bæredygtige er mængden af affald, som deltagerne typisk efterlader. Den problematik kender nordens største festival, Roskilde Festival, alt til og forsøger hvert år at komme på nye måder at få festivalfolket til at efterlade mindre affald.

Arbejder med øl, pant og skraldefester

Roskilde Festival har forsøgt sig med ordninger med pant på pavilloner, delt øl ud for hver sæk med skrald, der blev indsamlet og afholdt festlige skraldeoptog, der skulle gøre det sjovt at samle affald ind.

På den positive side kan man se, at flere og flere deltagere foretrækker at ligge i de såkaldte clean-områder, hvor man ikke må efterlade skrald.

Læs også: Den ultimative guide til bæredygtighed

Men store dele af festivalens campingområde ligner stadig en losseplads, når de sidste tømmermændsramte deltagere slæber sig væk fra pladsen søndag eftermiddag. Og det efterlader festivalen med et kæmpe affaldsproblem, som de fleste slet ikke kender til omfanget af.

Deltagerne kan gøre en kæmpe forskel

Simon Hartkopp, der ansvarlig for festivalens ReAct genbrugsstationer, er en af de frivillige ildsjæle, der er med til at sortere affaldet hvert år. Han estimerer, at bare mængden af telte og andet campinggear, der efterlades løber op i minimum 1380 tons affald.

Så hvis man kan reducere den mængde af telte, pavilloner, campingstole og luftmadrasser, der hvert år er bliver efterladt på pladsen, er man kommet et langt skridt.

Læs også: Få en bæredygtig livsstil uge for uge med 52 grønne råd

Forberedelsen, altså den inden man pakker tasken, er et meget vigtigt skridt for at få mere klimavenlige festivaler. Derfor har den Grønne Studenterbevægelse lavet fem gode råd til, hvordan du kan planlægge den bæredygtige festival, som Grøn Forskel her udgiver i samarbejde med Roskilde Festival.

5 grønne råd til at tage bæredygtigt på festival

Læs også: Har du også mødt bæredygtighedspolitiet?

1

 Investér i kvalitetsprodukter, som kan genbruges i mange år.

En stor del af Roskilde Festivals affald består af campingudstyr, som desværre er af dårlig kvalitet og derfor ikke kan genbruges. Samtidig er materialerne, som udstyret består af, ikke egnet til genanvendelse.

Der er en stor klimabelastning forbundet med udvinding af materialer, produktion og transport. Flere af produkterne er desuden lavet af fossile materialer. Der er mange luftmadrasser (blandt andet de klassiske blå) og telte, som indeholder blød PVC, der er meget miljøskadeligt, og som skal bortskaffes til et genbrugsdepot.

Derfor er det bedste, du kan gøre for klimaet, at købe telt, soveposer, luftmadrasser, pavilloner og alt det andet udstyr i god kvalitet. Selvom det måske koster lidt mere i år, vil du også blive glad for det næste år. Samtidig slipper du for at skulle rulle din campingstol ind i gaffatape om og om igen, men i stedet være flyvende i en konge(camping)stol.

kvalitetstelte på festival

Køb et telt i god kvalitet, så du er motiveret til at tage det med hjem. Det koster lidt mere end det billige, men kan bruges i mange år og er bedre at sove i.

2

Læg en exitplan for, hvordan du kommer hjem med alle dine ting - inden du tager afsted.

Det er ofte lørdag nat eller søndag morgen, når festivalen er slut, og du har de ondeste tømmermænd, at det hele bliver svært at overskue. Derfor kan det være godt at have lavet en exitstrategi, hvor du og lejren har planlagt, hvordan I sikrer oprydning, og at alle medbragte ting også kommer med hjem.

Læg den plan sammen med din lejr, inden I nærmer jer lørdag og ikke kan overskue noget. Der er flere af muligheder for at få sendt sine ting hjem, hvis man ikke orker at slæbe dem med hjem i toget.

trætte mennesker i telt på festival

Det dårligste tidspunkt at tage sig sammen på, er nok når man er allermest træt. Læg derfor en plan, inden I skal hjem, så det er nemt for jer at træffe det klimavenlige valg.

3

Skift dåsetun og leverpostej ud med kikærter og baked beans

Vores madvaner har også en stor miljø- og klimapåvirkning. Nyeste beregninger fra tænketanken Concito viser, at den største forskel, du kan gøre for klimaet i forhold til mad, er at skifte kød og mælkeprodukter ud med plantemad.

Pak derfor din taske fuld af gode proteiner fra planteriget. En bonus er, at de fleste plantesmørepålæg på glas eller i dåse ikke behøver at være på køl.

riskiks med humus

Skift den varme leverpostej ud med hummus.

4

Tag offentligt transport til festivalen

Transport er en væsentligt klimasynder, så tænkt over dit eget forbrug. Tag toget til festivalen, eller kør i det mindste flere sammen i en bil, hvis toget ikke er muligt.

De fleste festivaler har allerede gjort det nemt for deltagerne og arrangeret shuttle-busser til og fra stationen. På Roskilde Festival er der endda en station på selve festivalen, så man kan komme direkte fra Roskilde Station til festivalen med tog. Og på Smukfest kan man købe kombineret tog- og busbillet, der gælder både ud og hjem.

togbaner

Tag toget til festivalen, det er ofte langt nemmere end at skulle finde parkering med sin bil.

5

Tal klima med din lejr

Uanset om I er en lejr fuld af aktive klimaaktivister eller ej, så brug festivalen og planlægningen som en mulighed for at tale om klima og bæredygtighed med dine venner.

Hvis I kan blive enige om at købe bedre udstyr og tage toget hjem i fællesskab, bliver det meget nemmere at holde hinanden op på det. Lav nogle aftaler på forhånd, så I gør det nemt for jer selv at træffe de gode valg.

kvinder holder i hånd på bæredygtig festival

Brug festivalen til at sætte fokus på de ting, der er vigtige for dig – og klimaet. Det er meget nemmere at få tingene gjort ordentligt i fælleskab.