stjerner - bæredygtigt julepynt - grøn forskel

5 slags bæredygtigt julepynt du selv kan lave

Blogger Lone Eidseth elsker jul og julepynt, men hun er ikke så glad for plastik. Derfor har hun de sidste par år lavet bæredygtigt julepynt sammen med familien. Læs med, og få en masse gode tips til fint, hjemmelavet og bæredygtigt julepynt.
13/12 2017

Vi elsker julen og begynder tidligt med alle traditioner, dekorationer, dufte, lys og så videre. Det er skønt at gå en tur i byen og se, at der er fint pyntet alle vegne. Men desværre er der også rigtig meget plastik!

For os er julepynt en vigtig del af julehyggen, ligesom den er for mange andre. Så de sidste par år har vi været sammen i familien om at finde på bæredygtigt julepynt, der kan laves af naturens ”guld” og genbrugsmaterialer.

Og her i ugen op til juleaften er der stadig masser af tid til at lave mere fint, naturligt og bæredygtigt julepynt.

Her er et kig på nogle af de ting, vi pynter med.

Læs også: Din guide til bæredygtig jul

1

Julehjerter og kræmmerhuse

Julehjerter i alle former og farver er et must i julen. De pynter fint i stuen eller på juletræet. Vi fletter hjerter på den gammeldags måde i forskellige materialer, som for eksempel:

  • Stofrester
  • Genbrugspapir
  • Læder
  • Avispapir
  • Gamle blade og magasiner
  • Børnenes gamle tegninger

Fold papiret (eller det genbrugsmateriale du har valgt at bruge), og tegn udfra folden den første halvdel af dit hjerte. Husk siderne skal være lige, og størrelsen vælger du selv. Klip det halve hjerte ud, og brug det som skabelon til det andet halve hjerte. Brug gerne to forskellige typer materialer for at skabe en fin kontrast.

Læg de to halvhjerter ovenpå hinanden, og klip så langs de lige sider så mange papirsstrimler, som du synes. Vi laver typisk mellem to og seks strimler. Og så er du klar til at flette de to halvdele sammen.

De hjerter, der ikke er flettede, er lavet ved at klippe to ens cirkler, folde dem og lime dem sammen, så de danner et hjerte og er klar til en hank.

Du kan også lave fine kræmmerhuse af de samme genbrugsmaterialer.

Julehjerter - bæredygtigt julepynt - grøn forskel

Her er et udvalg af vores julehjerter. De små flettede hjerter af træ er håndlavede af en bekendt ”træmand.”

2

Hjemmelavede juletræer

Vores genbrugstræ-juletræ er lavet af et gammelt kosteskaft, som vi enten hænger på væggen eller sætter i en potte på gulvet.

Vi har boret huller i skaftet forskellige steder, og så bruger vi bambuspinde fra haven som grene til at hænge julepynt på.

Sidste jul lavede børnene små juletræer ud af pinde og grene, som vi så hængte op på væggen. Nogle grene rullede de ind i et stykke stof for at gøre det lidt mere farverigt.

Grenene er sat samme med ståltråd, så de er lette at få tilbage i form, hvis de er blevet lidt skæve efter at have ligget i julekassen siden sidste jul.

Læs også: 5 juletræer der er lidt grønnere

juletræer - bæredygtigt julepynt - grøn forskel

Til venstre er de små, fine juletræer lavet af grene, som er rullet i forskelligt stof og samlet med ståltråd. Til højre er det genbrugelige juletræ lavet af kosteskaft og pyntet med hjemmelavet julepynt.

Og nu vi er ved juletræerne. Så kan man også lave dem ud af gamle magasiner eller kataloger (dem med hård ryg).

Det er perfekt i december, hvor det bugner med julekataloger, og ellers kan du genbruge nogle af de gamle blade og magasiner, som du har liggende. Magasin-juletræerne er fine som bordpynt eller til pynt på gulvet i et hjørne af stuen.

Pynt og dekorer juletræerne fantasifuldt, eller lad dem stå “rå,” som de er.

Det er en skøn aktivitet for børn; godt for motorikken, da alle siderne skal foldes lige, men det er alligevel så let, at mindre børn sagtens kan være med.

Se, hvordan du gør her.

juletræer-af-magasiner - bæredygtigt julepynt - grøn forskel

Fine magasin-juletræer.

3

Bæredygtige julestjerner

Vi laver også traditionelle julestjerner, hvor vi folder fire strimler af forskelligt genbrugspapir, som eksempelvis:

  • Papir fra brødposer eller andre papirsposer
  • Blade og magasiner
  • Børnenes gamle tegninger

Bland eventuelt de forskellige materialer, så julestjernerne får deres eget unikke look. Når de er foldet, sætter du en tråd i og hænger dem op eller lader dem være, som de er, og bruger dem som pynt eksempelvis i en skål på bordet.

Har du glemt, hvordan man folder julestjernerne. Så se med i denne tutorial.

stjerner - bæredygtigt julepynt - grøn forskel

De fine stjerne i genbrugspapir pynter fint sammen med naturligt julepynt som nødder og kogler.

4

Rensdyr af korkpropper

Vi tager ofte lange gåture på stranden – sommer som vinter – og her laver vi vores “5 minutes clean-up,” hvor vi bruger fem minutter på at samle skrald.

En af de ting, som vi ofte finder og ikke smider i skraldespanden, er korkpropper. Dem tager vi med hjem, hvor de kan genbruges til sjove ting, som blandt andet julerensdyr.

Vi bruger korkpropperne til hoved og krop på rensdyret, og så sætter vi små grene på som ben og gevir. Skal de minde mere om Rudolf? Så sæt en fin rød næse på. Vi laver dem af sammenrullet stof med voks på, men de kan også laves med modellervoks

To rensdyr - bæredygtigt julepynt - grøn forskel

To gange Rudolf lavet af skrald fra stranden.

5

Pynt med frugt, krydderier og bær

Vi bruger også frugt, krydderier, bær og andet til julepynt. Det gælder eksempelvis de fine, traditionelle appelsiner med nelliker og et rødt bånd til at hænge dem op med. Vi sætter også en snor i hanken på æbler og hænger dem op som pynt.

Vi bruger også stjerneanis, kanelstænger, gojibær, nelliker, lakridsrod til at give duft til stjerner eller hjerter, vi klipper i genbrugspapir. Lim de forskellige krydderier på, så dit udklipspynt bliver ekstra fint.

Og når vi været på tur i skoven og fundet små pinde, binder vi dem sammen til en stjerne med græs, kanelstænger og tørret mynte. Dem laver vi flere af, og de kommer på vores hoveddør i år.

Læs også af samme blogger: 5 tips til at genbruge dit køkkenaffald

bæredygtigt julepynt - grøn forskel

Til venstre er en fin julestjerne lavet af pinde fra skoven, som er bundet sammen med kanelstænger, græs og tørret mynte. Til højre er der papirklip med duft fra kanelstænger, gojibær og stjerneanis.

Lone Eidseth kommer fra Danmark, men bor i dag i Madrid med sin familie, der har gjort idéen om ZEROwaste til en livsstil. Hun står bag bloggen og webshoppen Wrapped in nature.


Nyhedsbrev