kvinde siger stop til bæredygtighedspolitiet

Har du også mødt bæredygtighedspolitiet?

Der er mange mennesker, der mener, at de har patent på korrekt klimaopførsel – og som gerne vil svinge pisken over alle andre. Men sådan skaber vi ikke positiv forandring – tværtimod.
29/5 2019

Har du også prøvet at dele et billede af din klimavenlige togferie og få hug for, at du ikke har taget cyklen? Eller har du fortalt om jeres kødfri dag i familien for blot at få smidt i hovedet, at I bør leve helt vegansk? Eller måske har du delt et billede af dine nye sko produceret af genbrugsplastik blot for at få kommentarer om, at du burde gå i genbrugsbutikken?

Så har du også mødt bæredygtighedspolitiet, klimavogterne eller hvad vi nu skal kalde dem.

Bæredygtighedspolitiet er alle de mennesker, der mener, at de har patent på den rigtige livsstil og har pligt til at belære alle andre om, hvordan de bør leve deres liv. Men de skader langt mere end de gavner.

Av i min dårlige samvittighed

Årsagen til at nogen føler sig kaldet til at trække i uniform kan have flere forklaringer, mener lektor i psykologi Simon Elsborg Nygaard, der forsker i bæredygtig adfærd ved Aarhus Universitet.

Bæredygtighedspolitiet

Kommentar, der handler om, hvorvidt man kan tillade sig at spise kød:

“Det (kødspisning, red.) er et kæmpe problem for fremtidens generation og også vores, at folk nægter at lægge deres livsstil om, og generelt har det bedre med at anklage veganere og svine dem til (og ofte true os med voldtægt, vold og mord) end forholde sig til deres egen egoisme. Jeg pointerer blot, at denne artikel er dybt misvisende og det *er* den! – uanset hvad du måtte synes, og at du måske føler dig trådt over tæerne ved at nogen har taget et mere altruistisk valg end du selv har.”

Kilde: Grøn Forskels Facebookside

For nogle handler det om noget så banalt som en dårlig samvittighed. Hvis vi ser et opslag på sociale medier, der giver os dårlig klimasamvittighed, skaber det et ubehag.

Vi føler os ganske enkelt provokerede af andre menneskers handlinger, fordi de stikker til vores egen dårlige samvittighed. Som mennesker vil vi gerne have, at der er sammenhæng mellem vores handlinger og vores holdninger. Hvis nogen gør os opmærksom på, at der er en konflikt, oplever vi det, der kaldes kognitiv dissonans. Og det kan mennesker ikke lide, forklarer Simon Elsborg Nygaard.

Folk ved godt, at de selv burde gøre noget for klimaet. Når man så ser andre, som gør noget, pirker det til ens egen dårlige samvittighed. Der kan man så vælge at kigge indad og ændre sin egen adfærd eller angribe den anden.

Læs også: Her er den ultimative guide til bæredygtighed

Små skridt bedre end ingen

Som mennesker har vi også en tendens til at tænke sort/hvidt og enten/eller. Derfor kan det for nogen virke dobbeltmoralsk, hvis man gør noget for klimaet, men ikke gør alt, pointerer Simon Elsborg Nygaard.

”Folk skulle nok blive bedre til at tænke, at små skridt i den rigtige retning er bedre end ingen skridt i den rigtige retning. Folk ved jo godt, at små skridt i den rigtige retning ikke betyder, at man så samtidig har forpligtet sig på at gøre alting.”

Hvis man er besøgsven for fire gamle ensomme mennesker, så bør man heller ikke blive kritiseret for, at man ikke er besøgsven for samtlige gamle ensomme mennesker.

Samme budskab kan man høre fra eksempelvis zero-waste kokken, Anne Marie-Bonneau, der slår på tromme for, at klimavenlig adfærd ikke handler om at være perfekt. Frem for at få mennesker i verden gør noget helt perfekt, er det meget vigtigere, at vi alle sammen gør noget.

anne-marie-bonneau

Bæredygtighedspolitiet er farligt

Bæredygtighedspolitiet patruljerer ofte i kommentarfeltet på Grøn Forskels Facebookside. Vi har læsere, der mener, at alt det, vi skriver, er fuldstændig ligegyldigt, hvis ikke samtidig skriver i hver eneste artikel, at kødforbrug er skidt for klimaet. Eller som mener, at det er absurd at give inspiration til den bæredygtige turist, hvis vi ikke samtidig understreger, at flytrafik udleder meget CO2.

Vi får hårde ord med på vejen nogle gange, som vi bruger lang tid på at svare på. Og det kan vi sagtens leve med, vi er professionelle mennesker, og kritikken handler ikke om vores privatliv.

Bæredygtighedspolitiet

Kommentar til artikel om bæredygtig turisme fra en læser:

“Det var en skuffelse at læse. Langt det meste på den liste, kan jeg slet ikke forestille mig ikke at gøre helt automatisk. Jeg havde håbet at få nogle gode råd, der rent faktisk rykkede noget og var lidt ud over det, vi vel alle mere eller mindre gør allerede? Både hjemme og på ferier. Jo, måske folk der er ligeglade med bæredygtighed, eller som ved meget lidt om det, gør ikke de ting. …Det eneste jeg har fået ud af artiklen er, at jeg før syntes, at vores ferier var luksus og overforbrug. Det ser ikke ud til det længere, hvis den type råd virkelig gør folks ferier grønnere. Og så står det godt nok slemt til…”

Kilde: Grøn Forskels Facebookside

Men desværre rammer fænomenet også vores læsere, og alle mulige andre, der vover at fortælle om de grønne fremskridt. Med ubehagelige kommentarer på sociale medier gør bæredygtighedspolitiet folk bange for at fortælle om små og store grønne skridt. Og så bliver det først rigtig farligt. For hvis vi ikke kan støtte hinanden i en bæredygtig udvikling, hvordan skal vi så inspirere flere til at træffe bæredygtige valg?

Det handler ikke om, at vi ikke må stille spørgsmålstegn ved hinandens adfærd – eller være kritiske overfor, hvorfor virksomheder eller mennesker gør, som de gør.

Det handler om at bevare en konstruktiv og nysgerrig indstilling til hinanden – og ikke dømme, piske og udskamme andre. Og huske på, hvad der er vores fælles mål: en bæredygtig verden.

Læs også: Derfor har klimadebatten fejlet med billeder af isbjørne

Bæredygtighedspolitiet modarbejder grøn omstilling

Bæredygtighedspolitiet tror måske, at de er med til at skabe en grønnere verden, men reelt modarbejder de en grøn omstilling. De skal i virkeligheden CO2-kompensere i store mængder for at kompensere for alle de mennesker, de skræmmer væk fra en grøn livsstil.

Vi står foran enorme udfordringer, hvor vi skal have hele verdens befolkning med på en kollektiv grøn omstilling. Vi har brug for at hylde hver og et af de små skridt, der bevæger sig i den rigtige retning.  På Grøn Forskel tror vi på, at de små skridt kan gøre en stor forskel – og vi hylder alle for deres positive grønne tiltag uanset hvor på klimastien, de befinder sig.

Bloggere, der også kender bæredygtighedspolitiet

Kære bæredygtighedspoliti – I er selv mindre bæredygtige end I tror af Familiefinanser. Læs på hendes blog.

Stop tyraniet, Miljøpoliti af bloggeren Rockpaperdresses. Læs på hendes blog. 

For mennesker bliver ikke inspireret, hvis de er bange. Man opnår ingen positiv udvikling ved at pege fingre af andre menneskers mere eller mindre bæredygtige adfærd. Vi kan slå op på side 1 i en enhver bog om motivation og adfærdsændringer for at læse, at der skal det modsatte til.

Vi bliver motiverede af positiv inspiration. Vi bliver motiverede af positiv feedback. Vi får lyst til gøre mere, hvis vi bliver mødt af mennesker, der støtter os i, at vi er på vej i den rigtige retning.

Det er vores grundholdning på Grøn Forskel – og baggrunden for, at vi insisterer på en god og konstruktiv tone i debatten. Vi byder også folkene bag bæredygtighedspolitiet indenfor – men de skal lægge uniformen fra sig og deltage i debatten uden at hælde kaskader af klimaskam udover alle andre. Tak!


Nyhedsbrev