bæredygtige-brands

21 danske bæredygtige brands du skal kende

Der er flere og flere tøjbrands til mænd og kvinder, som går ind i kampen for at producere mere bæredygtigt tøj. Vi har samlet 21 danske bæredygtige brands, som alle gør noget aktivt for at skåne klima, miljø og mennesker.
30/7 2019

Vil du gerne udvide din garderobe med grøn samvittighed? Og har du udtømt mulighederne på de lokale loppemarkeder, byttemarkeder og i dit eget tøjskab?

Så læs med her, hvor vi har samlet 21 danske bæredygtige brands, der alle gør noget aktivt for, at tøjforbruget bliver en smule grønnere.

Her er noget for enhver smag, uanset om du er den bevidste mandlige forbruger, den kvalitetsbevidste kvinde, eller om du er på udkig efter økologisk og vegansk undertøj.

Læs også: Forbruger og industri har et fælles ansvar for bæredygtig mode

1

Ansvarlighed over hele linjen

Aiayu har en uformel tilgang til luksuriøst tøj med et stort fokus på at føre ansvarlig forretning – både når det gælder deres produkters tilblivelse og produktionens sociale og miljømæssige effekter. Hos Aiayu er en ansvarlig tilgang lige så vigtig som æstetikken i tøjet.

De har også fokus på zero waste, og ser affald som en mulighed for at recycle, bruge og genbruge materialerne. En tankegang de blandt andet har implementeret i Indien med en zero waste-tilgang i bomuldsproduktionen.

2

Bæredygtig luksus

Le Pirol er et nyt bæredygtigt brand, der med stifterens egne ord forsøger at kombinere hygge med coolness og omtanke for miljøet. Manden bag, Morten Underbjerg har arbejdet som designer for danske og internationale modehuse. Alt det tøj, Le Pirol producerer, er skabt ud fra brandets tre grundprincipper: Lokal produktion, økologisk uld og tidløst design. Materialet er øko-certificeret merinould fra Italien, som bliver designet og produceret i Danmark.

3

Vegansk undertøj

Woron er vegansk undertøj og badetøj udviklet af søstrene Anya og Arina Woron. Undertøjet produceres primært i Europa, og Woron vælger leverandører ud fra skrappe kriterier med fokus på miljø, arbejdsvilkår og dyrevelfærd. Alle kunder får gode råd om, hvordan man forlænger levetiden på sit undertøj.

Woron fik i oktober 2018 en pris som best cruelty-free underwear & swimwear fashion brand fra luksusmagasinet LUX Fashion and Lifestyle Award 2018.

4

Økologisk kvalitetsundertøj

Dilling sælger økologisk bomuld undertøj af høj kvalitet. Familievirksomheden bag Dilling har specialiseret sig inden for en ren produktion og certificerede økologiske materialer. Produkterne skal være miljøvenlige, hudvenlige, af højeste kvalitet og kunne holde til mange vaske.

De sælger kvalitetsundertøj til både damer, herre, børn og baby, som er forarbejdet med en ægte respekt for både miljøet og forbrugerne.

Læs også: Vasker du miljørigtigt?

5

Bæredygtighed med et teatralsk twist

Ecouture har fokus på bæredygtighed, mennesker, miljø og ikke mindst kreativitet. For designeren bag mærket, Johanne Helger Lund er vokset op tæt på scenekanten med en skuespillermor og musikerfar.

Designet kommer først, men Ecouture har også et stort fokus på ordentlige arbejdsforhold og naturlige materialer, som økologisk bomuld, hør, hamp, silke og uld. På hjemmesiden står der: ”Vi laver divatøj med fuld skrue! Men det sker med respekt for mennesker og miljøet.”

6

Elsk dit tøj

Tøjmærket Elsk har rødder i det nordjyske område Thy, hvor de to grundlæggere kommer fra. De laver bæredygtigt tøj til mænd og kvinder af økologiske materialer med et stort fokus på value-for-money.

De vil gerne inspirere både forbrugere og virksomheder til at fokusere mere på miljøet gennem langtidsholdbare og kvalitetsbevidste køb. Kvalitet og holdbarhed til en fornuftigt pris er i fokus, og derfor finder du heller ikke udsalg hos det bæredygtige brand, for som de siger: ”We don’t do sales. Instead we always offer great value.”

7

Afslappet luksus

Care By Me er blødt og lækkert  tøj til kvinder i nordisk design. Folkene bag forsøger med deres produktion af tøj at skabe en bedre fremtid for kvinder i fattige dele af verden. I Nepal sidder lokale kvinder og strikker en del af kollektionen i hånden eller på en gammeldags håndstrikkemaskine uden elektricitet. Det økologiske bomuld bliver produceret i Indien hos en GOTS-certificeret producent, og de samarbejder også med en Fairtrade-producent i Bolivia.

 

8

Et opgør med fast fashion

Fonnesbech har fokus på godt og holdbart design til den lille og stilsikre garderobe. De har kreereret kvalitetstøj siden 1847, og med deres re-launch i 2014 har de taget afstand fra køb-og-smid-væk-kulturen med et nyt, stærkt fokus på bæredygtighed. Hos Fonnesbech får du lækkert designertøj, som kan holde i mange år bygget på tanken om, at tøj skal holde længere end en sæson. De arbejder ud fra en bæredygtig forretningsmodel med mennesker, miljø og kloden i centrum og samarbejder med certificerede producenter.

9

Strik fra Thy

Muse Knitwear er en lille designvirksomhed, der er drevet af mor og datter. De har rod i den jyske muld, hvor de driver virksomheden fra Thy. Den smukke vilde natur, der kendetegner området omkring Thy Nationalpark og Vesterhavet er inspirationen i deres design.

De beskriver selv deres design som godt strikket håndværk, der ligger mellem klassisk og cool på den nordiske måde. Deres materialer er alle bæredygtige og produceret i Europa.

Læs også: Sådan får du en mere bæredygtig garderobe

10

Super slow fashion

Hos Grobund får du klassisk slow fashion til kvinder med fokus på økologi, bæredygtighed og en social ansvarlig produktion.

Det bæredygtige brand er GOTS-certificeret og har fokus på bæredygtighed i hele processen fra bomuldsproduktion til arbejdsforhold. Hvis du mangler en klassisk skjorte med prikker eller en ny nederdel, så finder du de klassiske og holdbare køb hos Grobund, hvis motto er: ”Lad os sammen gå fra MERE til BEDRE!”

11

En uendelig garderobe

Det mindst bæredygtige tøjforbrug, er når du køber tøj, som du ikke bruger eller kun bruger en enkelt gang, hvorefter det ender i skabet. Dét ressourcespild forsøger KALO Kopenhagen at gøre op med med deres abonnementsservice.

Her betaler du et beløb hver måned, vælger mellem tre eller fleres stykker tøj, som du får leveret, og når måneden er omme, bliver det hentet igen (og vasket og renset). Så kan en ny bruger få glæde af tøjet, og du er klar til at bestille en ny omgang.

12

Lækkerier til den mandlige forbruger

Det danske brand Knowledge Cotton Apparel sælger lækkert, bæredygtig tøj, tasker og tilbehør til den mandlige forbruger.

De blev grundlagt i 2008, og i dag er firmaet vokset til et internationalt bæredygtigt brand med en mission om at producere tidløse og bæredygtige produkter til bevidste mandlige forbruger, som ikke går på kompromis i forhold til hverken stil, komfort eller kvalitet.

13

Klassisk strik sikrer arbejde i Peru

Klassiske striktrøjer i tidsløst design af alpaca uld produceret i Peru, Italien og Danmark. Det er den enkle opskrift bag designeren Marianne Benedicte Gorridsens kollektion. På det familiedrevede strikkeri i Peru er der i dag ansat 12 mænd og kvinder, som nænsomt klipper de fritgående alpacaer. Kollektionen omfatter blandt andet bluser, cardigans, børnetøj og ponchoer, der alle er producerede under ordentlige forhold med respekt for håndværket.

14

Dit nye yndlingstøj

Hos Önling er ambitionen høj – de har nemlig sat sig for at skabe yndlingstøj, eller med andre ord, tøj som ikke ender bagerst i skabet. Tøjet er skabt med en kærlighed til kloden og med et stort fokus på bæredygtige materialer – hvor de nyeste trends træder i baggrunden for kvalitet, holdbarhed og bæredygtighed.

Derfor vælger Önling også materialerne, før de tegner designsene – og både komfort og en hensynsfuld produktion er vigtige for udvælgelsen.

15

Økologisk bomuld til dit barn

Økologi er i højsædet hos Serendipity Organics, hvor du kan købe børnetøj, tøj til kvinder og ting til hjemmet.

Det bæredygtige brand har særligt fokus på naturligt børnetøj til børn i alderen 0-11 år, hvor stilen er enkel, tøjet er behageligt, og materialerne er bæredygtige. Bomuldsmodellerne er GOTS og Fair Trade-certificerede som 100% økologiske, så du ikke skal bekymre dig for skadelig virkning på dit barns hud. Produktionen af tøjet er miljømæssig forsvarlig og arbejdsforholdene er i orden.

16

Kærlighed til roser og genbrugstøj

Relove and roses startede med et loppefund. Den mangeårige designer Mia Staunsager fandt en smuk kimono på et loppemarked og brugte stoffet til at sy hårbånd. Hårbånd blev til tasker, makeup-punge, hårelastikker og så var bunden lagt til Relove and roses. Hun genskaber og forvandler indiske sarier og andre vintage-tekstiler til moderne, bæredygtigt tøj og accessories ud fra tanken om REuse, REmake og RElove. Mia Staunsager holder til i Århus, men tøjet kan findes hos forhandlere i hele landet. Hun opforder til, at man dropper ind og siger hej, hvis man kommer forbu butikken i Århus.

17

Håndstrik og uld fra alpakaer

Stinne Gorell laver design, der skal kunne holde i mange år. Derfor finder man også tøj i den nyeste kollektion, der har været med siden virksomhedens start i 2010. Stinne Gorell laver én kollektion om året ud fra princippet om, at designet skal være tidsløst.

Deres håndstrikkede tøj er lavet af danske kvinder, der sidder i deres eget hjem og strikker. I hver kollektion har de også tøj, der er produceret af kvinder i Bolivia i samarbejde med et dansk-ejet firma, der er Fairtrade-certificeret. Tøjet fra Bolivia er produceret af ren uld fra alpakaer, et dyr i familie med lamaen, der går frit rundt i det bolivianske højfjeld.

18

Indiske sarier får nyt liv

En kærlighed til og fascination af den indiske kultur ligger til grund for brandet Sissel Edelbo, der har eksisteret siden 2004. De to danske kvinder, Jeanne Sissel Thomsen og Christina Edelbo Petersen, har set skønheden i de farverige indiske saris (de tradionelle kjoler, de fleste indiske kvinder grå med), som de genbruger til nyt tøj.

Hver eneste sari er håndplukket og udvalgt efter farve og mønster, så den passer til designet. Designerduoen arbejder ud fra zero-waste princip og bruger hver eneste lille bid af sarierne. De små stykker, de skærer fra, bliver til hårbånd, bælter og tørklæder.

19

Bæredygtigt undertøj

Underprotection er et undertøjsbrand med base i København. De arbejder ud fra en vision om at vise, at fair mode ikke behøver være kedeligt eller mindre moderigtigt. Deres to årlige kollektioner bliver produceret på en fabrik i Indien, der er ejet af en ung indisk kvinde.

Fabrikken har ordentlige arbejdsforhold, og Underprotection opnåede i 2013 licens fra Fair Wear Foundation, der er en uafhængig organisation, der arbejder for at forbedre vilkårene for tekstilarbejdere. Brandet har fået international opmærksomhed og var nomineret til en Elle Style Award i 2014.

20

Produceret bag murene i Peru

Kan man forestille sig en verden, hvor virksomheder er med til at løse verdens sociale problemer og samtidig tjener penge? Den verden drømmer folkene bag Carcel om. De har nemlig først og fremmest set et samfundsmæssigt problem med fattige kvinder i fængsler i Peru og Thailand –  og så fundet en måde at løse det gennem en forretning. Deres tøj produceres af kvinder, der er havnet i fængsel på grund af fattigdom, så de kan forsørge deres familie både under og efter en fængselsstraf. Tøjet er dansk designet og produceret af lokale kvalitetsprodukter i Peru og Thailand.

 

21

Zero waste uldtøj

Den 28-årige danske designer Stine Sandermann blev chokeret , da hun opdagede, hvor meget fåreuld, der bliver brændt af på danske gårde. Når fårene er slagtet, bliver en stor del af ulden bare destrueret. Derfor begyndte at hente råulden hos fåreavlerne og bruge det til sine strik og garner. Hun laver særlige zero waste-mønstre, så mindst muligt går til spilde i produktionen. Hun tager også selv ud og ser fårene, og så hun kan sikre, at de ikke lever under kummerlige forhold. Etik er ifølge designeren selv ligeså vigtig for tøjdesign som æstetik.


Nyhedsbrev