Forside > Tøj > 7 miljømærker til shoppeturen
Guide
2. august 2017

Bæredygtig shopping: 7 miljømærker du skal kigge efter

Det røde økologimærke på mad er efterhånden vidt udbredt, men ved du, hvad du skal kigge efter, når du shopper bæredygtigt tøj? Vi har samlet 7 miljømærker, som gør dig klogere på, hvordan dit tøj er fremstillet.

Kvinder går med poser - bæredygtig shopping - grøn forskel
Tænker du over produktionsforhold, økologi og vandforbrug, når du shopper? Her er 7 miljømærker, der gør dig lidt klogere.

Der findes utallige gode grunde til at shoppe mere bæredygtigt. Du går måske selv og overvejer at gøre din garderobe mere bæredygtig, men du ved måske ikke, hvad næste skridt er?

Det kan være svært som forbruger at vide, hvad der er op og ned, når det kommer til bæredygtig mode. For nogle handler det om at forbedre arbejdsforholdene og levestandarderne for arbejderne, men for andre handler det primært om økologi og om at benytte sig af de mindst skadelige kemikalier, som skåner din hud.

Bæredygtig mode er ikke noget, man let kan definere. Men noget af det bedste, du kan gøre for miljøet, er at sætte forbruget ned og simpelthen købe mindre og genbruge mere. Men når du er ude at shoppe, er der visse forbehold, du kan tage for at sikre dig, dine køb bliver så bæredygtige som muligt

Vi har samlet 7 miljømærker, som du kan kigge efter og bruge som rettesnor, hvis du gerne vil træffe et mere bæredygtigt valg, når det kommer til din garderobe.

1

Økologisk bomuld

Global Organic Textile Standard (GOTS) er en organisation, som stiller krav til at fabrikkerne bruger mere skånsomme kemikalier, som er renere for din hud, når de fremstiller økologiske tekstiler. Derudover skal fabrikkerne rense deres spildevand, før det udledes igen. Så når du køber et økologisk produkt med dette miljømærke, så gør du en stor forskel for landmændene og syerskerne. Arbejderne sikres gode arbejdsvilkår, ret til fagforening og sikkerhed.

Læs også: Slow fashion er en god investering for dig og miljøet

2

Undgå kemiske stoffer

Øko-tex mærket fortæller, at der er begrænsede kemiske stoffer i tøjet, når du køber det. Det er dog ikke ensbetydende med, at tøjet er økologisk, og bomulden ikke har fået sprøjtegift ude på markerne. Der er heller ikke sat nogle grænser for, hvor mange kemiske stoffer der må bruges til at farve tøjet på fabrikkerne. Men mærket sørger for, at du er beskyttet mod kemiske stoffer, når du bruger det.

3

Krav til spildevand, kemikalier og kvalitet

Tøj med miljømærket EU-Blomsten stiller krav til, at det kun er de mest miljøvenlige fibre, som bruges i produktionen. Udover at der er krav til de forskellige typer fibre, så er der også krav til kemikalierne og spildevandet fra de farverier, som anvendes i produktionen. Målet med miljømærket er at formindske forbrugets samlede miljøbelastning, uden at gå på kompromis med kvaliteten af det færdige produkt.

4

Træ og papir

FSC er en international non-profit mærkningsordning til træ og papir. I forhold til dit tøjforbrug, kan du se på emballagen og indpakningen, om det har FSC-mærket. Når du som forbruger vælger FSC, så er du med til at sikre naturen og de sociale forhold i de skove, som træet kommer fra. Der bliver nemlig ikke fældet mere træ, end skoven kan nå at reproducere. Derfor kan du med god samvittighed købe produkter af træ og papir med et FSC-mærke.

5

Forbedre arbejds- og levevilkår

Fairtrade Certified Cotton er en international mærkningsordning, som sikrer bønderne en mere fair behandling for deres råvarer, samt en bonus som de investerer i bedre levevilkår, arbejdsforhold og miljø. Da bomuld er en af de største kommercielle handelsvarer i verden, så er du med til at forbedre arbejds- og levevilkår for bønder i nogle af verdens fattigste lande ved at kigge efter dette miljømærke, når du shopper.

6

Svanemærket tøj

Svanen er et miljømærke, som vi bruger i Danmark og i de øvrige nordiske lande: Finland, Island, Norge og Sverige. Den sikrer dig, at produktet tager hensyn til miljøet, din sundhed, og at kvaliteten ikke lider herunder. Svanemærket tøj af bomuld er for eksempel altid dyrket uden brug af sprøjtegifte.

7

En fair handel

Fair Trade Danmark fortæller, at produktet er bæredygtigt produceret. Varerne produceres under forhold, der er med til at skabe forbedrede arbejdsforhold og levestandarder. Så ved at handle tøj med Fair Trade Danmark mærket, så er du med til at skabe en fair handel for verdens fattigste producenter.

Læs mere om de generelle miljømærker her.

Læs mere om