kvindelig bæredygtig turist i hængekøje

Klimasvin eller økoturist? Her er 19 råd til den bæredygtige turist

Kender du Green Key ordningen for bæredygtige hoteller? Og har du husket din termoflaske, så du undgår unødig engangsplastik? Få gode råd, så du kan tage den klimavenlige adfærd med på ferie.
6/6 2019

De fleste kender nok følelsen af, at ferietid er en anden slags tid end hverdag – og ligesom vi nyder lidt ekstra is, pomfritter og mojitos, så lader vi måske også vores grønne vaner bliver derhjemme.

Men sådan bør det ikke være – som turister har vi et ansvar for at sætte så små klimaaftryk i det land, vi besøger og kloden i det hele taget.

Med lidt bedre planlægning kan man nemt få en bedre, billigere og grønnere ferie ud af det. Uden at gå ned på den gode feriestemning.

Så her er listen over gode råd til at være en mere bæredygtig turist – uanset om man skal på ski- storby- eller strandferie.

1

Gå efter en elbil

Hvis du skal bruge bil på rejsen, så undersøg, om det er muligt at leje en elbil, og hvor man kan få den opladet. Flere og flere selskaber tilbyder elbiler, da efterspørgslen stiger. Uanset hvad så spørg udlejningsselskabet om muligheden, så de får en ide om, at deres kunder ønsker elbiler.

2

Medbring din egen flaske

Vi er så vant til vores dejlige postevand, at vi glemmer, at sådan ser det ikke ud alle andre steder. Uanset om du rejser til et sted, hvor du kan drikke vandet eller ej, er drikkedunken bare en god ide. Den sparer dig for en masse unødig plastik og pengeforbrug. Hvis du rejser til et land, hvor postevand ikke er drikkevand, så køb store dunke og fyld drikkedunken op, når du skal på tur. Husk at tage en med til alle i familien.

Rejser du på vinterferie i sneen, så overvej om du også kan finde plads til en lille termoflaske og et par krus i bagagen. Så kan I selv have kaffen eller kakaoen med i stedet for at købe papkrus med plastiklåg.

bæredygtig turisme med en termokande i sneen

3

Gå efter grønne hoteller

Mange steder er dele af turismeindustrien godt på vej i en bæredygtig retning. Men der er store forskelle fra hotel til hotel og region til region. De mest udbredte certificeringer er Green Globe og Green Key Global. Mange hoteller går også efter en ISO 14001 certificering, der ikke er specifik for hoteller.

I Danmark kan du holde øje med Green Key og se her, hvor du kan finde de klimabevidste hoteller.

Typisk er det de store kæder, der har ressourcerne til en reel grøn certificering, men du kan også gå efter de små lokale Bed and Breakfast, hvor ejerne har en grøn profil. Hvis det ikke er muligt at finde grønne hoteller, så sørg for at stille forslag og spørgsmål om tiltag, når du er der.

4

Vask dit eget tøj

På mange hoteller bliver gæsternes tøj vasket i en seperat vaskemaskine og vaskepulveret er sjældent det mest miljørigtige. Vask i stedet selv dit tøj og hæng det op på badeværelset.

Medbring dit eget vaskemiddel, da det nogle steder er rigtig svært at finde parfumefrit vaskemiddel. Vi er temmelig forkælede i Danmark med miljørigtige mærker af de fleste produkter.

5

Husk indkøbsnet

Uanset hvordan du rejser, skal du ud og handle. I mange lande kommer varerne typisk i de små gratis plastikposer, der ender i en skraldespand eller i naturen. Jeg havde slet ikke overvejet, at jeg ville få brug for mine net, men var så træt af, at jeg havde glemt dem. Man gider ikke bruge sin ferie på at lede efter bæredygtige indkøbsnet. Sørg derfor for at have dine egne med. De fylder ingenting og kan også bruges til at opbevare alt muligt andet, du lige har brug for at have med dig ud på tur.

 

6

Find de lokale markeder

I mange lande handler de lokale folk på markeder i stedet for i supermarkederne. Ofte kan man finde lokale, lækre produkter på markedet. Det kan være ét stort sammensurium af grisehoveder, eksotiske frugter og levende kyllinger. Men de varer, man finder her, er ofte lokalt dyrket og kommer ikke i de samme plastikpakker, som du kan købe herhjemme.

Ofte kan man finde de lokale markeder omtalt i turstguides eller ved en hurtig søgning på nettet. Og ellers kan du naturligvis spørge en af de lokale, hvor du finder et marked. Det er virkelig en oplevelse værd. Husk at tage dine egne små net med, så du kan undgå de plastikposer, maden ofte bliver pakket i.

lokalt marked bæredygtig turisme

7

Tag korte bade

Vi er priviligerede med gode vandressourcer i vores del af verden. Men rejser du bare lidt mod syd i Europa ser det ikke sådan ud. Sørg derfor for at tage korte bade, hvor du slukker for vandet, sæber ind og så skyller sæben af.

 

8

Medbring eller køb en sæbebar

Du kan spare verden for plastik og miljøet for unødig kemi ved at bruge en sæbebar i stedet for en plastikflaske med sæbe. Vil du være sikker på, at sæben er parfumefri, så tag en med hjemmefra. Det samme gælder for dine andre produkter – hvis du har dine egne produkter med, er du sikker på, at du ikke sender unødig kemi ned i afløbet.

9

Genbrug håndklæder

Hvis du bor på hotel eller i lejlighed med rengøring, så hæng håndklæderne op, så de ikke bliver vasket unødigt. De færreste af os vasker håndklæder mere end ugentligt derhjemmme, så derfor er det sjældent nødvendigt på ferien.

10

Brug 'Forstyr ikke'-skiltet

På de fleste hoteller kan man hænge et ‘Forstyr ikke’-skilt på sin dør, og så undlader rengøringspersonalet at gøre rent på dit værelse. Så med mindre du virkelig trænger til rengøring på værelset, så hæng skiltet på. Det kan spare miljøet for unødige kemikalier, der ofte bliver brugt til rengøring.

 

11

Sluk al strømmen

Hvis dit hotel eller lejlighed ikke har et system, hvor elektriciteten slukker, når du går, så gør det selv. Du ville formentlig aldrig gå fra en lampe, der er tændt derhjemme, så tag de grønne vaner med på ferie. Hvis du rejser til et varmt sted, så træk altid gardinerne for vinduerne, når du går, så solen ikke gør værelset til en sauna. Det kan mindske brug af klimaanlæg. Det er vigtigt at huske, at I mange lande, kommer størstedelen af elektriciteten fra ikke-vedvarende energi.

Læs også, hvordan du sparer strøm derhjemme, mens du er på ferie

12

Drop taxaen og mød en kylling

Det er virkelig fristende at hoppe ind i en taxa, når man står i et fremmed land og ikke kender transportsystemet. Men udover klimagenvinsten, er der også en kulturel og økonomisk gevinst ved at tage den offentlige transport. Det er næsten altid billigere, og man får en god chance for at komme lidt tættere på de mennesker, der bor i landet. Særligt hvis man vælger den kollektive transportform, som ikke er indrettet til turister. Jeg har personligt fået nogle af mine sjoveste minder på den måde, og jeg mener reelt ikke, at man virkelig har set Sydamerika, hvis man ikke har siddet i en kasseret amerikansk skolebus med kyllinger på nabosædet.

13

Genbrug kort og brochurer

Man får ofte udleveret en masse turistinformation som brochurer og kort, når man ankommer til et nyt land. Størstedelen havner i skraldespanden, men aflever det i stedet tilbage til hotellet, eller hvor du har fået det. Du kan ikke afgøre, om de smider det ud, men så har de muligheden for at genbruge det til de næste gæster.

14

Vær kræsen med restauranter

God lokal mad er en vigtig del af enhver ferie. Men ligesom vi undersøger en restaurant herhjemme, inden vi beslutter om vi skal spise der, så gør det samme på ferien. Der er stor forskel på, hvor de får deres varer fra, om de prioriterer økologi og har grønt på menuen.

Lav eventuel en liste på forhånd over de restauranter, du gerne vil spise på, så du ikke skal bruge tid på det under ferien. Jeg bruger altid alt for lang tid på at finde restauranter, når jeg er på ferie. Så gør det nemt for dig selv ved lave lidt research på forhånd.

planlægning af ferie med kort -bæredygtig-turisme

15

Find de lokale kunstnere

Hvis du rejser til et sted med en lokal håndværkstradition, så støt de lokale kunstnere i stedet for at købe plastiksouvenirs produceret i Kina fra turistbutikken. Man får meget finere og unikke produkter ud af det samtidig med, at CO2 aftrykket fra produktionen formentlig er langt mindre.

16

Lej eller lån udstyr

Hvis du skal på ferie, der kræver udstyr, så lej eller lån dig til det i stedet for at købe. Inden du køber dig fattig i trecking- eller skiudstyr, så overvej hvor mange gange, du reelt skal bruge det – og hvor meget tid det blot skal ligge på loftet og samle støv. Undersøg i stedet mulighederne for at leje eller låne udstyr enten hjemme eller der, hvor du rejser hen.

17

Læg en klimavenlig slagplan

Hvis I rejser sammen som en gruppe, kan det være svært at få lov at trække alle med på den lokale biodynamiske vegetar-restaurant, når halvdelen af selskabet helst vil på Burger King. Tag derfor en snak om, hvorfor de her ting er vigtige for dig (og kloden!) og find ud af, hvor I kan blive enige på forhånd. Find nogle kompromiser, I alle synes er fine. Tilbyd at være den, der planlægger ture, finder restauranter eller handler ind, så du kan trække i en klimavenlig retning.

Læs også, hvordan du kan kompensere for den CO2 du udleder på ferien

18

Husk dit genbrugelige sugerør

Ferietid er drinkstid! Og hvis du foretrækker et sugerør i din cocktail, så tag et genanvendeligt sugerør med dig i tasken. Det fylder nærmest ingenting.

19

Tag den brugte shampoo-flaske med hjem

Jeg har altid været lidt flov over, at jeg konsekvent tog de små flasker med shampoo og sæbe med hjem fra hotellerne. Men det er faktisk en god ide, hvis du har brugt bare lidt af indholdet i flaskerne. Mange hoteller smider nemlig flaskerne ud, hvis de er brugt. Så tag dem med hjem, brug indholdet og genbrug flasken.


Nyhedsbrev