Guide
1. december 2017

Her er den eneste bæredygtige juleguide, du behøver

Julen er hjerternes fest, men ikke altid klimaets. For udover hygge og samvær er julen også ofte lig med et stort forbrug. Vi giver dig derfor den ultimative guide til, hvordan du får en hyggelig jul, som også tager hensyn til miljø og klima.

familie rund om julebordet - bæredygtig jul - grøn forskel
Læs med, og få tips til, hvordan du gør din jul mere bæredygtig lige fra julemaden til træet.

Julen varer længe, koster mange drivhusgasser.

Det rimer måske ikke, men den danske jul udleder store mængder CO2. Det er særligt produktionen af vores julegaver, der er slem og udleder hele 200 kg. CO2 per person, i følge Concito. Og det kan vi godt gøre bedre.

Nedenfor får du derfor de bedste råd til en bæredygtig jul, uden der skal skæres ned på alt det dejlige, som julen bringer med sig.

Rigtig god, grøn jul fra alle os til alle jer.

Læs også: Hvad er bæredygtighed?

1

Højt fra træets trætop

Køb et bæredygtigt juletræ i år!

Det kan for eksempel være en version med rødder, som du kan plante i haven, når julen er slut. Du kan også gå efter et Fair Trade eller et økologisk træ, som er produceret uden brug af miljøbelastende kemikalier.

Læs mere om miljøvenlige juletræer her.

Når kugler og kræmmerhuse er taget ned (og hvis ikke du kan plante træet ud i haven), så smid det på komposten, eller lad det gå til naturligt i et hjørne af haven. Det vil dyrelivet i haven også takke dig for.

Hvis ikke du har have, kan du køre juletræet på genbrugsstationen, så det kan ende livet CO2-neutralt som brændsel eller kompost.

Er du til den helt genbrugsvenlige version af et juletræ, så køb et Habitree. Det er lavet af bæredygtigt Kebony-træ, og så kan du bruge år efter år.

Merry christmas from Habitree !!🌲🎄 #sustainable #wood @kebonywood #picoftheday

A post shared by Habitree (@habitreedenmark) on

2

Pakker, pakker, pakker!

35,4 milliarder kroner.

Så mange penge brugte vi danskere i dagene op til jul og nytår sidste år, når man kigger på dankortforbruget for december. Det var en stigning på tæt på en milliard sammenlignet med 2015. Og mange af de penge er brugt på julegaver.

Men bare rolig, en bæredygtig jul betyder ikke en jul uden gaver. Tænk over, hvad du har brug for, skriv en ønskeseddel, sørg for at gaverne kan byttes, og byt med god og grøn samvittighed. Det mindst bæredygtige er, når julegaverne ender deres dage i bunden af skabet.

Og så er der jo mange gode og bæredygtige julegaver-muligheder. Måske din mor eller søster kunne bruge lækre økologiske råvarer eller en god oplevelse?

Du kan også vælge den bæredygtige julegave-klassiker: At købe et stykke regnskov hos Verdens Skove, så du sikrer et stykke af vores klode eller en julenødhjælpspakke hos Unicef, et frugttræ til en familie eller støtte til at hjælpe børn i Uganda sikkert til verden.

Husk, hvis I leger pakkeleg, så pak noget ind, du allerede har liggende derhjemme i stedet for at købe nyt. Det kunne eksempelvis være den gave, du selv vandt sidste år, men aldrig fik brugt.

Læs mere: Din guide til bæredygtige julegaver

3

Pak ind og op med god samvittighed

Vi bruger 825 ton gavepapir i Danmark hvert eneste år.

Og det betyder et kæmpe forbrug af vand, energi, træ og kemikalier at fremstille det skinnende gavepapir. Derfor er det en god idé at finde på alternativer.

Pak dine gaver ind i gamle aviser, magasiner eller papirsposer, køb FSC-mærket papir eller brug gavepapir, der kan genbruges.

gaver-pakkes-ind bæredygtig jul - grøn-forskel
… Og så kan du finde pyntegenstande i naturen. Fint, naturligt og bæredygtigt.
4

Hvordan ser det ud med julemaden?

Det gode ved julemaden er, at den ikke består af okse eller lam, som er de kødtyper, der er mindst klimavenlige.

Men når det er sagt, kan man sagtens tage skridt for at gøre julemaden lidt grønnere.

Skru op for det lækre grønne tilbehør, der er i sæson for eksempel med en lækker grønkålssalat med, som passer godt ind på julebordet. Og som hovedregel: Vælg kvalitet frem for kvantitet. Find masser af lækker grøn inspiration til dit julekøkken i den gratis e-bog ‘Grøn og Bæredygtig jul‘.

Det er klart, at grøntsagerne er de mest klimavenlige at producere. Men skal der kød på bordet, så tænk over, om I virkelig har brug for en ekstra steg?

For halvanden kilo sprød flæskesteg koster 34 kilo på CO2-kontoen, og rundt regnet svarer det til fire dages elforbrug eller 272 kilometer i en bil, der kører på benzin. En gås koster til sammenligning 25 kg CO2 per halvandet kilo, i følge Concito.

Tænk også over dit elforbrug i køkkenet. Spar på energien, og kog risengrøden færdig under dynen (4 minutter på blus, 2 timer pakket ind i en dyne!)

Læs også: 9 nemme energitips til madlavningen

juledekoreret-bord - bæredygtig jul - grøn-forskel
Du behøver ikke skære ned for alt det lækre i julen, men tænk over portionerne og husk at gemme resterne. Det største problem med julemaden er nemlig madspild.
5

Din skraldespand skal ikke vide det er jul

Apropos mad, så er julen det perfekte tidspunkt at have fokus på dit madspild.

Danske husholdninger smed mad ud for 1,4 milliarder kroner i december måned sidste år, i følge Landbrug og Fødevarer. Og det svarer til 10 procent af det årlige madspild.

Det betyder, at du og din familie smider mad ud for cirka 1000 kroner, når det er jul, og her ryger der også en masse kød med.

Læs også: Er julemaden klimavenlig?

Et godt råd er at tænke over, hvor meget mad I egentlig kan spise. Julen er fyldt med mange forventninger og traditioner, når det kommer til mad, men “rigeligt” er ikke det mest bæredygtige svar.

Gå efter 500-700 g. mad per person per måltid, så burde det gå an. Og husk at få maden af bordet og sat på køl eller frys, så du kan bruge eventuelle rester i stedet for at smide dem ud.

Flæskestegsrester er geniale til biksemad på en doven januar-aften. Og husk at lave klatkager af ris a la manden! Få flere gode råd til at undgå madspild lige her.

6

Ingen jul uden julebag!

Når der skal bages sprøde, lækre kager til juledagene, så brug svanemærket bagepapir, muffinforme og bageforme uden hormonforstyrrende stoffer. Så undgår både du og kloden de miljø- og sundhedsbelastende sager.

Husk også, at du sagtens kan bruge bagepapir flere gange, før du skifter til et nyt ark. Og undgå helt stanniol, når du skal opbevare dit bagværk, for fremstillingen af aluminium er meget ressourcekrævende.

Opbevar i stedet i glaskrukker og fine genanvendelige juledåser foret med svanemærket madpapir.

Hvis du gerne vil spare på energien, så rist nødder, eller bag dine kager færdige på eftervarmen fra ovnen. Sluk den lige 5 minutter tidligere, end du plejer for at spare energi og udnytte eftervarmen.

julebag - bæredygtig jul - grøn-forskel
Mums, julebag skal der til. Og det behøver ikke koste en formue, hverken for pengepungen eller klimaet.
7

Lækre sild er bæredygtige sild

Rødspætter, ål og sild er faste gæster ved julefrokostbordene her i december.

To af dem kan du roligt servere , men ålen er faktisk voldsomt truet og i fare for at uddø. Og det gør derfor en stor forskel, at du ved hvilke fisk du skal gå efter i bæredygtighedens tegn.

I følge FN er over 57 procent af verdens fiskebestande nemlig fuldt udnyttede og 30 procent er allerede overfiskede.

Brug WWF’s fiskeguide, Hva’ for en fisk? Den guider dig uden om de truede arter, og fortæller dig hvilke fiske-certifikater, du roligt kan servere for dine gæster.

Det er for eksempel godt at kigge efter miljømærkerne MSC (vildtfanget) og ASC (opdræt).

8

Julelys der brænder for den gode sag

Levende lys er hyggelige, men de er ofte ikke de mest miljøvenlige at producere, de udleder CO2 og så er de ikke så gode for dit indemiljø.

Stearinlys udsender partikler, der forurener både luften og dine egne lunger. Stearinlys er faktisk en af de allerstørste kilder til indendørs partikelforurening, og problemet er størst her i julen, hvor vi har mange lys tændt samtidig. Og når det er koldt udenfor, så glemmer vi måske også at lufte ud.

Insisterer du alligevel på levende lys, så gå uden om paraffinlys, som er de mest forurenende, fordi de er lavet som et spildprodukt af råolie. Vælg i stedet et lys af bivoks eller gå efter Svanemærket.

Du tænker måske, at elektriske ikke er bedre for miljøet, men LED-pærer er faktisk en ret miljøvenlig løsning, og de kommer både i form af juletræskæder, bloklys og fyrfadslys.

De bedste LED-pærer bruger kun 1 watt og kan leve helt op til 80 år, og så indeholder de ikke kviksølv.

Læs mere om miljøbetænksom belysning i vintermørket lige her.

9

Skal du tage bilen eller toget til juleaften?

Transport står for knap 30 procent af hele Danmarks CO2-udledning.

Så det er altid mere bæredygtigt at tage offentlig transport, også i juledagene. Toget vinder på alle miljøparametre over en bil, der ikke er fyldt op.

Hvis du alligevel tager bilen, så fyld den helt op med mennesker. Har du ikke selv en stor familie, og tager du bilen fra Sjælland til Jylland eller omvendt, så se om ikke, du kan finde nogen, der har brug for et lift.

Hvis du ikke lige kender nogen, kan du oprette din tur på sites som GoMore.dk og ovenikøbet lære et nyt menneske at kende.

Læs også: Del dine ting til gavn for miljøet

pige i tog - bæredygtig jul - grøn-forskel
Få ro til at læse en god bog, opdatere insta eller tage en lille lur. Det er win-win at tage toget både for klimaet og dit eget mentale overskud.
10

Genbrug posen

Vi kan ikke komme uden om, at der skal købes en masse ind her i julemåneden.

Mad og gaver skal transporteres fra butikken og hjem, og hvis du køber en ny plastikpose til hver enkelt ting eller indkøbstur, så løber det hurtigt op.

Plastikposerne er ikke nødvendigvis dårlige, hvis bare de genbruges. Så tag en plastikpose med hjemmefra eller brug et fint stofnet.

Læs også: 10 tips til at reducere dit forbrug af plastik

Kilder: Concito, AffaldPlus, Landbrug og Fødevarer, Nets, FN, WWF, Ecolabel