Papiruld er bare et af flere forslag til bæredygtig isolering

Alt du skal vide om bæredygtig isolering

Bæredygtige byggerier dukker op flere og flere steder – det samme gør de alternative byggematerialer. Men hvad skal du vælge, når du skal isolere dit hjem? Vi har samlet fordele og ulemper for de mest brugte materialer inden for bæredygtig isolering.
17/2 2017

Dårlig isolering betyder, at den dyrebare energi pibler ud af dit hus, og dit indeklima kan gøre dig syg eller skabe skimmelsvamp. Heldigvis er der mange bæredygtige alternativer på markedet, spørgsmålet er bare – hvad du skal vælge? Træfiber, perlite eller hør?

Det kan være svært at gennemskue de nye bæredygtige alternativer – de er nemlig ikke så nemme at sammenligne. Lars Thomsen Nielsen, der er seniorspecialist ved Teknologisk Institut, mener, at der findes en række udmærkede alternative isoleringsmaterialer, men han understreger også, at det miljømæssigt kan være svært at sammenligne de forskellige produkter.

Det bliver måske snart lovpligtigt at miljødeklarere

Lars Thomsen Nielsen efterlyser et bedre sammenligningsgrundlag. Det kunne være i form af miljøvaredeklarationer (EPD).

”Vi mangler at få lavet nogle ordentlige miljøvaredeklarationer, hvor man kommer ind på hele fasen fra produktion og brugen, til hvordan man skaffer sig af med det igen,” siger Lars Thomsen Nielsen. Ifølge ham er det et spørgsmål om tid, før det bliver lovpligtigt. ”Der er allerede snak om det i EU, så om måske ti år, er det formentlig lovpligtigt at miljødeklarere byggematerialer,” siger han og tilføjer, at forbrugernes opmærksomhed på området har en stor betydning.

Læs også: Hvad er bæredygtighed?  

Han foreslår desuden, at man i konkrete byggeprojekter over en årrække holder øje med de forskellige materialer og ser, hvordan de opfører sig med hensyn til isolering, fugt og formbarhed.

En grønnere fremtid indebærer bæredygtig isolering

Bæredygtig isolering…

Her er, hvad du skal vide

Vi har samlet fordele og ulemper ved de bæredygtige materialer, så du kan vælge, hvordan du vil isolere eller efterisolere dit hus med respekt for miljøet.

Hør

 • Fordele
  Hør er lavet af naturlige bæredygtige fibre fra hørplanter. De mange fibre gør, at det har en rigtig god isoleringsevne.
 • Ulemper
  Hør er desværre brandbart, og det er derfor nødvendigt at tilsætte brandhæmmende kemikalier, der skader miljøet. Hørisolering lægges på som måtter, og er svære at skære til.

Papiruld

 • Fordele
  Papiruld, også kaldet papirisolering, er genbrugsmateriale lavet af blandt andet gamle aviser. Det blæses ind, og er derfor rigtig smart, da det fordeler sig godt ud i hjørner og kroge, som ellers kan være svære at nå ud i.
 • Ulemper
  Papiruld er tilsat brandhæmmende midler og såkaldte borater, som er på EUs liste over stoffer, der kan være problematiske. Papiruld falder sammen på sigt, men det kan man kompensere for ved at sprøjte 10-15 procent ekstra papiruld på.

Læs også: Fem uundværlige råd til miljørigtigt lys.

Træfiber

 • Fordele
  Træfiber er et organiske materiale, som kan genbruges som biogas. Træfiber sprøjtes ind ligesom papirulden, og har derfor en høj isoleringsevne. Træfibre er tilsat en naturlig brandhæmmer, som består af nitrogen og fosfor.
 • Ulemper
  Træfiber kan kun anbefales, hvis der ikke er risiko for fugt, og så er det et dyrt materiale at isolere med.

Ålegræs eller søgræs

 • Fordele
  Ålegræs eller søgræs, også kaldet tangisolering, er et godt og bæredygtigt materiale, som har en god isoleringsevne. Saltet fra havet imprægnerer helt naturligt tangen mod svamp og giver en god brandmodstand. Søgræs eller ålegræs indeholder ingen tilsætningsstoffer.
 • Ulemper
  Ålegræsset ved de danske kyster er i tilbagevækst, og der skal rigtig store mængder tang til at isolere et hus.

Perlite

 • Fordele
  Perlite er et naturligt produkt, der er lavet af vulkanske bjergarter fra Grækenland og Tyrkiet. Det isolerer godt, og er tilmed brandsikkert, og så kan mikroorganismer som svamp ikke leve i det, og det kan ikke rådne. Perlite indeholder ikke fibre og er derfor også godt for indeklimaet.
 • Ulemper
  Perliteisolering er ikke ligeså miljøvenligt som de andre alternative materialer, da det skal knuses og opvarmes, og det kræver energi. Desuden er det dyrt og støver.

Nyhedsbrev