Fokus
23. november 2018

Her er forklaringen på, hvor avocadoen IKKE er en klimasynder

Avocadoen er ikke den store klimasynder, som den ellers har fået ry for.

avocado-på-rugbrød
Det ser ud til, at vi kan tage avocadoen ind i varmen igen. Den er nemlig ikke den store klimasynder. den har fået ry for.

Findes der noget lækrere end en perfekt modnet avocado lagt på et stykke ristet rugbrød? Eller blidt mast til guacamole med lidt lime, salt og løg? Vi er rigtig mange, der elsker avocadoen for dens fede smag og sunde fedtsyrer. Men den grønne lækkerbisken er for mange blevet en klimasynder, som ikke hører hjemme på et bæredygtigt spisebord.

Læs også: Sådan spiser du klimavenligt

Problemet er bare, at det tilsyneladende slet ikke er rigtigt. Det ser nemlig ud til, at avocadoens rygte er blevet hevet igennem sølet uden evidens. Vi har talt med flere forskere, der alle afkræfter, at avocadoen skulle være en særlig klimatung spise.

Avocadoen i medierne

Den grønne frugt er altid blevet hyldet for sine næringsrige egenskaber. Men i marts 2017 røg avocadoen igennem mediemøllen, da historien om de griske chilenske plantageejere var i alle medier. Historien, der blev gravet frem af mediet Danwatch, handlede om nogle helt specifikke avocadoplantager i Chile, der sugede alt vand ud af floderne. De lokale så deres floder bliver tømt i takt med, at millioner af avocadoer blev eksporteret til USA og Europa.

Import af avocado
    • Avocadoen er den sjette mest importerede frugt i verden, efter bananer, vindruer, æbler, appelsiner og mandler.
    • I 2016 blev der importeret avocado globalt for 4,82 milliarder dollars.
    • Mellem 2012 og 2016 er importen steget med 21%.
    • USA er den største importør af avocadoer i verden.

Kilde: International Trade Center

Men avocadotræerne er bare ikke skurken i historien. Det er de virksomheder, der udnytter vandloven i Chile, hvor vand betragtes som privat ejendomsret. Man kan nemlig slet ikke tale om, at en plante har et for stort vandforbrug – den kobling giver ganske enkelt ikke mening, fortæller Bjarke Veierskov, lektor ved Institut for Plante- og Miljøvidenskab ved Københavns Universitet.

”Plantens vandforbrug er afhængig af, hvor varmt det er, og hvor meget solindstråling, der kommer. En plante forbruger det vand, der skal til for at køle den ned. En plante bruger ikke mere vand, end det, den skal bruge.”

Vand- og CO2-sluger

I historien fra Chile kom det også frem, at netop disse chilenske avocadoer bruger 320 liter vand til at producere en enkelt frugt – mod de 70 liter, som det normalt koster at dyrke en avocadofrugt. Og selvom 70 liter også lyder af meget, så kan man slet ikke stille det sådan op, forklarer Bjarke Veierskov. Vi glemmer at se på hele træet, og hvilken betydning det har for naturen.

Avocado

Avocado er en frugt, der stammer fra Mellem- og Sydamerika. Her har den været en vigtig del af kosten i 9000 år.

Den vokser på træer, der kræver varme himmelstrøg og tåler ikke frost eller kolde vinde.

Den har et højt indhold af kostfibre (5,2 gram pr. 100 gram) og monoumættet fedt (16 gram pr. 100 gram.)

Avocado har et højt indhold af B-vitaminet folat, E-vitamin og mineralet kalium.

”Du skal have et holistisk syn på naturen og ikke kun fokusere på en lille detalje. Når vi taler om fødevarer, kan vi altid se på, hvor stor en del af den plante, vi dyrker, fjerner vi for at spise den. Jo mindre en del du fjerner, jo lettere kan du få regnestykket til at se ud som om, der er ubalance.”

Læs også: Spis efter de danske sæsoner

”Jeg spiser måske kun en lille avocado, men træet er en del af naturen. Og et stort træ er med til at give et godt miljø, skygger med sine blade og giver klimaændringer, der betyder, at mange andre planter kan vokse. ”

Man kan sige, at træet kun bruger den mængde vand, det skal bruge. Hvis du tager alle plantens blade og ligger ned på jorden, giver det en ide om, hvor stor bladmasse træet har. Og jo større det areal er, jo større vil fordampningen og dermed vandforbruget være.

Når det kun er frugten vi spiser, er der fordampet rigtig meget vand i forhold til, hvor meget fra planten, vi spiser. Men den store bladmasse betyder også, at træet optager meget CO2 – og træet er på flere måder en positiv faktor for klimaet, forklarer Bjarke Veierskov.

”Når vi plukker en avocado, tager vi en lille frugt uden at ødelægge planten. Hvis du sammenligner med hvedemarken, hvor man fjerner det hele og efterlader en gold mark, er det mere skadeligt for naturen, selvom vandforbruget har været mindre. ”

avocado-træ
Avocadotræet har en stor bladmasse – og skal derfor bruge mere vand til at køle sig selv ned. Men kan også optage mere CO2 end andre træer med færre blade.

Afhænger af vandforhold

Det afgørende for, om en plantes vandforbrug kan betragtes som problematisk er, hvorvidt der er vandmangel i området (som i det omtalte tilfælde i Chile), så mennesker og dyr ikke kan få stillet deres basale behov. Men i områder, hvor der ikke er vandmangel, er et højt vandforbrug ikke et problem for en plante. Tværtimod har vi brug for, at planterne optager vand, forklarer Bjarke Veierskov.

Lande, der eksporterer flest avocadoer

      1. Mexico: 48.5%
      2. Holland: 13.4%
      3. Peru: 9.7 %
      4. Chile: 7,6 %
      5. Spanien: 5.7 %

Kilde: World’s Top Exports

”Vand kommer ned fra himlen som regn. Når den lander på jorden, trænger den ned i jorden. Og har vi ikke træer, har vi ikke fordampning. Kommer der ikke vand i luften, får vi ikke noget regn.”

”Når du glemmer helheden, begynder folk at lade historier køre rundt om avocadoer. Men det afhænger af, hvor du dyrker planten. Hvis du prøver at dyrke den, hvor der er meget lidt vand tilgængeligt, kan du diskutere, om du kunne bruge vandet bedre. Men det afhænger fuldstændig af, hvor du er, og hvor meget vand der er i området. ”

Klimaaftryk er kompliceret

Marie Trydeman Knudsen er forsker ved Institut for Agroøkologi på Aarhus Universitet. Hun bruger en stor del af sin tid på at beregne klimaaftryk for fødevarer. Hun har ikke regnet på avocadoers specifikke klimaaftryk – eller lavet en en livscyklusberegning, som det hedder, for avocado. Men hun understreger, at selvom en plante kan have et højt vandforbrug, bør man have proportionerne for øje, hvis man som forbruger vil leve bæredygtigt. Hvis man sammenligner med animalske fødevarer, er klimaftrykket på alle plantefødevarer fortsat mange gange lavere.

I forhold til klima er det de store ting, der for alvor hjælper. Hvis man som forbruger vil reducere sin klimabelastning og klimaaftryk, handler det først og fremmest om at reducere animalske produkter og madspildet. Hovedformålet er at få noget mad, der er næringsrigt og har belastet så lidt som muligt.

Ingen af de forskere, vi har talt med, har kendskab til, at avocadoen skulle være en klimasynder. Der kan være problemer med produktioner i enkelte områder, ligesom der kan være med alle mulige andre planter.

Læs også: Sådan påvirker din vin klimaet

Historien om avocadoen er udtryk for, at der nogle gange er meget langt fra videnskab til den moderne medievirkelighed og forbrugerne, mener Bjarke Veierskov.

”Der er desværre gennem de sidste 50 år kommet en negativ holdning overfor videnskab og faglig viden. Man har mistet troen på videnskaben, og der er en kæmpe kløft. Det er nemmere at hente viden på Facebook end at lytte til mig. Men vi er nødt til at have et holistisk syn på verden og forstå sammenhængene.”

Læs mere om