Fokus
24. september 2019

Her er forklaringen på, hvor avocadoen IKKE er en klimasynder

Avocadoen er ikke den store klimasynder, som den ellers har fået ry for.

avocado-på-rugbrød
Det ser ud til, at vi kan tage avocadoen ind i varmen igen. Den er nemlig ikke den store klimasynder, den har fået ry for.

Findes der noget lækrere end en perfekt modnet avocado lagt på et stykke ristet rugbrød? Eller blidt mast til guacamole med lidt lime, salt og løg? Vi er rigtig mange, der elsker avocadoen for dens fede smag og sunde fedtsyrer. Men den grønne lækkerbisken er for mange blevet en klimasynder, som ikke hører hjemme på et bæredygtigt spisebord.

Læs også: Sådan spiser du klimavenligt

Avocadoen i medierne

Den grønne frugt er altid blevet hyldet for sine næringsrige egenskaber, men er flere gange blevet hevet igennem mediemøllen. Senest spiller den hovedfrugten i en historie fra DR om griske narkokarteller, der har fået øjnene op for den populære eksportvare.

Import af avocado
  • Avocadoen er den sjette mest importerede frugt i verden, efter bananer, vindruer, æbler, appelsiner og mandler.
  • I 2016 blev der importeret avocado globalt for 4,82 milliarder dollars.
  • Mellem 2012 og 2016 er importen steget med 21%.
  • USA er den største importør af avocadoer i verden.

Kilde: International Trade Center

I 2017 var det historien om chilenske plantageejere, der sugede al vand ud af floderne, fordi avocadoerne havde et alt for højt vandforbrug. De lokale så deres floder bliver tømt i takt med, at millioner af avocadoer blev eksporteret til USA og Europa. Især denne historie har givet avocadoen et skidt klimarygte, som får mange til at se skævt til den grønne frugt.

Men fortjener avocadoen egentlig det dårlige rygte?

Svaret er nej, hvis man spørger Bjarke Veierskov, lektor ved Institut for Plante- og Miljøvidenskab ved Københavns Universitet. Man kan nemlig slet ikke tale om, at en plante generelt har et for stort vandforbrug – den kobling giver ganske enkelt ikke mening, fortæller han.

Plantens vandforbrug er afhængig af, hvor varmt det er, og hvor meget solindstråling, der kommer. En plante forbruger det vand, der skal til for at køle den ned. En plante bruger ikke mere vand, end det, den skal bruge.

Læs også: Her er den ultimative gennemgang af begrebet bæredygtighed

Vand- og CO2-sluger

Der kan være regionale forskelle, men i gennemsnit skal der 70 liter vand til at producere en avocadofrugt. Men selvom 70 liter måske lyder af meget for en enkelt frugt, så kan man slet ikke stille det sådan op, forklarer Bjarke Veierskov. Vi glemmer nemlig at se på hele træet, og hvilken betydning det har for naturen.

Avocado

Avocado er en frugt, der stammer fra Mellem- og Sydamerika. Her har den været en vigtig del af kosten i 9000 år.

Den vokser på træer, der kræver varme himmelstrøg og tåler ikke frost eller kolde vinde.

Den har et højt indhold af kostfibre (5,2 gram pr. 100 gram) og monoumættet fedt (16 gram pr. 100 gram.)

Avocado har et højt indhold af B-vitaminet folat, E-vitamin og mineralet kalium.

”Du skal have et holistisk syn på naturen og ikke kun fokusere på en lille detalje. Når vi taler om fødevarer, kan vi altid se på, hvor stor en del af den plante, vi dyrker, fjerner vi for at spise den. Jo mindre en del du fjerner, jo lettere kan du få regnestykket til at se ud som om, der er ubalance.”

Læs også: Spis efter de danske sæsoner

Så selvom vi kun spiser en lille del af et avocadotræ, har planten en masse andre vigtige funktioner for klimaet.

Jeg spiser måske kun en lille avocado, men træet er en del af naturen. Og et stort træ er med til at give et godt miljø, skygger med sine blade og giver klimaændringer, der betyder, at mange andre planter kan vokse.

Avocadotræ optager CO2

Man kan sige, at træet kun bruger den mængde vand, det skal bruge. Hvis du tager alle plantens blade og ligger ned på jorden, giver det en ide om, hvor stor bladmasse træet har. Og jo større det areal er, jo større vil fordampningen og dermed vandforbruget være.

Når det kun er frugten vi spiser, er der fordampet rigtig meget vand i forhold til, hvor meget fra planten, vi spiser. Men den store bladmasse betyder også, at træet optager meget CO2 – og træet er på flere måder en positiv faktor for klimaet, forklarer Bjarke Veierskov.

Når vi plukker en avocado, tager vi en lille frugt uden at ødelægge planten. Hvis du sammenligner med hvedemarken, hvor man fjerner det hele og efterlader en gold mark, er det mere skadeligt for naturen, selvom vandforbruget har været mindre.

avocado-træ
Avocadotræet har en stor bladmasse – og skal derfor bruge mere vand til at køle sig selv ned. Men kan også optage mere CO2 end andre træer med færre blade.

Afhænger af vandforhold

Det afgørende for, om en plantes vandforbrug kan betragtes som problematisk er, hvorvidt der er vandmangel i området (som i det omtalte tilfælde i Chile), så mennesker og dyr ikke kan få stillet deres basale behov. Men i områder, hvor der ikke er vandmangel, er et højt vandforbrug ikke et problem for en plante. Tværtimod har vi brug for, at planterne optager vand, forklarer Bjarke Veierskov.

Vand kommer ned fra himlen som regn. Når den lander på jorden, trænger den ned i jorden. Og har vi ikke træer, har vi ikke fordampning. Kommer der ikke vand i luften, får vi ikke noget regn.

Læs også: Få en bæredygtig livsstil uge for uge  

Acocado og transport

En stor del af danskernes stigende avocadoforbrug importeres fra lande med lang transporttid. Og hvis en vare er ugevis om at komme hertil fra lande langt herfra, må den da være skidt for klimaet. Faktisk er det ikke så enkelt. Marie Trydeman Knudsen forsker ved Institut for Agroøkologi på Aarhus Universitet. Hun bruger en stor del af sin tid på at beregne klimaaftryk for fødevarer.

Hun understreger, at en avocado, der rejser med fragtskib over atlanten ikke nødvendigvis udleder mere CO2 end en avocado, der transporteres med lastbil fra Spanien. Der kan være så mange varer på et fragtskib, at rejsen ikke er et problem i sig selv.

Læs også: Sådan påvirker din vin klimaet

Hos den grønne tænketank Concito anbefaler de, at den første prioritet i forhold til fødevarer bør være, at den er produceret der, hvor produktionen er mest effektiv med de højeste udbytter og det laveste energiforbrug. Kun i særlige tilfælde, som når jordbær transporteres med fly, vil transport ændre på det billede.

Samme budskab kommer fra Merete Trydeman Knudsen. Hun har ikke regnet på avocadoers specifikke klimaaftryk – eller lavet en en livscyklusberegning, som det hedder, for avocado. Men hun understreger, at selvom en plante kan have et højt vandforbrug, bør man have proportionerne for øje, hvis man som forbruger vil leve bæredygtigt.

Hvis man sammenligner med animalske fødevarer, er klimaftrykket på alle plantefødevarer (ja også avocado!) fortsat mange gange lavere.

Hvis man som forbruger vil reducere sin klimabelastning og klimaaftryk, handler det først og fremmest om at reducere animalske produkter og madspild. Hovedformålet er at få noget mad, der er næringsrigt og har belastet så lidt som muligt.

Læs mere om