Guide
9. september 2016

Anmeldelse: Hvor gode er de nye klimavenlige færdigretter fra Fairdig?

De nyeste klimavenlige færdigretter i kølediskene vil gerne ændre danskernes madvaner ét skridt af gangen. Læs vores ærlige dom her

Billede af sund færdigret med masala
Er Faerdig dit nye alternativ til usund, ikke-klimavenlig færdigmad?

Frysepizzaer, lasagne, boller i karry på bare et par minutter. Det er ikke, fordi det skorter på færdigretter i de danske supermarkeders kølediske – og faktisk spiser vi danskere færdigretter som aldrig før. I 2015 blev der solgt hele 15 procent flere færdigretter end året før, og tendensen er stigende. Heldigvis skyldes det blandt andet, at færdigretterne er af lidt højere kvalitet end tidligere, og at der oven i købet også er flere økologiske og sunde færdigretter at vælge imellem.

Læs også: 10 grønne spisesteder til dig

Nyeste skud på stammen er den veganske, klimavenlige og sunde simregryde med masala fra Fairdig, som du indtil videre kun kan købe på Nemlig.com til 55 kr. Den er 100 procent plantebaseret, og det er vi selvfølgelig vilde med her på Grøn Forskel. Og ud over den klimavenlige samvittighed det medfølger, er det også tiltrængt på sundhedskontoen. For hele 43 procent af dem, der spiser færdigretter til aftensmad her i Danmark, spiser faktisk ikke grøntsager – mens det er 75 pct. af de danskere, der selv laver deres aftensmåltid, der får grønt ned i maven. Læs meget mere om danskernes aftensmadsvaner hos Madkulturen her. Men nu til anmeldelsen!

Billede af Fairdig - klimavenlig ret med masala

TILBEREDNING

Det er nemt at tilberede retten – du prikker blot et par huller med en gaffel i folien og stiller den i mikroovnen et par minutter (Husk, at mikroovn faktisk er mere co2-venlig end ovn i mange tilfælde!) eller i ovnen i en halv times tid. Du behøver ikke at røre rundt eller gøre andet end at vente tålmodigt til din simregryde er færdig. 30-35 minutter er måske lige lidt til den lange side, hvis du vælger ovnen, men når du så har et helt aftensmåltid bagefter, er det til at holde ud.

fairdig
FRA IDEALISME TIL PRODUKT: HVAD VAR TANKERNE BAG FAIRDIG?

Fairdig startede som en idé under et studieprojekt på RUC tilbage i maj 2015, og et par måneder efter satte stifterne Jesper, Lise og Nadia sig sammen og besluttede at gøre den idealistiske tanke til virkelighed.

“Alle snakker om klimavenlighed, og om at der skal gøres noget, men alle peger på hinanden, og der er ikke ret mange, der egentlig tager initiativ, så derfor besluttede vi at gøre klimavenlige færdigretter til virkelighed,” fortæller Jesper.

“Det er svært for os almindelige mennesker at handle på grøn omstilling, for det kan virke så overvældende, hvad der skal til. Så derfor tænkte vi at klimavenlige færdigretter var et nemt sted at starte.”

Det var vigtigt for Lise, der har udviklet selve retten, at Fairdig blev et fuldt måltid, og at der ikke blev gået på kompromis med smagen.

“Derfor puttede jeg masser af krydderier i, der skulle stimulere sanserne. Det behøver ikke være kedelig mad, bare fordi det er klimavenligt, og så var det vigtigt, at det blev et hjemmelavet måltid og ikke virkede masseproduceret.”

Og smagen var også i højsædet, da de valgte de europæiske, men dyre mandler:

“Det blev bare ikke lige så lækkert med f. eks. peanuts, som nærmest blev bløde som vandkastanjer, så trods den lidt dyrere pris på mandler, måtte vi prioritere dem,” siger Lise.

Og Fairdig har en agenda: Danskerne køber generelt ikke mad af særlig høj kvalitet, og det vil den lille opstartsvirksomhed gerne være med til at ændre på. Selvom de ved, at det er en proces, der tager tid.

“Vi er vanemennesker, og de fleste er vant til, at der SKAL være kød med til et måltid. Men ved at lave en ret, der faktisk smager lige så godt og føles lige så fuldendt som, hvis der var kød i, kan man måske være med til at ændre nogle vaner langsomt ude i familierne. Vi går virkelig ikke ind for en løftet pegefinger – det er den helt forkerte vej at gå, hvis man vil ændre verden. Vi vil i stedet gerne inspirere,” siger Lise.

Men hvad så med de varer, der er fløjet ind langvejs fra, og plastikemballagen og de andre ikke så klimavenlige minusser ved Fairdig?

“Vi vil rigtig gerne være 100 procent fair, og det arbejder vi rigtig hårdt på, og det er bestemt vores mål. Men vi har også indset, at man er nødt til at starte et sted. Vi har handlet og gjort noget nu, og vi ved godt, at vi kan blive bedre, men det vigtigste for os var at skabe en begyndelse, og så optimerer vi herfra – det lover vi. Og det vil vi også opfordre andre med gode, grønne ideer til! Kom i gang – man lærer så meget af processen og bliver hele tiden bedre, men man kan ikke være helt perfekt fra starten. Det er bedre at gøre lidt end ikke at gøre noget,” siger Jesper.

SMAG

Der findes to varianter af Fairdigs indisk/pakistansk-inspirerede masala-retter: En mild og en stærk. Begge har masser af smag af de mange krydderier: Cayenne, karry, kommen, koriander, gurkemeje, ingefær, kardemomme, nelliker, kanel, laurbærblade, og det er faktisk ikke til at smage, at det er en færdigret, du sidder med foran dig, hvis du ikke vidste det. Og ja, den stærke variation er rent faktisk stærk! Du bliver ramt af en herlig, krydret eftersmag, som man sjældent finder i færdigretter eller take away.

Læs også: Sådan spiser du klimavenligt

Et andet plus på smagsbarometeret er, at der er mandler i retten. De er dog ikke så gode point på klimakontoen, da de kommer langvejs fra, men de giver et fantastisk dejligt bid i en risret, man ellers kunne frygte var grødet. Det ville selvfølgelig være at foretrække, at retten udelukkende var produceret af lokale råvarer –  ud over mandler, er der også brune ris og kikærter i retten – men Fairdig har valgt at prioritere smagen i første forsøg, og den mission lykkes. Grøntsagerne er økologiske og ‘glade’, som Fairdig skriver, og gulerødderne, som er forholdsvis store stykker, og de imponerende perfekt kogte kikærter, skaber en virkelig god variation på tungen i den ellers sammenkogte, cremede (tak, soyamælk!) ret. Lækkert!

ELLERS?

Et lille minus må være, at retten ikke ser specielt indbydende ud, som den klaskes ud på tallerkenen. Og så egner retten sig i øvrigt nok særligt til efterårs- og vintermånederne. På emballagen står der, at man med fordel kan pynte med lidt frisk koriander eller andre krydderurter og servere med lidt indisk naan-brød, og det hjælper gevaldigt på udtrykket, hvis man vil servere simregryden for en gæst.

Prisen på 55 kroner placerer sig nogenlunde i midten i forhold til andre færdigretter på den sunde og samvittighedsfulde side – i forhold til at du får et helt måltid for 55 kr. ligger Fairdig for eksempel på samme niveau som for eksempel mange af Årstidernes måltidskasser per person. Men bliver man så mæt af en masalagryde fra Fairdig? Ja, det gør man. En fuldvoksen mand skal måske supplere med lidt brød på siden, men simregryden kan sagtens betragtes som et fuldt måltid med alle de sunde og varierede råvarer, du ellers ville putte i din aftensmad.

JAMEN, EMBALLAGEN ER JO LAVET AF PLASTIK?

Retterne fra Fairdig kommer i en pæn pap-emballage – dog ligger selve retterne i en plasticemballage, som man må sige umiddelbart er et minus ved færdigretter, der gerne vil være klimavenlige.

Læs også: Plastik gør en forskel – på godt og ondt

Vi spurgte Fairdig om en forklaring på valget af plastik, og den kommer her:

Godt så. Vi bakker op om at få gode idéer ud af rampen her på Grøn Forskel, men det må stadig tælle som et minus, at emballagen ikke er helt klimavenlig – endnu!

Læs mere om