affald i naturen - grøn forskel

Affald i naturen kan få katastrofale konsekvenser

Når vi smider affald i naturen og bruger den som skraldespand, har det direkte indflydelse på vores økosystem og dyrene.
18/4 2018

Sodavandsdåser, plastikposer, cigaretskodder og plastflasker.

Det er blot noget af det affald, som danskerne kan finde på at smide fra sig i naturen.

Men at bruge naturen som skraldespand er en rigtig dårlig idé, for det kan have fatale konsekvenser for naturens økosystem og dyrene i naturen.

“Når vi smider affald i naturen, har det en direkte indflydelse på naturen, og det er særligt plast, som er den store synder. Dyrene har stor risiko for at blive fanget og dø i det affald og emballage, som smides,” siger Maria Reumert Gjerding, præsident for Danmarks Naturfredningsforening.

Affald i den danske natur
 • Det affald, vi smider i naturen, kaldes henkastet affald.
 • De mest typiske former for henkastet affald er: aluminiumsdåser, plastikposer, cigaretskodder og plastikflasker.
 • Det henkastede affald er ikke bare skadeligt for miljøet, det er også livsfarligt for dyrene.
 • Det værste affald er plastik, der udleder mikroplast, som kan ophobes i naturen og ende i vores drikkevand og fødevarer.
 • Affald er en ressource, som kan genanvendes – så når det ender i naturen, er det ressourcespild og en ekstra udgift at få ryddet op.
 • Og så ødelægger det henkastede affald også vores oplevelse af en naturen. En strand fyldt med plastik er bare ikke særlig romantisk.

Læs mere om affald i naturen hos Danmarks Naturfredningsforening her.

Affald af plastik er det værste

Alt affald i naturen er i pricippet noget skidt, men det værste er plastikaffald.

Når plastik smides i naturen, er det et stort problem, fordi det influerer på økosystemet. Når plastik nedbrydes, bliver det til det miljøskadelige mikroplast, som kan havne i de danske vandmiljøer og i havet.

“Undersøgelser af danske havfugle og fisk viser, at de har mikroplast i deres maver, lige som mikroplast i vandet kan binde andre kemikalier til sig. Derfor er mikroplast et potentielt rigtigt stort problem,” siger Maria Reumert Gjerding.

De sidste 10 år har Danmarks Naturfredningsforening holdt en årlig affaldsindsamling, og sidste år var der rekordmange deltagere, nemlig 160.000, hvoraf cirka 125.000 var børn fra skoler og institutioner.

I år finder den store affaldsindsamling sted søndag d. 22. april. Find en indsamling i nærheden af, hvor du bor her.

LÆS OGSÅ: Alt du skal vide om affaldssortering

Affald i naturen - danmarks affaldsindsamling - grøn forskel

Sidste år samlede 125.000 børn og unge affald ved Danmarks Naturfredningsforenings årlige affaldsindsamling. Foto: DN

107.000 dåser og en masse skodder

155.000 kilo affald!

Så meget affald samlede de frivillige ved Danmarks Naturfredninsforenings affaldsindsamling sidste år. Og her var der særligt en ting, de samlede ind i store mængder.

“Antalsmæssigt er cigaretskodder den mest almindelige type affald, vi finder i naturen. Og selv om folk måske ikke anser det for at være særlig skadeligt affald, så kan skodder indeholde plast og andre stoffer, som er dårligt for naturen,” siger Maria Reumert Gjerding.

“Filtrene i cigaretskodder er jo lavet til at filtrere nogle stoffer fra, som vi ikke selv vil have i vores krop. Men de stoffer, der sidder i filtrene, ender i naturen, når skoddet bliver smidt. Og derfor får de kemikalier, der er i filtret, en negativ miljømæssig betydning for naturen,” siger hun.

Et cigaretskod kan tage op til fem år om at blive nedbrudt, og det samme gælder for tyggegummi.

Henkastet hundehømhøm i bioplastposer er noget rigtig lort

I følge Maria Reumert Gjerding er et andet udbredt affaldsproblem, at hundeejere har en tendens til at samle hundens efterladenskaber op i en pose for derefter at smide den i naturen i stedet for i en skraldespand.

“Vi finder mange poser med hundelort i buskadser, når vi samler affald. Og det er rigtigt dårligt for naturen. Plast, der smides i naturen, kan nemlig være op til flere hundrede år om at blive helt nedbrudt alt efter, hvad det er for noget plast, og hvor det ligger. Mens en hundelort nedbrydes på omkring en uge,” siger hun.

Og det er heller ikke okay at smide posen, hvis den er lavet af bioplast.

Bioplastposerne kan være biobaserede, hvilket vil sige, at de eksempelvis er lavet af majsstivelse. Eller de kan være bionedbrydelie. De bionedbrydelige plastikposer er typisk lavet af olie og derefter tilsat egenskaber, der gør, at de kan nedbrydes i naturen.

Men bioplastposerne forsvinder kun under helt særlige forhold, så det vil sige, at selvom din hundelortspose er lavet af bioplast, så skal den altid smides i en skraldespand.

LÆS OGSÅ: 10 tips til at reducere dit forbrug af plastik

Tænk på den rene naturoplevelse – helt uden affald

Maria Reumert Gjerding opfordrer folk til at tænke sig om en ekstra gang, inden de smider affald i naturen.

“Når der i forvejen ligger skrald i naturen, er der en tendens til, at andre også smider skrald der. Men er der ingen skrald i forvejen, så vil vi være mindre tilbøjelige til selv at smide skrald,” siger hun.

En undersøgelse viser også, at når vi danskere bevæger os ud i naturen, er henkastet affald det, vi finder mest ødelæggende for vores naturoplevelse. Så det er endnu en god grund til at smide affaldet i en skraldespand.

Udover Danmarks Naturfredningsforening er der mange andre, der tager initiativ til at samle affald. Vi har samlet nogle af dem herunder.

Hvor og hvornår kan man hjælpe med at samle affald i 2018?
 • Gør det selv. Hvorfor ikke have en pose med i tasken, så du altid kan samle lidt affald, når du er ude at gå i naturen? Du kan også lade dig inspirere af blogger Lone Eidseth, der gør affaldsindsamling til en sjov familieaktivitet.
 • Hold Danmark Rent afholder strandkampagnen Nordisk Strandrydder Dag 2018 (Nordic Coastal Cleanup) sammen med de nordiske lande. Kampagnen bliver støttet af Nordisk Råd og har særligt fokus på marint affald, som skyller op på den jyske vestkyst. Den finder sted fra april med en række særlige arrangementer på udvalgte strande lørdag den 5. maj 2018. Læs mere her.
 • Plastic Change er Danmarks landekoordinator for den verdensomspændende oprydningsdag World Clean Up Day, som finder sted lørdag den 15. september 2018. Mere end 114 lande deltager i den folkelige bevægelse mod plastikforurening, og du kan være med. Læs mere her.
 • Hos Kayak Republic kan du leje miljøkajakken gratis i to timer, hvis du samtidig indsamler affald på din tur i de københavnske kanaler. Miljøkajakken er støttet af Kulturhavn365 med hensigt at skabe et renere havnemiljø. Du kan leje miljøkajakken fra april til september, men vær opmærksom på, der kan være ventetid. Læs mere her.
 • Bliv Havmiljøvogter, hvis du ofte færdes ved havet. Ligegyldig om du har egen speedbåd eller kano, kan du blive havmiljøvogter og hjælpe Forsvaret med at holde de danske strande og have rene. Børn fra 8-12 år kan også være med. Læs mere her.

Nyhedsbrev