Lyskæde i hænder - bæredygtig belysning

5 uundværlige råd til miljøvenligt lys i vintermørket

Er alle stearinlys dårlige for miljøet? Hvad betyder energimærkerne på pærerne? Og findes der lyskæder, man kan tænde med god samvittighed? Vi guider dig til miljøvenligt lys i mørket.
14/11 2018

Vinter og dermed også det skandinaviske mørke er over os.

Og det er jo faktisk superhyggeligt, når det kommer til stykket. Især, når man tænder lys og sætter sig godt til rette med et uldtæppe. Men hvordan får du egentlig lys i mørket på den mest miljøvenlige måde?

Her er 5 gode tips til, hvordan du lyser op og hygger og stadig har milljøet i tankerne.

Hvilke pærer bruger vi mest?
  • LED-pæren: Er den mest energi-effektive, fordi den danner mindre varme. Det bedste for miljøet er, hvis du køber din LED-pære med energimærket A+. En LED-pære kan lyse 25.000 timer. Holder ca. 10-15 år.
  • Sparepæren: Den er dejligt energivenlig, men det tager lidt tid, før den tænder. Gå efter en sparepære med energimærket A. Holder ca. 6-10 år.
  • Halogenpærer: Den er en stor energisluger og den slags pære, der bruger allermest strøm. Derfor har den også energimærket C eller D.

Læs også: Når lyset slukkes i glødepæren

1

Brug kunstige stearinlys

Stearinlys er hyggelige, og nu hvor julen nærmer sig, er de for mange næsten uundværlige. Men der er flere gode grunde til at skære ned på brugen af dem, hvis du er blandt de 39 procent af danskerne, der næsten dagligt tænder levende lys.

Når man tænder de levende lys, uanset om de er lavet af stearin, paraffin eller andet, dannes der partikler, som svæver ud i rummet. Dog uleder paraffin i gennemsnit halvt så mange partikler, som sterin. Men der findes endnu ikke et krav til, at der skal stå på lysenes emballage, hvilke stoffer stearinlysene indeholder, fordi der stadig mangler forskning på området. 

En enkelt undersøgelse fra DTU har vist, at sojalys er mindre forurenende for indeklimaet. Men her mangler også mere viden. Et andet alternativ er svanemærkede lys, som stiller krav til sod-indeks og ikke tillader en række skadelige stoffer. Men de Svanemærkede lys udleder også partikler.

Så indtil der kommer mere forskning på området, er den mest miljø – og helbredsmæssige løsning at erstatte dine levende lyse med LED-lys. Og de kan også være superhyggelige.

Hvis du alligevel vil have levende lys, så stil dem i læ et sted, hvor de ikke blafrer – på den måde kommer der færre partikler ud i rummet.

Husk også at lufte rigtig godt ud, når du slukker dine lys igen. Dog skal man huske, at de skadelige partikler primært kommer, når lyset er tændt – og derfor er udluftning en god ide, men afhjælper ikke problemet.

Stearinlys i lysestage - bæredygtig belysning

Levende lys er for mange uundværlige i de mørke vintermåneder. Men man kan i dag få rigtig mange gode elektriske alternativer, der er bedre for miljøet og vores helbred.

2

Gå altid efter LED

Gå altid efter en LED-pære eller en sparepære – og aldrig halogenpærer. For LED- og sparepærer bruger fire til fem gange mindre strøm end halogenpærer.

Foruden en mindre elregning, sparer du også penge på købet af pæren. En halogenpære holder cirka to år, hvorimod en LED-pære kan lyse i op til 15 år. Du kan se lumen pr. watt på pakken.

Ulempen ved LED-pærer kan være, at de ikke lyser lige kraftigt og derfor kan give et lidt uens lys i dine rum. Men ved du hvad? Det kan du nemt undgå, hvis du bruger det samme mærke til alle dine lamper.

Hænder med lyskæde-bæredygtig belysning

Op til 80 % mindre energi bruger en LED-pærer i forhold til glødepærer. Og så holder de typisk 25 gange længere.

3

Smid pæren til genbrug

Smid aldrig din brugte elpære ud i skraldespanden! 98 procent af de stoffer, som din pære er lavet af, kan nemlig genbruges.

Aflever i stedet din brugte pære på din lokale genbrugsstation eller i en container til pærer.

Og husk, hvis din pære går i stykker, er det vigtigt, at du lufter ud i rummet. Ellers kan den ødelagte pære frigive kviksølvsdampe, der skader både miljø og helbred. Det optimale er mindst 15 minutters gennemtræk.

Det er dog ikke nødvendigt ved LED-pærer, der ikke indeholder kviksølv.

Læs også: Alt du skal vide om affaldssortering

4

Tjek energimærket - det gør en forskel!

Alle pærer er mærket med et energimærke, som viser en skala fra A++ til E, hvor E er den mindst energieffektive.

Du kan finde energimærket på pærens emballage. Og her kan du se, hvordan pærens energiforbrug er, når den har været tændt i for eksempel 1000 timer.

Det er Energistyrelsen, der fører kontrollen med mærkningen. Du kan finde de samme energimærker på dine lamper. Hvor meget energi, der er i din pære, gøres op i noget, der hedder lumen pr. watt. Det betyder kort sagt, at jo højere lumen pr. watt, desto bedre er pæren for miljøet.

energimærkning-bæredygtig-belysning

 

5

Lyskæder - ja eller nej?

Hvis du elsker julehygge, er det svært at komme uden om at tænde en lyskæde på juletræet, i vindueskarmen eller på altanen. Der findes omkring 3,3 millioner lyskæder i danske hjem,

Men det kan hurtigt blive en dyr fornøjelse. Ifølge Energistyrelsens beregninger kan fem lyskæder med 100 små glødepærer nemlig nemt ende med en regning på 800 kroner efter kun seks ugers julehygge.

Og det går selvfølgelig også ud over miljøet, at de er så strømslugende. Det bedste råd til dig, der elsker lyskæder, er at købe et tænd-sluk-ur, som automatisk tænder og slukker kæden. På den måde sikrer du, at lyskæden kun er tændt, når du skal bruge den.

Og så nævner vi det også lige her: LED-lyskæder er langt bedre for miljøet. Så gå efter dem.

Læs også: Skal du vælge lyskæde eller levende lys på dit juletræ?


Nyhedsbrev